Дневник следи новините около епидемията в страната. Статията се обновява.

...
Дневник следи новините около епидемията в страната. Статията се обновява.
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: учениците ще се тестват докато заболеваемостта падне под 250 на 100 хил.

Дневник " следи новините към епидемията в страната. Статията се обновява.

17:15Към момента няма публично подадена информация от гръцките държавни служби към българските управляващи за всеобщо издаване на подправени документи за имунизация на гръцки жители в Сандански, както настояват медии в южната ни съседка, оповестява БНР.

По информация от Регионалната здравна ревизия в Благоевград на граничния пункт " Кулата-Промахон " здравните специалисти, които сканират баркодовете на документите, до този миг не са имали случай на подправен документ, отритнат от системата за инспекция.

Междувременно гръцката прокуратура е прекратила следствието по тази тематика заради липса на задоволително доказателства, оповестяват медии в Гърция.15:21 " Живеем в опита на едно болшинство, което не има вяра в науката. "

Това сподели пред БНР пулмологът проф. Коста Костов, народен съветник по белодробни заболявания и някогашен началник на съществувалия през 2020 година Медицински експертен съвет към държавното управление.

" 70% от българското население декларира, че и това съответствува с % на тези, които настояват, че няма вирус, че имунизациите водят до генетични аномалии, че ще им съсипят поколението и така нататък Това води до разделянето в обществото, което се употребява за комфортна политическа платформа ", съобщи Костов.

Подробности -. 15:06 89.42% от 359 новопостъпили пациенти в лечебно заведение с COVID-19 не са имунизирани. 86.38% от (2826) не са ваксинирани, а цели 98.46% от 65-имата умряли са без ваксина, оповестява единната осведомителна система. 14:45Според заместител на Кацаров е рано за въвеждане на документ при антитела  Коронавирусът в България: учениците ще се тестват до момента в който заболеваемостта падне под 250 на 100 хиляди
© Георги Кожухаров

" Пълен локдаун не е подобаваща мярка все още, по-добре е частичното затваряне, което е въведено към този момент в България ". Това съобщи пред БНР доктор Тома Томов, заместник-министър на опазването на здравето. Той предвижда, че това няма да е последната Коронавирус вълна и прикани всички хора да се имунизират, тъй като " това е единственото дейно здравно оръжие против ковид ":

" Наличието на компактна маса от неимунизирани хора е причина за пораждане на нови разновидности на вируса, които могат да бъдат доста по-опасни и актуалните ваксини да не работят против него ", сподели Томов.

Ние решаваме да има нова Коронавирус вълна, когато отхвърляме да се имунизираме.
 доктор Тома Томов,
заместник-министър на опазването на здравето

Д-р Томов разяснява, че сега се организира експертно разискване по тематиката, само че съгласно него е рано за въвеждане на Коронавирус документ за съществуване на антитела.

" Предстои да бъде взето решение от специалистите ", посочи той и добави, че тематиката се разисква от експертните общности в цяла Европа и още на никое място не е взето решение.14:40Децата не би трябвало да са се хранили единствено 30 минути преди тестването в учебно заведение  Коронавирусът в България: учениците ще се тестват до момента в който заболеваемостта падне под 250 на 100 хиляди
© Анелия Николова

" Надяваме се от сряда, 10 ноември, процесът на присъствено образование на учениците от 1-ви до 4-ти клас да бъде вероятен. Искрено имам вяра, че разсъдъкът ще надделее и ще реализираме баланс и доверие с родителите, тъй като е значимо децата да се върнат в учебно заведение. Няма по какъв начин при тази висока заболяемост, в случай че желаеме да имаме присъствено образование, да не подсигуряваме безвредна измежду в учебните заведения ". Това съобщи пред БНР Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието.

Тя акцентира, че е дезинформация изказванието, че децата би трябвало да бъдат тествани гладни и да не са пили вода. " Става дума за 30 минути преди провеждането на теста децата да не са се хранили или пили течност. Нормално е децата сутринта да са закусили у дома преди учебно заведение ".
Заместник-министър Гайдарова акцентира, че Министерството на здравеопазването е сложило условието тестванията на учениците да бъдат провеждани в следена среда и по тази причина е взето решение те да се вършат в учебно заведение:

" Аз не изключвам опцията, когато процентът на имунизирани хора в България е по-висок, тестването да се случва и в домашни условия ", сподели тя.

По думите ѝ учителите имат потребност от поддръжката на родителите:

" Учителят не трябва да бъде самичък при тестването на децата.Трябва да създадем мост сред деца, родители и учители. Тук и ролята на медиите е огромна, с цел да се успокоят страховете, с цел да няма дезинформация, тъй че родителите да могат осведомено и обосновано да вземат своето решение ".

Мария Гайдарова изясни, че в тестването на учениците могат да вземат участие доброволци, които да имат зелен документ - родители или представители на БЧК.14:29 " Ако се забавят тестванията, в случай че не могат да намерят екипи за тестване, тъй като отново дублирам, един преподавател няма да може да се оправи в цялостен клас, тогава децата няма да тръгнат присъствено в този ден. Никой не е споделил, че в сряда всички деца би трябвало да бъдат на учебно заведение. Тестването ще продължи, до момента в който е висока заболяемостта в страната и съответната област и община. Ако паднем под 250 на 100 хиляди население, ще стане ненужно и тестването ", съобщи министърът на образованието акад. Николай Денков, представен от Българска национална телевизия. Той посрещна първата пратка щадящи проби за учениците от начален курс в София. 81 000 теста ще бъдат съхранявани в логистичната база на Столичната община в Панчарево.

До 11 часа в понеделник (8 ноември) нужните количества ще бъдат раздадени на учебни заведения в 24-те региона на столицата. Следобед същия ден ще има изясненост какъв брой родители са съгласни децата им да се върнат в клас при тестване два пъти в седмицата.

Също на следващия ден министърът на образованието и науката и министърът на опазването на здравето ще издадат заповед, в която ще бъда в детайли написан механизмът за тестването на децата. Малките възпитаници ще бъдат тествани в учебните заведения, като би трябвало да са закусили 30 минути преди процедурата.

Министърът на образованието и науката акад. Николай Денков се обърна с апел към родителите да поддържат учителите в този развой, тъй като всичко това се прави в името на здравето на техните деца.

Вчера и през днешния ден Министерството на образованието и науката е разпределило 180 хиляди щадящи теста за учениците от начален курс. Тестове са получили общо 11 районни ръководства на образованието в страната. В понеделник се чака да дойдат останалите 220 000 теста за възпитаници. Те незабавно ще бъдат разпределени по областите, които не са получили от първата партида.14:13Учителски профсъюз заплаши със стачка поради тестването на децата  Коронавирусът в България: учениците ще се тестват до момента в който заболеваемостта падне под 250 на 100 хиляди
© Велко Ангелов

Министърът на опазването на здравето, доктор Стойчо Кацаров, неотложно да промени своята заповед по отношение на мястото на правене на тестванията на учениците в начален стадий, като се даде опция тези щадящи проби да се правят от родителите в домашни условия, съпроводени от декларация на родителя, че пробата е отрицателен. Това желаеха от учителския профсъюз към КТ " Подкрепа ". Кацаров разпореди тестването да се прави от учителите в класните стаи по време на първия образователен час в понеделник и четвъртък.

Според организацията присъединяване в процесите на тестване на учениците в начален стадий би трябвало да се прави единствено и само на непринуден принцип, при заявено единодушие на педагогическите и непедагогически експерти в просветителните институции.

Към учителите и чиновниците, които не желаят да се включват в процеса на тестване на възпитаници, пък не би трябвало да се постанова административен напън, тъй като това ще " докара до организация на протестни и протестни дейности от синдиката ".

Искане има и към просветителния министър акад. Николай Денков - възобновяване на постоянния образователен развой да се случи, откакто са изпълнени всички условия в заповедта му и това никога да не се обвързва наложително с датата 10 ноември, от която би трябвало да стартира присъственото образование на началния курс.



Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР