Дневник следи на живо развитието на епидемията в страната. Статията

...
Дневник следи на живо развитието на епидемията в страната. Статията
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: здравният министър определи следващите две седмици като критични

" Дневник " следи онлайн развиването на епидемията в страната. Статията се обновява.

10:00 " Единственото, което може да ни избави, е имунизацията ", съобщи по време на среща на здравния министър със съсловни организации ръководителят на Българския зъболекарски съюзд-р Николай Шарков.

Лидерът на фармацефтите проф. Асена Сербезова добави, че страхът се бори със познание, като добави, че просветителната акция за имунизациите е закъсняла. " Трябва да има проект, който да включи всички медицински класи. Трябва да изтръгнем хората от порочния кръг на дезинформация ", сподели тя.

Иван Маджаров, ръководител на лекарския съюз сподели, че когато 99% от сътрудниците в международен мащаб настояват едно и също нещо, основано на доказателства, а 1% твърди противоположното, е редно да хората да се замислят, че тези, които са болшинство, са вършиме. Добави, че съюзът не се разпознава с тези, които през последните две години са решили да станат известни, като са единствени против науката и считат, че единствено те са пророци и виждат истината.

Не всеки, който се разграничава от общоприетото мнение, е Галилео Галилей на нашия век.
 доктор Иван Маджаров,
ръководител на Българския лекарски съюз
09:32 " Дневник " излъчва онлайн среща на министъра на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров, представители на съсловните организации: Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, Български фармацевтичен съюз и Българска асоциация на експертите по здравни грижи, както и представители на национално представителните пациентски организации – Българската асоциация за протекция на пациентите, Национална пациентска организация и Сдружение за развиване на българското опазване на здравето.


09:24 " В Световната здравна организация (СЗО) се опитахме още при започване на пандемията да стигнем до оптимален брой хора и да им дадем цялата научна информация, само че очевидно не сме стигнали до всички, щом виждаме две години съвсем след началото на пандемията къде е България ", съобщи пред БНР доцент Михаил Околийски, специалист " Обществено здраве " в българския офис на СЗО.

" Проблем е това доста надълбоко отменяне на здравните опасности и недоумение, че щом поемаш здравен риск, ще ти се случи нещо с по-голяма възможност. Това се дължи на поверие, на липса на съпричастие към страданията на хората, считаме, че постоянно ще случи на някой различен, само че не и нас. Че постоянно ще ни се размине и като не вършим стъпки по минимализиране на риска, влизаме в една серпантина. Това се дължи на неналичието на здравна просветеност най-много измежду подрастващите ", сподели още в " Преди всички " доцент Околийски.

По думите му позитивно е, че служебното държавно управление е присъединило здравното обучение в Плана за възобновяване и резистентност, като неотменна част от следващата година или по следващата година от образователния материал и по този начин то ще влезе във всяко едно учебно заведение.

" Хората биват облъчвани от някакви медицински биолози от малките екрани, които смятайки, че схващат от казуса, объркват популацията и това води до тази цялостна каша - до тези 310 умряли наши сънародници ", даде за образец доцент Михаил Околийски.

По думите на доцент Околийски още при започване на пандемията е трябвало да има тактика за връзка на риска, общопрактикуващите лекари да бъдат привлечени, а не и те да популяризират клюки, както и учителите.

Според него зелените документи са добра концепция, въпреки и въведени късно. Но зад всичко това би трябвало да застанат политиците в страната.

" Хората просто се опасяват, имат потребност да запазят разсъдъка си, да се ориентират в този комплициран свят и взимат някаква страна. На тези хора се влияе геополитически, с цел да се извади България от европейския ѝ път. И когато няма доброжелателни апели, този яд на хората е просто защитна реакция ", съобщи още доцент Околийски.09:11Натискът към лечебните заведения в Бургаско продължава, макар че от през вчерашния ден Коронавирус леглата в района са увеличени на 400, оповестява Българска национална телевизия. Близо 90% от потенциала на лечебните заведения са запълнени. В дребните лечебни заведения в Карнобат и Айтос от близо седмица свободни места няма.08:34В общинските лечебни заведения в София няма свободни интензивни кревати  Коронавирусът в България: здравният министър дефинира идващите две седмици като сериозни
© Цветелина Белутова, Капитал

В общинските лечебни заведения на София няма свободни интензивни кревати, заяви пред Българска национална телевизия кметът Йорданка Фандъкова. По думите й в болничните заведения общинска благосъстоятелност има и дефицит на личен състав, само че все пак те обезпечават екипите за центровете за имунизиране.

Фандъкова (ГЕРБ) акцентира, че липсва разговор сред общинското управление и министрите на опазването на здравето и на образованието, когато се взимат решения за налагане на ограничавания поради разпространяването на ковид. Опитваме на локално равнище да се оправим, само че информацията, която получаваме, е най-вече от медиите и от районната здравна ревизия, не участваме в съвещанията в министерствата, сподели тя.

Според нея е неточност, че учебните заведения са затворили първи и не е обещано време на родителите да се приготвят към прекосяването на отдалеченото образование. Според кмета поради това избързване в този момент се постанова да се подхващат незабавни ограничения за доставка на проби и по организацията за слагането им, а " учителите не са осведомени какво се чака от тях ".08:08Новопоставените ваксини против COVID-19 са под 15 хиляди  Коронавирусът в България: здравният министър дефинира идващите две седмици като сериозни
© Велко Ангелов

Поставените дози ваксина за последното денонощие са 14 545. Най-използван е препаратът на " Пфайзер " / " Бионтех " - 7181 дози, от " Янсен " са използвани 6333, от " Модерна " - 1031 и още веднъж нито една от " Астра Зенека ".

Общо употребяваните от началото на имунизационната акция в страната са 2 874 721. Хората със приключен курс са 1 518 989. Поставените бустерните дози са 19 139.
08:01Хоспитализираните с COVID-19 надвишиха 8 хиляди  Коронавирусът в България: здравният министър дефинира идващите две седмици като сериозни
© Надежда Чипева, Капитал

Хоспитализираните с COVID-19 надвишиха 8 хиляди души и към този момент са 8030. От тях 669 са в интензивно поделение. 1341 са новорегистрираните постъпили в болнично заведение за последното денонощие. 90.16% от тях не са имунизирани.

Вчера епидемиологът проф. Мира Кожухарова, консултант на здравния министър, съобщи, че интервалът сред 6000 и 8000 заети болнични кревати заети за неинтензивно лекуване е допустим.
07:54България изпрати седмицата с най-вече инфектирани с COVID-19 от началото на пандемията - над 28 хиляди души от 18 до 24 октомври. Средната заболеваемост наближава 900 души на 100 хиляди население за последните две седмици, като една трета от областите към този момент надвишиха сериозното равнище от 1000 инфектирани. Смъртността още веднъж потегли внезапно нагоре, въпреки че същинският резултат ще е забележим най-рано след две седмици.

Това демонстрира Коронавирус картината в страната 12 дни след въвеждането на най-новите противоепидемични ограничения, които ограничиха достъпа на обществени места единствено за хора със документи за имунизиране, предоледуване и негативен тест, само че пък разшириха мощно кръга от хора с право на подобен документ.

Според предварителните поръчки на управляващите резултатът от ограниченията ще бъде оценен 14 дни след въвеждането им и при потребност ще се вършат корекции. С наближаването на крайния период - 4 ноември, представители на здравното министерство, в това число министърът, все по-често повтарят, че алтернативата е съблюдаване на рестриктивните мерки или цялостно затваряне на страната. Най-често употребяваната фраза е " локдаун " (от англ. lockdown - заключване), въпреки че досега България в никакъв случай не е стигала до най-строгата степен на ограничавания, познати в други страни - като възбрана за излизане след избран час, овакантяване на дома единствено с авансово уведомление или в избран стеснен параметър към местоживеенето.

Въпреки всички обещания за предвидимост на ограниченията, ясни критерии за въвеждането им и предварителното обявяване обаче не е известно нито какво би означавало " затваряне ", нито за какъв брой време би било наложено то и в кой миг може да влезе в действие.

От здравното министерство не дадоха отговор в понеделник (1 ноември) на въпросите на Дневник " какъв резултат се регистрира от въвеждането на настоящите ограничения, нито дали има към този момент квалифицирано мнение за въвеждане на спомагателни и какви ограничавания.

Повече можете да прочетете.07:41Починалите с COVID-19 са най-вече от началото на епидемията  Коронавирусът в България: здравният министър дефинира идващите две седмици като сериозни
© Надежда Чипева, Капитал

6007 са записаните инфектирани със SARS-CoV-2 за последното денонощие. Това са 12.04% от направените 49 862 теста. Така дейните случаи стават 102 412.

Оздравелите за посочения интервал са 3009. Традиционно във вторник някои от данните са нараснали, поради струпване преди подаването им от лечебните заведения след уикенда.

Починалите с COVID-19 са 310, което е най-високата стойност за денонощие от началото на епидемията в страната. 93.87% от тях не са имунизирани. Общият брой на умрелите мина 24 хиляди - 24 309.

Данни с графики можете да видите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР