Дни преди да бъде убит, бизнесменът Петър Христов бил сериозно

...
Дни преди да бъде убит, бизнесменът Петър Христов бил сериозно
Коментари Харесай

Петър Христов бил притеснен, че ДАНС и МВР го разследват

Дни преди да бъде погубен, предприемачът Петър Христов бил съществено обезпокоен, че спецслужби го проверяват. Дори споделил пред свои другари, че против него интензивно се събира информация в Министерство на вътрешните работи и ДАНС.

“Знам, че против мен има доста информация и информации. Страхувам се да не ме вкарат в пандиза. Но защо могат да ме осъдят? За корупция…? ”, питал се пред свои доближени Христов. От службите през вчерашния ден отхвърлиха коментар.

Крупният предприемач бе разстрелян измежду бял ден пред офиса на холдинга му, покрай бул. “България ” в София. Една от главните версии на проверяващите е, че убийството е обвързвано с бизнеса на Христов. Затова ще бъдат тествани всички конфликтни точки в комерсиалната активност на бизнесмена. В последните години Христов имал бизнес с чужденци и криминалисти ще нищят дали не е настъпил раздор в връзките сред предприемача и задграничните му сътрудници.

Проверява се и хипотезата, че покушението е възмездие поради помощта му при разкриването на бандите “Килърите ” и “Наглите ”. Познати на крупния предприемач описват, че той постоянно и на обществени места изтъквал, че с помощта на него са направени разкритията против наказаните членове на групите за убийства и отвличания. Сред получилите пожизнен затвор от “Килърите ” е великотърновският предприемач Георги Вълев. “Интересното е, че на 9 януари Георги Вълев има рожден ден и навършва 60 години. Ако от пандиза той е поръчал покушението против Петър Христов, си е направил подарък за юбилея. А и даже Вълев да е в дъното на това и даже да си признае, нищо не губи, тъй като към този момент има постановена доживотна присъда ”, разясниха през вчерашния ден търновци.

Жители на остарялата столица допълват, че откакто предприемачът Георги Вълев се озова зад решетките, се е отворила ниша, която бързо била заета от разнородния бизнес на Петър Христов и брат му Димитър Манолов.

Жителите на великотърновското село Самоводене, където Христов е израснал и където живее майка му Момка Манолова, още не могат да повярват, че в никакъв случай към този момент няма да видят бизнесмена.

“С Петър се познаваме от деца. Съученици сме и сме израснали дружно. Семейството му имаше огромно стопанство с животни, аграрни земи. От дребен беше непрестанно във фермата и по нивите. Беше доста трудолюбив ”, споделя кметът на Самоводене Николай Милаковски.
Когато разформировали Транспортни войски, където служел Милаковски, Петър Христов му подал ръка и го назначил в своята фабрика. “Той самичък реши да се откаже от военната работа и се залови с бизнес. Постигна доста. И когато стана богат и имаше власт, не се самозабрави ”, споделя Милаковски.

Управникът показа още, че Христов е направил доста за Самоводене. Преди година дал 14 000 лв. за съвременна детска площадка. Инвестирал в обновяването на читалището и в основаването на Център за работа с деца и младежи преди 3 година Направил и главен ремонт на локалния стадион за към 100 000 лв.. Според кмета, майката на предприемача се държи след тежката загуба, която я е сполетяла.

От 10 метра – килърът гърмял с картечен револвер „ Скорпион ”

Христов е бил погубен от 5 патрона, изстреляни от 7,65-милиметров картечен револвер “Скорпион ”. Три от тях се забили в гърдите му, един в главата и един в шията.

Оръжието е чешко и се създава от 1961 година От 2010 година е пуснат и 9-милиметров “Скорпион ”. Пълнителите са  от 10 и от  20 патрона. Оръжието изстрелва по 840 патрона в минута. С него може да се води точна пукотевица до 25 метра.

През ноември 2016 година сътрудници на ГДБОП разкриха пратка от 50 незаконно импортирани у нас израелски картечни револвери “Узи ”.Освен тях имаше и чешки “Скорпион ”-и. По случая се води дело от спецпрокуратурата.

Както писа “Труд ”, убиецът е гърмял от счупения прозорец на градеж на към 10 метра от жертвата. Вчера служители на реда пазеха единствено мястото на пусията. В офиса на “Пи Ем Джи холдинг ” имаше чиновници, само че те не желаеха да приказват за починалия си началник.

Цветан Цветанов: Имаше опасения по отношение на “Наглите ”

Петър Христов бе един заслужен човек и е взел участие в доста благотворителни акции, само че в никакъв случай не търсеше гласност за това, което правеше. Бизнесът му не е бил обвързван с някакви закононарушения, с цел да можем да бъдем укорими. Никога не е споделял за възможни закани. През интервала, в който бях министър и вицепремиер, имахме опция с гражданската му позиция да подкрепи разкриването на тежки престъпни закононарушения. В тази връзка считам, че може би има ответна реакция. От това, което е споделял пред мен, единственото му терзание беше по отношение на “Наглите ”. Никога не е имал политически упоритости. Петър Христов не е бил член на ГЕРБ. Бил е симпатизант по метод, който е изразявал своята воля. Имаше подаяние, което беше направено през 2007 година

Валентин Радев: Правим всичко допустимо да разкрием случая

Една от първите версии е обвързвана с бизнеса и персоналния живот на Петър Христов. Всичко по случая ни тревожи, изключително при започване на европредседателството. Случаят е емблематичен. Петър Христов е бил прочут предприемач, почитан човек.  Имаме и нова информация от жители, които го познават. Правим всичко допустимо да бъде разкрито по какъв начин е станало, всички събрани доказателства се разискват. За нас е значимо, че има ликвидиране, без значение на кой човек е. Това е човек, погубен показно в центъра на София и това ни тормози.

Корнелия Нинова: Създава се боязън и неустановеност в обществото

Абсурдно е да се стреля измежду бял ден в една цивилизована страна. Подобни дейности основават боязън и неустановеност измежду обществото. Това, което се случи в последните седмици е тежък удар по облика на България, изключително при започване на председателството. Трябва всички институции да се обединят и да положат оптимални старания – бърза разкриваемост и развой, с цел да да се почисти лицето на България на прага на председателството.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР