Дневният ред на Турция е силно обременен, на тези избори

...
Дневният ред на Турция е силно обременен, на тези избори
Коментари Харесай

Георги Димов: Дневният ред на Турция е обременен, на изборите Ердоган няма да успее от първия път

" Дневният ред на Турция е мощно съкрушен, на тези избори Ердоган няма да се оправи от първия път ", това сподели в предаването на Радио " Фокус " " България, Европа и светът на фокус " Георги Димов, някогашен общоприет консул на България в Одрин по тематиката за положението на Турция след земетресенията и два месеца преди парламентарните и президентските избори в страната.           

" За югоизточната ни съседка през 2023 година има най-малко три дати до момента с основни събития. На първо място, това е датата 6-и февруари с опустошителното земетресение с епицентър провинция Кахраманмараш; втората дата е 14-и май – президентските и общи избори, и третата дата е 29-и октомври, когато се отбелязва 100-годишнината на Република Турция, основаването на Република Турция, открита върху руйните на Османската империя. Същевременно дано и това да отбележим и да подчертаем, че тези събития и дати се преплитат и в тяхната целокупност те сигурно дефинират дневния ред и на страната, и на обществото, който дневен ред – дано и това също да го имаме непрекъснато поради – е мощно съкрушен и в политически, и в стопански, и в обществен проект ", сподели Димов  

" Има две горещи събития в Турция, както от вътрешната, по този начин и от външната политика. Ще стартира с външната политика. Преди половин час в турското Външно министерство беше извикан да дава пояснения посланикът на Съединени американски щати Джеф Флейк поради визитата на началника Обединените началник-щабове на Съединени американски щати ген. Марк Мири в Северна Сирия, като повода е, че той е отишъл в региони, които са следени от сирийските кюрди, Партията на демократичното единение и техните Отряди за национална самоотбрана. И другото, което е и което мощно тревожи Анкара, това е подновяването на взаимните кюрдско-американски патрули в региона на Северна Сирия най-общо казано ", добави някогашният ни консул в Одрин.

Според него, притеснителното за властта в Турция в момента е постигнатото в последния миг единодушие в така наречен шесторна коалиция, Националният алианс,  за издигане на общ претендент президент за изборите.

" Преди два дни една от партиите – " Добрата партия " на Мерал Акшенер, напусна срещите и последното, което е – че тя се причисли, диалозите са почнали преди един час и се чака да се реализира единодушие претендентът на опозицията да бъде водачът на главната Народнорепубликанска партия Кемал Кълъчдароглу, като в същото време се приема и формулата и предлагането на Мерал Акшенер като негови изпълнителни вицепрезиденти да бъдат основните и емблематични кметове от опозицията на Анкара и на Истанбул – Мансур Яваш в Анкара и Екрем Имамоглу ", посочи Димов.

" Досега Ердоган постоянно е бил избиран на първия тур, т.е. без да се стига до втори. Сега ми се коства, че това упражнение ще бъде непостижимо за неговите сили. Няма да успее да се оправи ", сподели още той и добави:

" Предполагам, че ще бъде призната формулата на Акшенер кметовете на Истанбул и на Анкара да вземат участие в изборите като изпълнителни вицепрезиденти – нещо, което сега го няма и което опонира на логиката на едноличния режим, тъй като той е единствен. В момента Турция има вицепрезидент, само че той не е избиран, той е назначен, той е служител. Наистина ще ни предстоят забавни събития откъм югоизток. И дано също и това да загатна, че в случай че се осъществя тази концепция – доста забавно – те ще си останат кметове на Истанбул и на Анкара, тъй като след 10 месеца има локални избори, и към този момент по-късно ще изоставен и ще бъдат назначени като вицепрезиденти ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР