Дни преди 6 септември и празника на Пловдив, градът се

...
Дни преди 6 септември и празника на Пловдив, градът се
Коментари Харесай

Пловдив се подготвят за честванията за Съединението

Дни преди 6 септември и празника на Пловдив, градът се готви да посрещне посетители от цялата страна за тържествата, с които означаваме 136 години от Съединението на Източна Румелия и Княжество България. Във връзка със празничните събития се подхващат специфични ограничения за сигурност и съблюдаване на публичния ред.

Усилен труд кипи на площад „ Съединение ", където сега чиновници на двете общински предприятия - „ Чистота " и „ Паркове и градини " се грижат за съвършената визия на площада. Както всяка година, два дни преди празника със специфична техника екипи на Оперативна програма „ Чистота " ще измият паметника на Съединението с шампоан.

Служители на Министерство на вътрешните работи пък оглеждат пространството и приготвят ограниченията за сигурност.

По традиция всяка година преди 6 септември се сменят знамената - националният трикольор и флагът на Пловдив на всички входно-изходни пътни артерии.

Традиционният маратон от град Съединение до едноименния площад в града под тепетата ще се даде старт на празничния ден. Той ще продължи с церемониален молебен в катедралния храм " Успение на Света Богородица " в Пловдив. Негово Високопреосвещенство пловдивският митрополит Николай ще води службата, отдадена на героите от Съединението и за здраве и разцвет на всички българи. В знак на благодарност ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и на майор Райчо Николов, участници в Съединението.

Честванията ще продължат, както следва:

- 12:00 часа - Стълбите на Каменица, концерт на Духов оркестър - Пловдив, диригент Николай Гешев;

- 19:00 - 19:40 часа - площад „ Централен ", пред Военния клуб, възстановка на събитията от 6 септември 1885 година от комитет „ Родолюбие " ;

- 19:45 часа - Регионален исторически музей, зала „ Съединение ", показване на експозиция „ Пловдив по пътя към модерния свят " ;

- 20:30 часа - площад „ Съединение ", тържествена заря-проверка във връзка 136-ата годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив.

Община Пловдив приканва жителите, които ще участват на събитието от 20:30 часа, да носят маски, макар че ще е навън.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР