Дневник следи на живо събитията в Русия, след като основателят

...
Дневник следи на живо събитията в Русия, след като основателят
Коментари Харесай

Бунтът на Пригожин: САЩ знаели още в сряда, шефът на "Вагнер" мълчи

Дневник " следи онлайн събитията в Русия, откакто създателят на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин овладя основни обекти с съветски градове, а негова колона се придвижва към Москва.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо
 Компанията на Пригожин: Недостъпен е, само че праща поздрави
© Скрийншот Telegram @concordgroup_official

Основателят на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин не е наличен сега, само че праща поздрави, пресслужбата му пред телевизия RTVI.

Не се прецизира дали става дума за пресслужбата на компанията му " Конкорд груп ", само че таман тя всекидневно дава отговор от негово име в " Телеграм " и разгласява аудиозаписите му и отговори на въпроси от медии в последната година.

" Праща ви поздрави и ще отговори на въпросите, когато има естествена връзка ", се споделя в отговора. Откакто съобщи, че отива в Беларус, откакто се отхвърли от протеста си, Пригожин пази извънредно безмълвие. Той постоянно правеше мнения по настоящи събития от войната и отговаряше на журналистически въпроси (дори на западни медии).


Севернокорейският външен министър Им Чон Ир се е срещнала с съветския дипломат в Пхенян, с цел да му изрази пред него " вярата, че скорошното въоръжено въстание ще бъде смазано сполучливо ". Това заяви в неделя севернокорейската организация КЦТА, представена от " Ройтерс ", откакто Евгений Пригожин към този момент оповестил завършек на метежа.

" Силната съветска войска и народа ѝ сигурно ще преодолеят тестванията и героично ще победят в специфичната военна интервенция против Украйна ", отбелязва организацията.


Частната военна компания " Вагнер " се изтегли от Липецка област, оповестиха районните управляващи.

Това стана няколко часа откакто бе оповестено напускането на Воронежка област, в която през вчерашния ден влязоха бойците по пътя към Москва.


Повече от 10 хиляди кв.м пътна настилка е била развалена в Ростов на Дон, откакто в града влязоха колони на частната военна компания " Вагнер ", заяви ръководителят на градската администрация Алексей Логвиненко, представен от Българска телеграфна агенция. " Специалисти направиха инспекция на пътищата, по които е минала военна техника. Най-силно е обиден площад " Буденновский ", написа Логвиненко в " Телеграм ". Работата по премахване на вредите ще стартира още през днешния ден, като се чака тя да завърши до два дни.


По-малко от ден след протеста съветският заместител външен министър Андрей Руденко отиде в Пекин за диалози с Китай по " интернационалните " въпроси, съобщи " Ройтерс ".

Руденко и китайският първи посланик Цин Ган са се срещнали с цел да обсъдят въпроси, значими и за двете страни. Агенцията отбелязва, че не е известно нито по кое време е дошъл Руденко, нито дали пътуването е във вразка с протеста. Китай още не е коментирал станалото, само че " Ройтерс " цитира известния боен специалист и ефирен коментатор Сун Джунпин, съгласно който " Китай ще поддържа Русия, наблягайки ненамесата във вътрешните ѝ въпроси ".


Бойците със особено предопределение " Ахмат " се връщат в Украйна, откакто бяха изпратени в Ростов на Дон поради метежа, командирът им Апти Алаудинов.

По думите му получената заповед е за " връщане назад към строеви порядък, където ни чака зложелател ", откакто бяха отправени от главнокомандващия край Ростов на Дон, само че " обстановката се позволи по кротичък път ".


Депутатът от " Продължаваме промяната - Демократична България " Настимир Ананиев съобщи пред Българска национална телевизия, че чака съветският президент Владимир Путин да разгласи цялостна мобилзиация след опита за бунт на основателя на частната войска " Вагнер " Евгений Пригожин. По думите му случилото се в последните 2 дни в Русия към този момент отваря опцията за Путин да направи тази крачка. " Отдавна се говореше за такова нещо, само че Путин не смееше да го направи. Сега обаче има причина ", сподели още Ананиев.

 Зеленски до руснаците: Човекът от Кремъл доста се опасява
© Скрийншот, YouTube

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че и в сегашната обстановка украинците не престават да пазят страната си, само че въпросът е какво ще създадат руснаците.

" Ще пазиме страната си, ще пазиме свободата си, няма да мълчим и да бездействаме... А вие какво ще извършите? Колкото повече войските ви са на украинска земя, толкоз повече заличаване ще носят в Русия. Колкото по-дълго бъде този човек в Кремъл - толкоз по-голяма ще бъде злополуката ", сподели той на съветски във втората половина от вечерното си послание.

" Ще го кажа на съветски. Човекът от Кремъл очевидно доста го е боязън и несъмнено се крие някъде, не се демонстрира. Сигурен съм, че към този момент не е в Москва. Той се обажда някъде, моли за нещо си... Той знае от какво се опасява, тъй като самичък сътвори тази опасност. Цялото зло, всички загуби, цялата злоба - той самичък ги популяризира. И колкото по-дълго може да бяга сред бункерите си, толкоз повече ще губите всичко... всички, които са свързани с Русия. "

По думите му интернационалната общественост би трябвало да разбере, че съветското управление към този момент " нищо " не управлява.




© Reuters

Съединените щати са подготвени да отсрочат въвеждането на нови наказания против ЧВК " Вагнер ", откакто нейният създател Евгений Пригожин се разпалва против Кремъл, " Уолстрийт джърнъл ".

" Вашингтон не желае да наподобява, че взема страна по този въпрос ", сподели човек, осведомен с полемиката. Събеседниците на вестника споделят, че Държавният департамент е възнамерявал да разгласи във вторник наказания против бизнеса със злато на " Вагнер " в Африка. В Либия, Мали и Судан " Вагнер " дава военна помощ в подмяна на достъп до естествени запаси.


Ръководството на Министерството на защитата към момента не е коментирало тематиката. Нито министърът, Сергей Шойгу, нито началникът на Генералния щаб са правили обществени изявления.

Друго незнайно е местонахождението на самия Евгений Пригожин, който би трябвало да отиде в Беларус според постигнатия компромис с президента Александър Лукашенко.

 Как Пригожин поведе протест и го спря за 24 часа: най-важното до момента Как Пригожин поведе протест и го спря за 24 часа: най-важното до момента

Още в сряда високопоставени представители на националната сигурност на Съединените щати имали доказателства, че създателят на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин на защитата, споделя " Ню Йорк таймс ".

 " Ню Йорк таймс ": В Съединени американски щати знаели за протеста на Пригожин още в сряда
 Михайло Подоляк
© Reuters

Михайло Подоляк

Съветникът на началника на кабинета на украинския президент Михайло Подоляк съобщи, че Евгений Пригожин унижил " Путин/държавата ", като посочил, че към този момент няма " монопол върху насилието ".

" Феноменалният избор на Пригожин... Почти сте заличили Путин, поели сте надзор върху централните управляващи, достигнали сте Москва и внезапно... отстъпвате ", още Подоляк в " Туитър ". " Защото един доста характерен медиатор със съмнителна известност (Лукашенко) даде обещание гаранции за сигурността от индивида (Путин), който поръча унищожаването ви сутринта. И от страха, който елитът на Путин претърпя в последните 24 часа, тази заповед съвсем сигурно ще бъде изпълнена. "


© Скрийншот

На уеб страницата на Wildberries, най-голямата съветска платформа за онлайн търговия, артикули със символиката на ЧВК " Вагнер " могат да се открият още веднъж. По-рано денем те бяха свалени.

В хода на метежа на Евгений Пригожин и платаки на " Вагнер " изчезнаха от някои съветски градове, както свидетелстват изявления в обществените мрежи.

Достъпът до медиийната група на Пригожин в същото време остава стеснен.


Ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров съобщи, че е убеждавал създателя на " Вагнер " Евгений Пригожин да се откаже от бизнес упоритостите си и да не ги смесва с държавните каузи, заяви ТАСС.

" Оказва се, че в името на персонални упоритости, облага и заради надменност хората могат да се откажат от привързаността и любовта си към Отечеството. Разговарях с Пригожин, убеждавах го да изостави бизнес упоритостите и да не ги смесва с делата от държавно значение ", написа Кадиров в " Телеграм ".

" Веригата от несполучливи бизнес покупко-продажби провокира скритата и продължителна злост на предприемача, която доближи своя връх, когато управляващите в Санкт Петербург не предоставиха на щерка му стремежи имот. Самонадеяността на един човек можеше да докара до толкоз рискови последствия и да въвлече огромен брой хора в спора ", добави чеченският водач.

Освен това той прикани всички бойци на " Вагнер " " да продължат да бъдат трезви в решенията си ". " Мислете за бъдещето на страната, за фамилиите си, за децата си. Подобни дейности могат да доведат до пагубни резултати. Сега всичко завърши спокойно, без кръвопролития, само че можеше да се случи и иначе. Крайната мярка щеше да бъде суровото потушаване и заличаване на всеки, който протяга ръка на целостта на Руската федерация ", заключи ръководителят на съветската кавказка република.


© Reuters

Бойците на частната военна компания " Вагнер " напущат Ростов на Дон в Южна Русия, още преди два часа локалното издание 161.ru.

Ростов на Дон бе в ръцете на " Вагнер " - по-малко от денонощие и през това време имаше голям брой сведения за взаимоотношение с локалните, на фотосите от центъра на града, популяризирани от локални медии и разнообразни организации, се виждаха мирни поданици, минаващи около танковете и другите машини или взаимодействащи с наемниците. В " Новая газета. Европа " имаше роман за диалозите с бойците, които част от жителите възприемали като герои.

Още при започване на изтеглянето, на което се съгласи Евгений Пригожин, организация РИА " Новости " по какъв начин хора в цивилни облекла се разделят с бойците и ги приветстват при потеглянето им.

Малко по-късно локално издание популяризира и различен клип, на който поданици скандират: " Вагнер! "
Трети демонстрира по какъв начин се снимат с тях.

Аплодират и самия Пригожин, който напуща с колата си; едни подсвирват, други отиват при автомобила, с цел да се ръкуват. " Изглежда като суперзвезда ", се споделя в обява в " Телеграм. "



Провеждането на обществени, всеобщи, тържествени и ред други мероприятия в Московска област е прекратено до 1 юли, съобщи ТАСС. Изключение вършат събития, проведени с присъединяване на управляващите, се оповестява в изказване на губернатора на региона, оповестено през днешния ден на формалния уебсайт на локалната власт. " Постановяването на редица ограничавания е обвързвано с провежданата на територията на Московска област контратерористична интервенция. В интервала до 1 юли се преустановяват следните мероприятия: тържествени, спортни, физкултурни, занимателни и всевъзможни други навън като се изключи случаите, които са маркирани категорично ", отбелязва се в документа, представен от ТАСС.

Допълва се, че са неразрешени и тържествата в просветителните институции, т.е. и на закрито. Официалните обществени мероприятия обаче не попадат в рестриктивните мерки, в случай че са проведени от управляващите.


В изказването, с което разгласи края на делото против създателя на частната войска " Вагнер " Евгений Пригожин, прессекретарят на съветското президентство Дмитрий Песков отхвърли да са обсъждани каквито и да било кадрови промени в Министерството на защитата в хода на връзката с Пригожин.

Бизнесменът разгласи поход на справедливостта с искане да бъде остранен министърът на защитата Сергей Шойгу, който той персонално упреква за хода на войната в Украйна.

 Русия приключи делото против Пригожин, той отива в Беларус
© Reuters

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че наказателното дело против създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин е прекъснато.

По думите на Песков самият Пригожин отива в Беларус, като не е известно какво тъкмо ще прави там.

Заявлението на Кремъл пристигна часове откакто беларуският президент Александър Лукашенко разгласи, че с посредничеството си е убедил Пригожин да се откаже от похода към Москва, а самият предприемач удостовери.

Решението, което се афишира на равнище Кремъл (вместо от " способените органи " като следствието, прокуратурата и контраразузнаването, към които всекидневно трансферира президентството), значи, че от Пригожин, както бе оповестено единствено преди 24 часа.

Пригожин, в случай че бе хванат и приет за отговорен по члена за бунт в Наказателния кодекс, можеше да получи сред 12 и 20 години затвор.

Освен това бойците на ЧВК " Вагнер " няма да се изправят пред съда, даже да са взели участие в метежа, поради " заслугите им на фронта ". Друга част от бойците, които не са взели участие в метежа, ще подпишат контракт с Министерството на защитата. Това условие бе въведено за всички ЧВК този месец, само че Пригожин настояваше, че няма да се съобрази. Обявявайки отхвърли на колоната на " Вагнер " да се придвижва към Моква, той заприказва за опити на Русия да разформирова организацията му.

Гаранциите за сигурността на Прожин, съгласно Песков, е думата на съветския президент Владимир Путин.

Защо Лукашенко? Според Песков повода е, че беларуският президент от дълго време се признава с Пригожин, " към 20 години ", и самодейността му, " съгласувана с президента Путин ", е " персонална ".


Часове преди решението на Евгений Пригожин да се откаже от напредването на колоната на частната военна компания " Вагнер " към Москва, някогашният президент Дмитрий Медведев - заместник-пресдедател на Съвета по сигурността на Русия - съобщи, че високото равнище на подготовка на метежа свидетелства за евентуално присъединяване на " задгранични експерти ".

В думите му, от РИА " Новости ", не се прецизират детайлности какви може да са тези експерти. Медведев обаче счита, че " това е добре премислена и планувана операци, чиято цел е завладяване на властта в страната ".

Изрази мнение, че държавен прелом в най-голявата нуклеарна страна би довел света " на ръба на заличаването ".

 Путин благодари на Лукашенко за помощта му за прекъсването на
© Sputnik/Pavel Bednyakov/Kremlin via REUTERS

Руският президент Владимир Путин благодари по телефона на беларуския си сътрудник Александър Лукашенко за помощта му за разрешаването на обстановката към частната военна компания " Вагнер ". Ръководителят на наемните бойци Евгений Пригожин спря конвоя на към 200 км от Москва след договаряния с Лукашенко, оповестиха от пресслужбата на беларуския президент.

" Днес в 21 ч. президентите на Беларус и Русия още веднъж разговаряха по телефона. Президентът на Беларус осведоми в детайли президента на Русия за резултатите от договарянията с управлението на " Вагнер ". Президентът на Русия поддържа беларуския си сътрудник и му благодари на за свършената работа ", се споделя в известието.


Най-високопоставеният боен в Съединени американски щати анулира пътуването си до Близкия изток поради рецесията в Русия, заяви негов представител, представен от Агенция Франс Прес. Генерал Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете, трябваше да пътува до Израел и Йордания.


Допреди началото на войната в Украйна частната военна компания " Вагнер " не е измежду най-известните в Русия, а още по-малко по света. За притежателя ѝ Евгений Пригожин се чу повече, откакто Съединени американски щати. и по-късно.

 Загадката Пригожин: Готвача на Путин излезе от сенките Загадката Пригожин: Готвача на Путин излезе от сенките

С делата му се занимаваха американските служби - поради връзката на медийния му холдинг с Агенцията за интернет проучване, представляваща известната " фабрика за тролове ", намесила се в американските президентски избори.

 " Фабрика за тролове " стана най-популярният медиен холдинг в Русия

За издания като " Белингкат " и " Шпигел " той бе тясно обвързван с министерството на защитата и военното разузнаване. Затова може да се съди и по участията на " Вагнер " в боевете в Сирия по време на гражданската война в страната, която продължава повече от 10 години.

 Как руснаци от Как руснаци от " частна войска " починаха при удари на Съединени американски щати в Източна Сирия
 Пригожин: Колоната към Москва стопира, не желаеме клане

Основателят на частната военна акция " Вагнер " Евгений Пригожин разгласи, че наемниците му се обръщат и " отиват в полевите лагери " според " проекта ". Изявлението му пристигна минути, откакто пресслужбата на беларуския президент Александър Лукашенко разгласи, че Пригожин се е съгласил на договаряния с него.

В новото си известие Пригожин съобщи и че Русия желала да разформирова " Вагнер " - нещо, което не бе споменавал измежду претекстовете за настоящия бунт. По думите му за ден бойците на " Вагнер " се доближили на 200 км до Москва, без за това време да пролеят " и една капка кръв " на бойците си.

" Сега настъпи моментът, когато може да се пролее кръв. Затова, разбирайки цялата отговорност за това, че ще се пролее съветска кръв, обръщаме колоната ", добави Пригожин.

 Няма заплаха за България, разгласи министър председателят
© Надежда Чипева, Капитал

Премиерът Николай Денков разгласи след незабавната си среща с министри и ръководители на служби, че няма никаква непосредствена заплаха за територията и жителите на България поради протичащото се в Русия през последните часове. Той прикани всички да бъдат спокойни и акцентира, че обстановката се следи непрекъснато.

По думите му в околните часове се чака бойците на частната войска " Вагнер " да дойдат в предверията на Москва, защото колоната се придвижвала относително бързо и без никаква опозиция. Според него тези часове ще предопределят и какво ще се случи с развоя на войната в Украйна в идващите дни.

" Няма нещо, което да наподобява притеснително към този миг. Имаме български жители в Русия и съществена тематика на днешната ни среща беше какви опасности има за тях и по какъв начин бихме могли да им помогнем ", акцентира Денков.

От своя страна министърът на външните работи Мария Габриел съобщи, че все още няма подадено нито едно заявление за евакуация на български жители в Русия. Тя добави, че страната ни е в подготвеност да изтегля всеки дипломатическата ни задача в Русия.


Във всички случаи това е революция и бунт. Така водачът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява протичащото се в Русия в последните часове. Борисов изрази терзанието си какво ще се случи от тук нататък с бойците от " Вагнер ". " Тези хора след войната няма да станат доктори. Те ще извършват поръчки. Това са нарушители ", сподели още Борисов и помоли външния министър Мария Габриел деликатно да следи обстановката и да работи в тесни връзки със службите.

Повече четете

 Радев сложи въпроса какво се случва с съветското нуклеарно оръжие
© Цветелина Белутова, Капитал

Трябва да помислим какво ще стане с хилядите и големите ресурси от химически оръжия в Русия. С тези думи президентът Румен Радев изрази терзанията си от протичащото се в Русия през последното денонощие. Държавният глава изнесе тирада на форума " Вахау " в Австрия, оповестява Българска телеграфна агенция.
" Според последните вести силите на съветската частна военна компания " Вагнер " напредват бързо към Москва, без да срещат сериозна опозиция. Това вкарва нова динамичност и съставлява ново предизвикателство за нас ", сподели още Радев в речта си.

Какъв беше първият коментар на Радев четете

 Министерството на външните работи предизвести българите да не пътуват към Русия
© Георги Кожухаров

Министерство на външните работи предизвести българските жители да заобикалят пътувания в Русия след усилването на военното напрежение в региона на Ростов и възможен риск от вълнения в страната. При потребност от подпомагане българските жители могат да се обръщат към посолството на Република България в Москва, Руска Федерация на следния телефонен номер: + 7 495 234 02 26. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: ; и към Генералното консулство на Република България в Санкт Петербург на следните телефонни номера: +7 812 401 01 52 и дежурен телефон в извънработно време: +7-921-633-6116. Сигнали може да се подават и на следния имейл адрес: --- Сигнали и молби за подпомагане при бедствени обстановки на български жители се одобряват непрекъснато и на телефонните линии на дирекция " Ситуационен център ": +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56 или на имейл:


Към 19 ч. българско време колоната на " Вагнер " бе на под 400 км от Москва, като преминаваше през Липецка област. От известието на локалния губернатор следва, че не ѝ е оказана опозиция, въпреки да се оповестява за блокиране на пътища в района. Във Воронежка област към момента се оповестява за конфликти, в Ростов на Дон идват чеченски бойци.

Повече четете тук.

 Сражения се водят на 500 км от Москва, в Ростов влизат чеченци Сражения се водят на 500 км от Москва, в Ростов влизат чеченци
 Кметът Собянин: Московчани, не пътувайте

Кметът на Москва Сергей Собянин понеделник за неработен ден " за минимизиране на рисковете ", до момента в който колоната на " Вагнер " пътува към града.

Единствено военнопромишленият комплекс и организации и предприятия с непрестанен цикъл на работа остават отворени. " Моля за оптимално самоограничение от пътувания из града. Възможно е блокиране на придвижването в обособени квартали и обособени пътища. "

Кореспондент на " Медуза " споделя за центъра на Москва, че в града царува чувството, че би трябвало да има протест, само че той не се състои. Говори се за усилени инспекции на пасажери, разходки на хора с доста деца, закрит Червен площад, повече служители на реда от нормално към Държавната дума.

 Пригожин: Превзехме щаба в Ростов без нито един изстрел
© Reuters

Ръководителят на съветската частна военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин съобщи през днешния ден, че не е имало потребност неговите бойци да произведат и един изстрел, с цел да завладяват съветския армейски щаб в Южния боен окръг в Ростов на Дон, съобщи " Ройтерс ", представена от Българска телеграфна агенция.

В нов аудиозапис, публикуван от неговата пресслужба в " Телеграм ", Пригожин сподели, че неговите бойци са били обстрелвани от артилерия и хеликоптери по пътя си към Ростов на Дон. Ръководителят на частната военна формация " Вагнер " съобщи, че той има поддръжката на съветския народ за своя " марш на справедливостта ", отбелязва " Ройтерс ".

Както е известно, президентът на съветската федерация Владимир Путин сподели в послание към обществеността, че бунтовническите дейности на Пригожин са " изменничество ", за което ще има последици.


Руският президент Владимир Путин желал да избегне сблъскване със силите на " Вагнер " в Москва и слага пред силовите структури задачата да унищожават самия Евгений Пригожин.

Това източник на " Важные истории ", непосредствен до Генералния щаб на съветските въоръжени сили. По думите на събеседника съветската войска няма съществени сили, които да могат да блокират влизането на колоната в Москва.

" На Путин не му би трябвало огромна пукотевица, по тази причина задача номер едно да е високоточно очистване на Пригожин ", а бойците да получат прошка.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от Войната в Украйна Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР