Дневник следи на живо развитието на епидемията в страната. Статията

...
Дневник следи на живо развитието на епидемията в страната. Статията
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират само след втори положителен тест на дете

" Дневник " следи онлайн развиването на епидемията в страната. Статията се обновява.

17:25Oбразователното министерство сподели по какъв начин ще бъде тестван началният курс  Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират единствено след втори позитивен тест на дете
© Велко Ангелов

Тестовете за децата от 1 до 4 клас, които ще се върнат в класните стаи, ще бъдат два типа – при първия вид детето отделя слюнка в торбичка, която се смесва с реактив, разклаща се и три капки от течността се слагат върху плочката за отчитане резултат. Подобна е процедурата и при втория тест, където вместо торбичка, се употребява фунийка, оповестява Би Ти Ви.

Резултатите ще са подготвени след 15 минути. При поява на една линия пробата е негативен, а при две е позитивен.

Вчера, че присъственото образование ще стартира от 10 ноември.


16:32COVID тестванията, определени за учениците от 1 до 4 клас, са подобаващи за 16-17-годишни възпитаници. Такова мнение изрази ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов, който е шеф на 119-о учебно заведение в София. Според него децата ще се затруднят с тестването. Вчера пред " Дневник " здравният министър доктор Стойчо Кацаров заяви, че децата ще бъдат тествани с щадящи проби, при които ще би трябвало да плюят в торбичка.

" Очакванията ни бяха това да бъдат близалки, тестванията да са лесни за потребление и децата от 1 до 4 клас да ги употребяват игрово ", сподели Стаматов. Добави, че ве още не е конкретизирано по какъв начин ще се прави дезинфекцията на стаите след тестването и кой ще изхвърля отпадъците.

Според Стаматов тестването би трябвало да продължи в идващите пет-шест месеца, с цел да се подсигурява безвредно присъствено обучение на учениците от начален курс.16:03Доклад сочи недостатъци в ръководството на приложението за следене на контактиПравителството на България е измежду зле справилите се с ръководството на приложенията, които бяха основани за по-лесно следене на контактите при разпространяването на COVID-19. Това сочи отчет на правозащитната мрежа Съюз за цивилен свободи за Европа (Либъртис), от която Българският хелзинкски комитет (БХК) е част. Обект на проучването са 10 държави-членки на Европейския съюз. В отчета написа още, че технологията не е съдействала доста, в случай че въобще е, за ограничение разпространяването на болестта.
 Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират единствено след втори позитивен тест на дете
© Велко Ангелов

В България приложението ViruSafe е пуснато в приложимост през април 2020 година До юли 2021 година е било изтеглено от към 50 000 консуматори, които са докладвали своя здравен статус общо към 400 000 пъти. В към 10 000 случая консуматори са докладвали повече от два признака.

Министерството на здравеопазването в началото е отказало да даде на БХК данните, които комитетът желае по отношение на действието на приложението Virusafe. След правосъдно дело организацията научава, че макар високия риск при обработка на данните, които приложението събира, то не е авансово съветвано с Комисията за отбрана на персоналните данни, какъвто е наложителния ред в такива случаи.

" Здравното ведомство продължава да твърди, че не са нужни спомагателни ограничения за минимизиране на заканите за сигурността на персоналните данни ", осведомят от БХК.

Анализът на Програмата за правна отбрана демонстрира още, че не е явен правилото, на който трети лица получават достъп до данните в приложението. Въпреки неефективността на ViruSafe в битката с разпространяването на COVID-19 на територията на страната, българските здравни управляващи заявяват, че не възнамеряват да спрат потреблението му или да спрат да съхраняват събраните данни до " края на пандемията ".13:40Здравното министерство получава съвсем 71 млн. лв. за ваксини и медикаменти за COVID-19Министерството на опазването на здравето ще получи спомагателни съвсем 71 млн. лева за покупка на ваксини против COVID-19 и лекарствения артикул Vekluri (INN Remdesivir), предопределен за лекуване на пациенти с коронавирусна зараза, реши държавното управление през днешния ден. Общо 24.3 млн лева с Данък добавена стойност се дават за 30 хиляди флакона от лекарството. Почти 46.5 млн. лева ще се употребяват да покупката на 1 533 037 дози ваксини против COVID-19.
 Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират единствено след втори позитивен тест на дете
© Юлия Лазарова

Средствата са обезпечени по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2021 година за сметка на запаса за непредвидени и/или неотложни разноски за 2021 година по централния бюджет в частта за допълващи и компенсиращи ограничения по отношение на COV1D-19 и други.13:22И университетите получават спомагателни 15 млн. лева.С 15 милиона лв. в допълнение за последните три месеца на тази година ще бъдат подкрепени държавните висши учебни заведения в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура, реши държавното управление. Средствата са от актуализацията на държавния бюджет, призната от 46-ото Народно заседание през септември т.г. Според гласувания от депутатите текст парите се разпределят по ред, избран от Съвета на ректорите на висшите учебни заведения.
 Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират единствено след втори позитивен тест на дете
© Юлия Лазарова

Съгласно решението на ректорите, в съгласие с национално представителните синдикати и Националното посланичество на студентските препоръки, с 11,5% ще бъде нараснала дотацията на университетите за прехрана на образованието. За задачата ще са нужни 13,6 млн. лева Тези пари ще се разпределят като добавка към възнагражденията на преподавателите и останалите чиновници във висшите учебни заведения за последните три месеца от 2021 година Целта е да се подсигурява по-високо качество на образованието от отдалеченост в пандемията.

От 1 октомври т.г. с 10% ще се покачат средствата за стипендии на студентите и докторантите, за което ще се употребяват останалите 1.4 млн. лева от актуализацията на тазгодишния бюджет.12:32Недостатъчната имунизация пречи на стопанската система, счита европейска банка  Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират единствено след втори позитивен тест на дете
© Юлия Лазарова

Ниското равнище на имунизация понижава опциите за стопански напредък на България, се споделя в най-новия отчет " Регионални стопански вероятности " на Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Този извод кара банката да намалява прогнозата си за растежа на Брутният вътрешен продукт на страната за тази година от 4.5 на 4.2%. Предишната прогноза беше направена през юни. Според отчета другият риск пред страната ни е продължаващата политическа рецесия.12:13Седмица след най-малките в учебно заведение могат да се върнат и по-големите възпитаници  Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират единствено след втори позитивен тест на дете
© Велко Ангелов

Седмица, откакто учениците от първи до четвърти клас се върнат в учебно заведение, което най-рано може да стане на 10 ноември, присъствено подготвени могат да стартират и тези от идващите класове, сподели през днешния ден министърът на образованието Николай Денков пред " Нова телевизия ". Условието обаче е тестването при дребните да тръгне сполучлива, да бъдат обезпечени още средства за закупуване на проби и публичната поръчка за доставката им да мине без проблеми. " Имам прочут опит с публичните поръчки и по тази причина съм внимателен с това заричане ", сподели министърът. Денков уточни, че огромните възпитаници ще могат да си вършат тестванията сами.12:06Според една трета от работодателите със зеления документ се нарушават човешки праваЗа една трета от работодателите въвеждането на така наречен " зелен документ ", като условия да се работи и да се посещават редица публични места е ограничение на човешките права, демонстрира изследване, извършено от Българската търговско-промишлена палата в интервала 25 октомври – 31 октомври 2021 година измежду близо 200 ръководители на предприятия и представители на браншови организации. За 22% от интервюираните това е пречка за работните процеси във компанията. Все отново 49% от участниците в анкетата показват, че е по-добре да работят, въпреки и при условия на " зелен документ ", в сравнение с да бъдат затворени.
 Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират единствено след втори позитивен тест на дете
© Юлия Лазарова

55% от интервюираните показват, че са въвели непоколебим надзор за съблюдаване на всички разпоредени противоепидемични ограничения. Близо половината от мениджърите на предприятия предложили на чиновниците да се имунизират в случай че имат опция, само че показват, че това е персонален избор на всеки един чиновник. 11:55Училищата и детските градини ще получат спомагателни 15.4 млн лева.Допълнителни 15.4 млн. лева ще получат учебните заведения и детските градини за справяне с пандемията, реши държавното управление през днешния ден, заяви пресцентърът на Министерството на образованието. Те ще бъдат разпределени по два критерия – брой паралелки или групи и брой възпитаници или деца в съответната просветителна институция. Парите могат да бъдат употребявани за противоепидемични ограничения, в това число за тестване на личния състав без " зелен документ " с антигенни проби, както и за спомагателни хонорари на учители и непедагогически експерти, които вземат участие в тестването на децата.
 Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират единствено след втори позитивен тест на дете
© Георги Кожухаров

Осем милиона лв. от отпуснатата сума са планувани в актуализацията на бюджета за 2021 година Останалите 7,4 млн. лева са от преструктуриране на разноските на Министерството на образованието и науката за тази година.
Основната част от финансирането - 13 691 607 лв., се разпределя по бюджетите на общините, защото множеството учебни заведения, детски градини и центрове са общински. 11:13Решение за документ при антитела ще има идната седмицаПрез идната седмица от Министерството на здравеопазването ще решат дали Коронавирус документ ще се издава при съществуване на антитела против ковид. Това оповестиха зам.-министрите доктор Александър Златанов и доктор Тома Томов на брифинг пред постройката на ведомството. Те обявиха, че решението ще е на база експертни мнения и няма да е политическо. Допитали са се до препоръки по вирусология и имунология, като мненията им се чакат до края на седмицата. През предходната седмица като период за същото беше посочена средата на тази седмица.
 Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират единствено след втори позитивен тест на дете
© Георги Кожухаров

Зам.-министрите оповестиха още, че при предпочитание за имунизация, само че съществуване на противопоказания, здравното лице на място ще попълня формуляр за отсрочване на имунизацията, с цел да " поеме отговорност ". Тома Томов повтори противопоказанията за имунизация против COVID-19: -наличие на анафилаксия
-остро възпалително или инфекциозно заболяване, което може да отсрочи имунизацията
-период на декомпенсация на главно заболяване, поради който също се постанова отсрочване
Двамата обявиха, че преди имунизация не е належащо да се изследват антитела.

Зам.-министър Златанов повтори – стягане на ограниченията към този момент не се постанова.

" Имаме напълно дискретни данни за превръщане тренда на пандемията. Положителните проби на база 14 дни стартират да понижават. При доста болни има по-малко хора, настанени в лечебни заведения ", сподели той.

​Локдаунът е прекомерно надалеч, в случай че въобще има подобен.
 доктор Александър Златанов,
заместник-министър на опазването на здравето
10:46Брифинг на здравното министерство.



10:15Преболедували и имунизирани деца няма да се тестват при връщане в учебно заведение  Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират единствено след втори позитивен тест на дете
© Велко Ангелов

При обновяване на присъственото образование няма да се тестват за COVID-19 единствено възпитаници с годен документ за преболедуване или за имунизация при децата над 12 години, оповестяват от ведомството.

Частните учебни заведения също ще получат безвъзмездни проби за дребните възпитаници, а децата със специфични просветителни потребности ще се тестват от родителите у дома.09:00След апела на ВМА за ден се появиха 30 доброволциДен след апела на ВМА, че са нужни доброволци, които да оказват помощ в лекуването на заболели от COVID-19, са се явили 30 искащи, заяви " Нова телевизия ". Част от тях са с здравно обучение и ще оказват помощ на лекарите и сестрите. Останалите ще се включат в хигиенно-санитарната активност и ще оказват помощ на болните, като ги хранят или просто си приказват с тях, сподели пред малкия екран Лили Иванова, която е доброволец във ВМА повече от година и половина.
 Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират единствено след втори позитивен тест на дете
© Връзки с обществеността ВМА

Всеки, който има предпочитание да помогне на екипите на болничното заведение, може да написа на е-mail:. Няма закрепено работно време, а всеки може да се включи, когато може. Условието е искащият да има така наречен " зелен документ ".08:45Министър Денков разгласи, че е счупена кривата на повишаване на броя на инфектираните деца  Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират единствено след втори позитивен тест на дете
© Велко Ангелов

Със затварянето на учебните заведения счупихме кривата на повишаване на броя на инфектираните деца с COVID-19, сподели през днешния ден по " Нова телевизия " министърът на образованието Николай Денков. Той изясни, че преди две седмици са се заразявали над 500 деца дневно. Сега те към този момент са 350.

Министърът уточни, че през днешния ден ще се снимат видеоклипове, които да покажат по какъв начин ще се тестват децата. " Децата просто ще плюят в едни контейнерчета. Всичко останало ще се прави от учителите. Избраните проби не са задоволително лесни, с цел да ги вършат учениците от 1 до 4 клас сами, само че те са по-точни и селективни. Освен това не се бърка в устата ", сподели Денков.

Той чака след осведомителната акция повече родители да са съгласни децата им да бъдат тествани. Както е известно в учебно заведение ще се връщат единствено класовете, в които повече от половината родители са съгласни децата им да се тестват. Министърът акцентира, че родителите на деца, чиито съученици са се върнали в клас, а те учат отдалечено, ще би трябвало да се ангажират по-активно с тяхното образование.

Където има опция уроците от класните стаи ще се излъчват и онлайн. Нямало метод обаче учителите един път да преподават на децата в учебно заведение, а след това на тези, оставени от родителите им у дома.07:41Две седмици след рестриктивните мерки равнищата на болест остават високиДве седмици след въвеждането на новите правила за влизане на редица публични места с така наречен зелен документ и затварянето на учебните заведения броят инфектирани за денонощие остават на равнищата от преди заповедта на здравния министър, настояща от 21 октомври. За последните 24 часа новите случаи са 4922 (на 21 октомври бяха 4522). На седмична база има спад с 4% на новозаразените.

11% от всички проби са позитивни, като същият е бил резултатът и на 21 октомври. Починалите са 135 при 107 две седмици по-рано.

Всички данни вижте тук07:35Нови правила за документа, стопира плановият банкет в болницитеПлановият банкет в лечебните заведения в цялата страна стопира от през днешния ден след издадена през вчерашния ден нова на здравния министър Стойчо Кацаров. Тя вкарва и промени в издаването на така наречен зелен документ. Документ, важащ единствено за България, ще се издава 15 дни след слагането на първата доза ваксина. В предходните две седмици подобен се получаваше незабавно след имунизацията.
 Коронавирусът в България: паралелки ще се карантинират единствено след втори позитивен тест на дете
© Надежда Чипева, Капитал

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР