Дни преди коледните празници МВР отправи апел към хората у

...
Дни преди коледните празници МВР отправи апел към хората у
Коментари Харесай

МВР разясни най-популярната схема за телефонни измами

Дни преди коледните празници Министерство на вътрешните работи насочи зов към хората у нас да бъдат деликатни и да не дават пари и полезности на лица, представящи се за чиновници на разнообразни институции.

От ведомството допълват още,че най-често употребяваната скица за телефонни измами е подпомагане на полицията.

Именно по този метод преди месеци в София жена даде половин милион лв.. Какво още поучава Министерство на вътрешните работи, с цел да избегнем този тип закононарушения, изясни пред БНР Ивайло Величков от Столичната полиция.

Най-общо казано, това е главният миг в схемата на една телефонна машинация, когато по телефона се търсят някакви финансови средства за подкрепяне на полицейски органи или други, които правят следствие по отношение на телефонни измамници, сподели Величков.

В този смисъл апелът е под каквато и да е форма, когато има искане по телефона за даване на парични средства, жителите да не се доверяват и да не са "връзват ", жестоко казано, на схемите на телефонните измамници, посъветва той.

Величков разясни и за настоящата все още скица, която се ползва – убеждават жертвите си, че спомагат на полицията за залавянето на телефонни измамници, като разиграват многоходова скица, сподели той и разясни: "Когато в началото на телефона се получи позвъняване, нормално се осведоми жертвата, че е набелязана в избран лист, че е евентуална жертва. Човекът, който се обажда, се показва за служител на реда, предизвестява жертвата, че може да получи телефонно позвъняване, след което се завършва диалогът ".

Веднага по-късно последва наново позвъняване, при което към този момент се желаят пари под една или друга форма – дали ще бъде за произшествие, дали ще бъде за лекуване, дали ще бъде за някаква друга скица, настояща все още. Жертвата естествено преди този момент е била инструктирана от мнимия служители на реда да направи противоположна връзка с него. Приключва диалогът, свързва се още веднъж с мнимия служител на реда и към този момент той я убеждава да спомага за залавянето на измамници, сподели Величков.

Гражданите не би трябвало да са доверчиви. Напротив, те би трябвало да са деликатни. И още един път дублирам, да бъдат изключително внимателни, когато по телефона им се желаят пари, съобщи още Ивайло Величков.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР