Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта

...
Дневник следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта
Коментари Харесай

Коронавирусът по света: Ваксината на "Модерна" e одобрена за бустер в Европа

Дневник " следи разпространяването и резултатите от ковид по света. Карта на заболяването.

09:20Естония забрани заведения за хранене и фитнеси за неваксинираниОбществените места в Естония могат да бъдат посещавани единствено от имунизирани или преболедували поданици на страната. Това заяви ТАСС, представена от Българска телеграфна агенция.

Неваксинирани, даже с негативен тест за COVID-19, към този момент няма да се позволяват в редица публични места, като спортни клубове, заведения за публично хранене, театри, кина, спа салони и други

По-строги са към този момент и условията за носене на маски. Посетители без маски няма да бъдат допускани отсега нататък в моловете и магазините.

Председателят на Народното събрание Юри Ратас съобщи тези дни, че Естония е на ръба на злополука поради разпространяването на инфекцията. Ваксинираните са 58% от популацията, а заболеваемостта е 1311 на 100 хиляди поданици.

 Коронавирусът по света: Ваксината на
© Associated Press
09:13Гърция понижи Коронавирус дистанцията и върна работното времеПрепоръчителното разстояние, което хората би трябвало да съблюдават между тях, с цел да се избегне заразяване с COVID-19 беше понижено в Гърция от два метра на метър и половина, заяви в. " Катимерини ", базирайки се на оповестено в понеделник в гръцкия държавен вестник решение.

Според новите инструкции всички частни и държавни служби, компании, места за развлечения, търговски обекти, магазини и други към този момент могат да понижат дистанцията, изисквано сред служащите и клиентите, без да се взима поради дали са имунизирани или не.

Супермаркетите и комерсиалните центрове да се върнат към нормалните часове за работа, откакто работното време бе удължено предходната година, с цел да се улеснят клиентите, чийто брой бе стеснен поради по-строгите правила за физическа отдалеченост. Удълженото работно време беше от 7 до 21.30 ч. за супермаркетите и от 7 до 21 часа за комерсиалните центрове, заяви Българска телеграфна агенция.

Повече от две трети от пълнолетните гърци към този момент са изцяло имунизирани против COVID-19.08:46Ваксината на " Модерна " е безвредна за дребни децаАмериканската компания " Модерна " разгласи, че нейната ваксина против COVID-19 генерира мощен имунен отговор и като цяло се понася добре при деца на възраст от 6 до 11 година и има намерение скоро да подаде документи за утвърждение в тази група в Съединени американски щати.

Компанията показа резултати от осбствени клинични изпитвания, които демонстрират, че имунизацията й основава вирусно обезвреждащи антитела при деца и сигурността е сравнима с тази, следена при проучванията измежду юноште и възрастните.

Научният съвет на американския лекарствен регулатор ще гласоподава във вторник дали да позволи конкурентната ваксина против COVID-19 на " Бионтех " и " Пфайзер " за приложимост при деца на възраст от пет до 11 година

Ваксината на " Модерна " е утвърдена над 18-годишна възраст и като бустерна доза в Съединени американски щати, само че към момента не е позволена в групата 12-17 година Швеция и Дания стопираха да я употребяват в най-младата група поради леко нарастване на миокардити при младежи сред 18 и 24 година

Според производителя по-голямата част от страничните резултати в изследването, в което са взели участие 4753 души, са били леки или умерени по тежест, като най-честите са отмалялост, главоболие, тресчица и болежка на мястото на убождането, оповестява Ройтерс.

Ваксините, употребявани в изследването, са дози от 50 микрограма, половината от дозата употребена в началото за възрастни. Бустерната доза за пълнолетни също е от 50 микрограма.08:34Ваксините са едва ефикасни при пациенти с левкемияЕдна трета от пациентите с левкемия не основават никакви антитела след две дози ваксина против COVID-19, сподели изследване на Университета в Бирмингам, представено от Би Би Си.

При останалите, които са развили антитела, равнищата са доста по-ниски, в сравнение с при здрави хора, като пациентите също имат понижена дарба да обезвреждат разновидността " Делта ".

В изследването са взели участие петстотин пациенти с хронична лимфоцитна левкемия. Според учените резултатите покзат, че пациентите с левкемия са изложени на непрекъснат риск да се заразят с вируса, даже в случай че са изцяло имунизирани.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР