Дни преди да изтече срокът, в който Европейската комисия очаква

...
Дни преди да изтече срокът, в който Европейската комисия очаква
Коментари Харесай

Дончев: Внасяме утре финалната версия на Плана за възстановяване

Дни преди да изтече срокът, в който Европейската комисия чака страните членки да изпратят своите оферти по Плана за възобновяване и развиване, България към момента няма тази подготвеност. ГЕРБ обаче взеха решение въпреки всичко да внесат плана, по който работят от месеци.

На съвещание на Бюджетната комисия вицепремиерът в оставка Томислав Дончев изиска позволение от Народното събрание за задвижване на процедурата.

"Без глоба от Народното събрание не е редно, не е честно, не е морално. Действията ми да внеса Плана преждевременно биха могли да бъдат регистрирани като политически бойкот или несъобразяване с волята на новото мнозинство”, счита той.

Без позволение от депутатите, Брюксел може само да се произнесе дали проектът дава отговор на условията, само че не и всъщност.

"Аз на следващия ден – сряда, ще осведомявам сътрудниците от Европейската комисия, че желаем публично да стартираме процедурата по предварителна инспекция. След като бъде премината тази процедура, Планът би могъл да се внесе”, изясни Дончев.

Депутатите от другите партии настояха проектът на ГЕРБ да бъде публично подаден в Народното събрание. За да се случи това, Българска социалистическа партия на следващия ден ще предложат решение на Народното събрание, което да упълномощи Дончев да работи.

Досега 17 държави-членки са показали своите проекти в Брюксел. Общият бюджет за подкрепяне на страните за справяне с следствията от пандемията общо е.750 млрд евро. България ще кандидатства по проекта за финансиране за 12 млрд.лв.

Сроковете, които разгласи вицепремиерът в оставка Томислав Дончев – сред 2 и 3 седмици, ще отнеме на Европейската комисия, с цел да направи предварителна оценка на българския проект. Най-малко 5 месеца пък ще отнеме, с цел да доближат до страната ни първите средства по възстановителния проект. Ако се стигне до напълно нов, то той ще забави приемането на средства с минимум 8 месеца, до момента в който бъде утвърден от Брюксел.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР