Дневният информационен блок продължава с темата за новата провокация от

...
Дневният информационен блок продължава с темата за новата провокация от
Коментари Харесай

Виктор Стоянов: Македонците са уплашени от държавния натиск и избягват да контактуват с българите

Дневният информативен блок продължава с тематиката за новата провокация от страна на Северна Македония и обвиняванията в расизъм и ксенофобия към Любчо Георгиевски. Как и за какво се стигна до такава степен? Разговаряме с ръководителя на Фондация " Македония “ Виктор Стоянов. Здравейте.   

Здравейте.   

Как се стигна до това – провокация от страна на Македония и за какво още веднъж?   

През последните седмици и месеци българите следиха етнически погроми и набези върху българите в Северна Македония, върху българската общественост там, върху хората, които имат положителни усещат към България даже, само че в този момент това към този момент е държавна самодейност за напън върху българите в Северна Македония. Първо, че за всички тези месец на набези няма хванати и наказани нападатели. Припомням на вашите слушатели и за въоръженото нахлуване с огнестрелно оръжие върху клуба Охрид, до през днешния ден, към този момент 2 седмици и повече, няма хванат причинител. Нападателят идва на място с автомобил. Бих споделил, че не е доста мъчно да се открие кой е този нападател, виждайки автомобила му с десетки камери в близост.   

 Т.е. да се прави и преднамерено, да се застане пред камера, да се покаже, че те имат някаква позиция, която е неразбираема от нас в действителност?   

Това е може би някаква проява на мощ, че няма правосъдна система, няма държавна система, която да накаже тези хора, тъй като тогава можеше да има починали. Но казусът с Любчо Георгиевски – ръководителят на българското сдружение в Битоля, към този момент е форма на държавен, формален напън. Смятам, че това няма да донесе нищо положително на Северна Македония по отношение на нейната евроинтеграция. Още от през вчерашния ден нашите европейски сътрудници са известени документално и от самото сдружение в Битоля. Любчо Георгиевски е привикан с призовка този петък да се яви в прокуратурата в Битоля, с цел да даде сведения по сигнал против него за втълпяване на етническа ненавист и ксенофобия против македонския народ, забележете. Т.е. в Северна Македония да си българин значи, че насаждаш ненавист към македонския народ. Поне това е тълкуванието на държавната система, това виждаме. Това с изключение на оскърбление към самия него, опит за оскърбление, е и форма на държавна ксенофобия и втълпяване на ненавист от страна на страната към българския етнос. И тук би трябвало да отбележим, че огромната цел на така наречен " дълбока страна “ в Северна Македония е точно да продължи разделянето сред българи и македонци, да не се сближат те, да не поддържат връзка, да не основават мостове между тях – това, което прави сдружението, което Любчо Георгиевски управлява, тъй като това доближаване ще покаже дребните разлики сред българи и македонци. Бих ги нарекъл схоластични разлики, както има дребни разлики сред брат с брата. Това 80-годишно разделяне сега се стопява, то се отстранява, и против това се борят избрани кръгове в Северна Македония, по тази причина са тези обвинявания към този момент от страна на прокуратурата там към Любчо Георгиевски.   

А вие успяхте ли да се чуете с него?   

Да, чухме се. Той беше спокоен и сподели, че на драго сърце ще даде информация и за българските медии, откакто мине разпита му в петък и откакто разбере защо го привикват, тъй като той за момента има просто една призовка, нищо друго.  

А какво ги е подтикнало въобще да му изпратят такава призовка?   

Пак споделям, работата на самото съдружие, която е обвързвана със доближаване на българи и македонци. Ще ви дам за образец и едно българско сдружение в различен град – в град Кавадарци. За слушателите да кажа, това е този град, където се създава известната македонска ракия Лозова ракия. Това е един доста прекрасен регион, така наречен Тиквешия, Тиквешията, историко-географски регион, в който апропо има над 15 000 български жители оттова, по мои данни. Та, в този град се приготвяше отварянето на българско културно сдружение, сходно на Битоля, на Охрид, на Скопие. За страдание против притежателите на помещението, което беше наето и авансово за година напред, се изсипаха маса анонимни закани и в това число за гибел на тях, на децата им. Това са елементарни хора, те се тормозиха и взеха решение да затворят.   

Заплахите са от страна на македонци или?   

Да, на хора, които ги заплашват там, най-често на незнайни заплашители, в случай че мога по този начин да ги нарека. Но проблемите са доста дълбоки в посока да се спре доближаването сред българи и македонци. И ето в този момент сдружението в Кавадарци се споделя " Балкански хоризонти “. А управлението на това съдружие също получи доста анонимни закани, разнообразни способи на напън, в това число и отвод от подпомагане от страна на градската полиция за стартиране на тъжби от страна на управлението. Сега, в случай че някой получава позвънявания, известия, писма, че ще бъде погубен, че ще бъде убито фамилията му, обикновено е да отиде в полицията и да пусне тъжби за това, с цел да се открие кой е този заплашител. Но в тази ситуация полицията в Кавадарци пътем отхвърляше да приема тези тъжби, към този момент с дипломатически напън от страна на нашето посолство в Скопие най-малко одобри жалбите. Не чакаме да има някакво солидно разглеждане, да откри кой прави тези закани към елементарни жители, лоялни жители на Северна Македония, които апропо, това сдружение в Кавадарци са дарили извънредно доста средства за учебните заведения, за детските градини в града и региона. И по този метод това е натискът, който се случва върху българите и в Битоля, и в Кавадарци, и в Охрид, и в цяла Северна Македония, точно да се избегне доближаването сред двата народа и сред хората от двете общества.   

Вие постоянно пътувате до Македония. Каква е настоящата социална настройка сега към македонците, към българите? Има ли смяна в действителност?   

Промяна има несъмнено. Македонците са изплашени, отсам да почнем. Самото общество там е изплашено от държавния напън, който се оказва върху тези техни съграждани, които имат български усеща. Това плаши и самите македонци и ги кара да се опасяват да поддържат връзка с българи, да вършат бизнес с българи, да вършат общи културни мероприятия.   

А за какво?   

Ами тъй като се опасяват от напън от страна на страната към тях.   

Че ще има последици към тях.   

Че ще има последици, минимум закани. Това са елементарни хора, всеки би се тормозил от сходни закани, да не приказваме към този момент за набези, на които ставаме очевидци. Но самите македонци по-голяма част от тях имат положителни усеща към нас. Те виждат близостта на езика, виждат близостта на културата ни, на кухнята ни в случай че щете, на метода ни живот. България и Северна Македония би трябвало да се свързват, няма по какъв начин да се отдалечават, имаме общо бъдеще. И в тази връзка мога да кажа, че в идващите 2 години се приготвят отварянето на български културни офиси, клубове в съвсем всички македонски градове, тъй че няма по какъв начин културата и доближаването сред хората да бъде спряно с репресии и патрони.   

В прелиминарен диалог малко преди ефир ми споделихте за културен център " Никола Вапцаров “. Можете ли да кажете малко повече за него – къде ще се намира?   

Аз имам информация от локални българи от Скопие, че желаят да записват такова сдружение. И аз познавам племенника на Никола Вапцаров и възнамерявам да ги свържа между тях, да поддържат връзка, с цел да може да се записва това сдружение, има такова предпочитание по този начин да кажем. Така че можем да станем очевидци в едно близко бъдеще и на български културен център " Никола Вапцаров “ в Скопие. Това го споделям като отпратка към опита за провокация от страна на публични партии от Северна Македония, които откриваха някакъв център в Благоевград без да е регистриран, без да желаят разрешението на племенника на Никола Вапцаров. Така че можем да станем очевидци и на още един мост сред българи и македонци в столицата на Северна Македония точно с това име Никола Вапцаров, което да сътвори опция да поддържат връзка повече българи и македонци и да бъде всичко по законов път записано, с разрешението на наследниците на поета.   

А не смятате ли, че това име ще сътвори провокация сред българи и македонци? 

Ами вижте, в последна сметка за избрани кръгове в Северна Македония даже съществуването на българите е провокация. Т.е. тези кръгове желаят да няма българи и да няма българска страна, и в последна сметка с цел да удовлетворим техните претенции не можем да се самоубием. Тези кръгове не желаят българи и македонци да поддържат връзка, тъй че за тях всичко ще е провокация. Но в последна сметка Северна Македония е претендент за член на Европейския съюз, тя има своя преговорна рамка, която би трябвало да извърши, и в тази преговорна рамка  са включени редица промени, с цел да спре най-малкото преследването на българите в Северна Македония и  да сближи двата народа и двете общества - стопански, и културно, обществено, просветително и всячески бих споделил, тъй че да живеем дружно отсега нататък. Ние сме задоволително близки и с общ български генезис, тъй че не считам, че има македонци елементарни хора, на които им проблем да съжителстват и да живеят дружно с българите, дори в противен случай.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР