Дневник следи на живо събитията и коментарите след инцидента с

...
Дневник следи на живо събитията и коментарите след инцидента с
Коментари Харесай

След взрива: вече има заподозрени за инцидента с главния прокурор

Дневник " следи онлайн събитията и мненията след случая с кортежа на основния прокурор Иван Гешев.

Всичко, което би трябвало да знаете за: На живо

© Георги Кожухаров

Прокурори и правосъдни чиновници стачкуваха против опита за нападение на основния прокурор Иван Гешев. Десетки магистрати в червени тоги и военни прокурори с черни униформи се подредиха на стълбите пред централния вход на Съдебната палата. Самият Гешев не участва на проведеното мероприятие.

" Свидетели сме на дългогодишна война против прокуратурата, водена с компромати, медийни офанзиви и изявления, с писането на лобистко законодателство и с организирането на улични митинги ", съобщи пред медиите Сийка Милева, която е представител на основния прокурор. Гешев от дълго време предупреждавал, че против него и прокуратурата се води война от политици, публицисти и олигарси. Тя отхвърли да отговори на въпроса кого тъкмо има поради.

" Благодарение на Бог през вчерашния ден нямаше потърпевши ", разгласи тя и изясни, че е формирано досъдебно произвеждане и се прави втори оглед на мястото на случая. Милева добави, че следствието се управлява от прокуратурата и се прави от Националната следствена работа - по член 108а от Наказателни кодекс, за тероризъм.

Тя прикани страната и виновните институции да защитят прокуратурата. " Тук сме с цел да кажем в лицето на престъпността, че нас не ни е боязън ", съобщи тя.

Протестът продължи тъкмо 30 минути и в 11.30 ч. магистратите с алените тоги се разпръснаха по бул. " Витоша ".


© Георги Кожухаров

 Иван Демерджиев
© Велко Ангелов

Иван Демерджиев

При всеки един атентат или опасност за атентат ние подхождаме с нужната съвестност, като към безусловно действително осъществено деяние. Така служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев разяснява по време на конференция в Министерския съвет изразяваните най-вече в обществените мрежи подозрения, че случилото се на пътя край Самоков е инсценировка на самия основен прокурор.

" Достатъчно съществено е това деяние и целият запас на страната сега е впрегнат да противодейства оптимално дейно, да се стигне до причинителите и до поръчителите на това деяние ", посочи Демерджиев.

Иначе служебният вътрешен министър разгласи след работното заседание, свикано от министър-председателя Гълъб Донев, че има обвинени за опита за атентат, само че отхвърли да влиза в детайлности. В съвещанието участваха също министърът на правораздаването Крум Зарков, зам. основният прокурор Борислав Сарафов и представители на службите.

Към момента нямало данни за приключване на информация за маршрута на кортежа на основния прокурор, само че към момента това се проверявало. По думите му имало доста разновидности да се наблюдава маршрутът на автомобила.

" Очевидно е, че равнището на сигурност на колите и техническите средства, с които разполага Националната работа за защита (НСО), би трябвало да бъдат повишени, тъй като в тази ситуация това, което се е оказало решаващо, е бронировката на автомобила, употребен от основния прокурор. Това е автомобилът с най-хубава отбрана, с който сега разполага НСО ", посочи служебният вътрешен министър и добави, че никой не е потърпевш при случая.

Увери, че страната ще направи всичко допустимо да бъдат открити и осъдени причинителите.

 Румен Радев
© Велко Ангелов

Румен Радев

Подобни действия би трябвало да се санкционират с най-голямата суровост на закона. За това настоя президентът Румен Радев, който разяснява случилото се с кортежа на основния прокурор край Самоков.

" Всяко посягане против живота и здравето на всеки български жител е неприемливо, още повече че тук става въпрос за посягане против българска институция. Очаквам способените органи да открият всички условия по този случай и да изправят причинителите пред българския съд ", акцентира Радев.

Отбеляза, че не може да разяснява случая в миг, в който се води следствие, и прикани всички обстоятелства да бъдат открити.

 Борислав Сарафов (третият отляво надясно)
© Прокуратура на Република България

Борислав Сарафов (третият отляво надясно)

Бронираната кола и случайността са избавили пътуващите в автомобила на основния прокурор. Това разгласи заместител основният прокурор Борислав Сарафов, уточнявайки, че с помощта на това, че бомбата е избухнала частици от секундата преди колата да мине през взривната вълна, засягайки единствено предния десен фар и предния похлупак на автомобила, пътуващите в колата не са починали.

По думите му бомбата е била самоделна, " извънредно професионално направена " и " извънредно мощен гърмеж с 3 кг тротилов еквивалент ". Той назова " злобен талант " заложилия взривното устройство край пътя. Допълни, че не е открито второ взривно устройство.

Сарафов отхвърли да каже дали в автомобила на Иван Гешев е пътувало и фамилията му.

Обясни, че сигурно някой е имал образен контакт към мястото на гърмежа, тъй като бомбата е взривена сега, в който се е изравнила с автомобила.

 Архивна фотография от съвещание на Висш съдебен съвет
© Юлия Лазарова

Архивна фотография от съвещание на Висш съдебен съвет

Висшият правосъден съвет (ВСС), в това число съдийската и прокурорската гилдия на съвета, акцентираха в декларация, че случаят с кортежа на основния прокурор бил " опит за посягане против българската страна и в частност против правосъдната власт и нейната самостоятелност ".

" Безпрецедентната смелост идва в подтекста на обществено оповестена информация за подхванати непозволени дейности против основния прокурор на Република България и магистрати ", се показва в декларацията, явно обвързвайки случилото се със сюжета, при който прокуратурата твърди, че Красимир Каменов- скрит план за отстраняването и даже убийството на основния прокурор Иван Гешев.

Освен това Висш съдебен съвет отхвърля " демонстрирания блян за дестабилизация на правосъдната власт и нейното преодоляване посредством силови способи ".

" Независимостта на прокурорите е прокламирана в Конституцията на Република България и е част от гаранциите за върховенството на закона. Следователно опитът за нападение против български магистрат и орган на държавна власт, какъвто е основният прокурор, погазва конституцията, открития правов ред и демократични устои. Това съставлява и опит за дискредитиране на достиженията на българската прокуратура в битката с престъпността и сполучливото ѝ взаимоотношение с интернационалните сътрудници ", се упорства още в декларацията.

От своя страна Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет прави оценка случилото се като " терористичен атентат без аналог в най-новата ни история ", както и като знак за " задълбочаващите се деструктивни процеси и опити за преодоляване на държавните институции ". Подчертава се, че това била " поредна офанзива от нарастващия екстремизъм против българската прокуратура, ориентирана против нейните триумфи в битката с престъпността и безспорния ѝ принос по интернационалните следствия ".

 Според Лена Бориславова
© Георги Кожухаров

Бившият народен представител от " Продължаваме промяната " - " Демократична България " Лена Бориславова изрази подозрения към случая с кортежа на основния прокурор. В профила си във " Facebook " тя написа, че " нещо в този атентат не наподобява достоверно ".

" По-добре не мога да изразя съмнението си, че нещо в този атентат не наподобява достоверно. П.С. Надявам се никой да не стига до толкоз надалеч, че да рискува живота на децата си. Но и гърмеж в тревата. Ред е на проверяващите органи. Въпросите остават ", написа тя.



Бориславова прикачи към обявата си и пост на ръководителя на Българската газова асоциация Пламен Павлов, който също изпитва подозрения дали случаят не е бил инсцениран.


Остава затворен пътят София - Самоков след вчерашния случай с кортежа на основния прокурор Иван Гешев. Цяла нощ пътят към Ковачевци остана блокиран от жандармерията, като се допускаха единствено живеещи в региона, и то след проявление на персонална карта за уверение на адреса. В момента се позволяват само рейсове на градския превоз. Огледите на мястото не престават и през днешния ден. От полицията не показват какъв брой време ще продължи да е затворен пътят.

 Ясен Тодоров
© Цветелина Белутова, Капитал

Ясен Тодоров

Въпреки че не са минали и 24 часа от на основния прокурор Иван Гешев, следствието по случая е в доста напреднала фаза. Това се разбра от изявление на зам.-директора на Националната следствена работа Ясен Тодоров пред Българска национална телевизия. Вчера ръководителят на службата Борислав Сарафов дефинира случая като терористичен акт.

" В доста напреднала фаза е следствието. Доста професионално е изпълнено мероприятието. Планирано е, подготвяно е дълго време, има и няколко участници. Подготовката е многомесечна и доста сериозна. Уцелен е и подобен миг, в който е бдителността е понижена, защото основният прокурор се прибира от Украйна, видя се със фамилията си, а и е празничен ден ", сподели Тодоров.

Той не удостовери, че в колата на Гешев е пътувало фамилията му, като посочи, че в автомобила е имало повече от двама души, а основният прокурор не е карал. Превозното му средство не е било и пилотната кола в кортежа.

Ясен Тодоров нито удостовери, нито отхвърли появилата се информация, че по различен маршрут, по който е можел да мине Гешев, е открито взривно устройство. Той обаче призна, че очевидно има пропуски в работата на службите, с цел да се стигне до сходен случай. По думите му в случилото се може да се открие и политическа връзка, като преди този момент посочи, че " обществено знае се ", че измежду обвинените е групата към Красимир Каменов-Къро. Преди няколко седмици от прокуратурата разпространиха записи, за които се твърди, че показвали скрит план против основния прокурор.

" Публично знае се, че това е едната обвинена група. Поръчителят е човек или хора, чийто ползи са съществено наранени от работата на прокуратурата. Защо в този момент? Моето мнение е, че правосъдната промяна не е никаква правосъдна промяна. Вижда се, че методът, по който се пробват да отстранят основния прокурор, няма да успее. Няма да се сбъдне фантазията на правосъдните реформатори. И като се вижда, че не може да стане това, се търсят други средства, по-брутални ", добави Тодоров.

На въпрос " Ако не могат да го отстранят законно, желаят да го отстранят физически? " той отговори " Точно по този начин ".

Ключови думи към публикацията:
Още по тематаОще от БългарияНа живо12:47, 02 май 23 / Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР