Дневник следи на живо развитието на епидемията в страната. Статията

...
Дневник следи на живо развитието на епидемията в страната. Статията
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: ваксинационното покритие при учителите е 36%

" Дневник " следи онлайн развиването на епидемията в страната. Статията се обновява.

, създаден преди началото на образователната година, просветителните институции в цялата страна трябваше да бъдат затваряни единствено при последна нужда, което бе несъмнено като заболеваемост над 500 на 100 хиляди души за последните 14 дни.

Министър Денков сподели още, че при учителите заболеваемостта има задържане през последните две седмици. При учениците под карантина са 1.35%, което е спад за последните няколко дни, като най-вече са учениците във Видин, а минимум в Кърджали. Разликата е съвсем 10 пъти. По отношение на учителите най-вече заболели има още веднъж във Видин, а минимум са в Плевен.
15:08Епидемиолог предлага Коронавирус документите да бъдат въведени на всички места  Коронавирусът в България: имунизационното покритие при учителите е 36%
© Скрийншот/

Коронавирус документите да бъдат въведени на всички места, с цел да може имунизираните, които не са рискови за близките, да възвърнат естествения си живот. Такава рекомендация направи пред БНР доктор Петър Марков, епидемиолог, учител в Лондонското учебно заведение по тропическа медицина. " Коронавирус документът е доста мощен инструмент в битката с вируса. Сертификатът дава свободи, той не лишава свободи. Това ще помогне да бъде лимитирана инфекцията доста бързо без ограничения, които да засягат всички и по този начин ще бъде избегнат локдаун. Такъв е една доста груба мярка за решение на казуса ", разяснява Марков.
Той уточни, че хората имат право да стачкуват против зеления документ, само че " свободите не ги лишава той, а вирусът.

" Който не може да види, че в България всеки ден умират по близо 100 индивида - една жилищна кооперация си отива от зараза, която е предотвратима и би трябвало да се вземат ограничения поради това, е откъснат от действителността. Сертификатът дава свободи, той не лишава свободи, тъй като първоначално се постановяваше да се затваряме ", сподели Марков.

Епидемиологът беше безапелационен, че носенето на маски от деца в учебно заведение не би трябвало да е проблем:
" Проблем е когато децата занасят инфекцията у дома и рискови техни близки умират ".14:481186 ваксини са сложени през уикенда в изнесените пунктове в София  Коронавирусът в България: имунизационното покритие при учителите е 36%
© Юлия Лазарова

Общо 1186 ваксини са направени през тази събота и неделя в " зелените коридори ", които разкри Столична община дружно с районната здравна ревизия. Направените ваксини в общинските пунктове през уикендите до този миг са 25 614 общо, оповестяват от общината, като не прецизират интервала.

В почивните дни ваксини се поставяха в пет от комерсиалните центрове от 13:00 до 18:00 часа – в " Парадайс мол ", " Ринг мол ", " Сердика мол ", " България мол ", The Mall, както и в Културния дом в парка до езерото в ж.к. " Дружба " от 9:00 до 16:00 часа. Имунизационен пункт работи и в ХII ДКЦ в База 1 на поликлиниката – ж.к. " Люлин 9 ", ул. " Иван Бойчев " № 17, ет. 1, каб. № 5. Работното време е от 9:00 до 14:00 ч.

В делничните дни ваксини могат да се създадат в две метростанции – на " НДК " и на връзката сред " Орлов мост " и СУ " Кл. Охридски ", както и в седем диагностично-консултативни центъра – 8 ДКЦ, 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДКЦ, 18 ДКЦ, 20 ДКЦ, 24 ДКЦ. В ДКЦ-тата е належащо искащите авансово да се запишат. Повече информация за кабинетите за имунизация в делничните дни може да се откри.

Продължава и самодейността на Столична община за имунизация на колективи на място. Това се прави при предварителна поръчка от предприятия и компании. На уеб страницата на на Столична община е оповестено заявление, което шефовете на компаниите могат да попълнят, с цел да заявят, че желаят имунизационен екип да ги посети на място.14:40Пътниците, които са получили цялостна ваксина и показват документ, публикуван от способените здравни органи, като последната доза от имунизацията би трябвало да е сложена преди най-малко 14 дни, няма да показват негативен тест за коронавирусa при влизане в Тунис. Те ще бъдат освободени и от наложителната 7-дневна карантина в избрани от управляващите хотели.

Остава условието за наложително попълване на желаната информация в, печатане и сключване на генерираните от приложението два документа (здравен формуляр и декларация), които се показват за инспекция от самолетните компании преди качване и се предават на здравните служби на пунктовете за надзор на температурата при идване на летищата в Тунис.

За останалите хора се ползват:

- наложителна 7-дневна карантина в избрани от управляващите хотели, като разноските са за сметка на пасажерите, които би трябвало да показват ваучер. В последните 24 часа на интервала би трябвало да бъде изработен PCR тест, като при отрицателен резултат карантината се прекратява;

- наложително показване на негативен PCR тест с QR код (децата под 12 години са освободени от това изискване), изработен не по-рано от 72 часа все още на регистрация. Сертификатът за негативния резултат би трябвало да бъде възложен от пасажера на здравните служби на пунктовете за надзор на температурата при идване на летищата в Тунис. Ако не бъде показан негативен резултат от PCR тест, на пасажера ще бъде отказана регистрация. Това предписание се ползва и по отношение на имунизираните, на които втората доза е била сложена преди по-малко от 14 дни, като те също би трябвало да показват отрицателен PCR тест.

- наложително попълване на информация в, печатане и сключване на генерираните от приложението два документа (здравен формуляр и декларация), които се показват за инспекция от самолетните компании преди качване и се предават на здравните служби на пунктовете за надзор на температурата при идване на летищата в Тунис.

Непридружаваните малолетни са освободени от наложителна карантина, както и малолетните, пътуващи дружно с имунизирани лица.

При потребност от подпомагане българските жители могат да се обръщат към българското дипломатическо посланичество в Тунис на следните телефонни номера: 216 71 798 962, както и на мобилен телефонен номер за неотложни случаи в извънработно време: 216 29 835 428. Сигнали може да се подават и на имейл адреса на посолството: 14:36Дания отстранява цветовата категоризация за влизане в странатаДания прекратява категоризацията по цветове поради COVID-19 за страни от Европейски Съюз и Шенгенското пространство, като жителите на тези страни, в това число и българските, ще могат да влизат свободно в страната при даване на документи за имунизация, за преболедуване или за негативен тест за ковид.

По информация на посолството на България в Копенхаген новите правила влизат в действие от идния понеделник, 25 октомври.

За всички жители от Европейски Съюз и Шенгенското пространство, които не имат съответния документ, се изисква да създадат PCR тест не по-късно от 24 часа след идването си в Дания. Новите условия за влизане в страната важат и за жители с датско поданство или с непрекъснато местопребиваване в Дания.

При потребност от подпомагане, българските жители могат да се извърнат към посолството на Република България в Копенхаген на следните телефони за връзка: 45 39 64 24 84 и в извънработно време на тел.: 45 41 276251, или на e-mail: 12:24Най-много нови случаи на инфектирани са регистрирани в столицата София – 283. Следват Варна – 114, Стара Загора – 106, Перник – 57, Пловдив – 52, Габрово – 37, Бургас – 33.11:21Според общопрактикуващ доктор Коронавирус зоните не действат добре  Коронавирусът в България: имунизационното покритие при учителите е 36%
© Скрийншот/

не действат добре, съобщи пред " България он еър " общопрактикуващият доктор доктор Гергана Николова.

" Няма Коронавирус зона в София, където пациентът да отиде, да бъде прегледан, да си направи рентгенографията и да получи рецепта. Това не се случва, не работи и да не кажа, че в някои Коронавирус зони се е налагало и пациентите ми да си заплащат рентгеновите фотоси, което за мен е неприемливо ", акцентира общопрактикуващият лекарят.

Лекарят в студиото прикани хората да се имунизират, изтъквайки и синдрома на прекаралите болестта като огромна опасност за неимунизираните пациенти.

" Възстановяването на неимунизираните преболедували харчи ужасно доста запас, дълго е и все пак огромна част от тях не могат да се възстановят – страдат от продължителен дефицит на О2 ", уточни доктор Николова.

" Гвардията умира, само че не се предава. За страдание, с изключение на натиска върху нас вътре в кабинетите, започнаха още веднъж известията в пресцентъра на Българския лекарски съюз (БЛС) за умряли сътрудници. Ние не сме хората, които могат да затворят офисите, да работят отдалечено или да излязат в отпуск. Няма кой да ни замести ", съобщи още Николова.11:08167 индивида с COVID-19 са признати в болница за последното денонощие. 88.62% от тях не са имунизирани, демонстрират формалните данни. Хоспитализираните към този момент са 6074, като 512 от тях са в интензивно поделение.
09:21Под 2 хиляди ваксини са сложени за миналото денонощие  Коронавирусът в България: имунизационното покритие при учителите е 36%
© Надежда Чипева, Капитал

1791 са поставените дози ваксина против COVID-19 за последното денонощие. Най-използван е препаратът на " Пфайзер " / " Бионтех " - 1048 дози, 526 са сложени от " Янсен ", 215 от " Модерна " и 2 на " Астра Зенека ".

От началото на имунизационната акция в страната са употребявани 2 628 498 дози. Със приключен имунизационен курс са 1 384 919 души.
09:04Вирусолог от Българска академия на науките дефинира Коронавирус обстановката като бермудски триъгълник  Коронавирусът в България: имунизационното покритие при учителите е 36%
© Цветелина Белутова, Капитал

" Мисля, че изпаднахме в Бермудски триъгълник – от една страна, имаме Делта вид, който се популяризира доста по-бързо и е два пъти по-голям рискът инфектиран човек да попадне в болница, това са данните досега на Европейския център за надзор на заразяванията. От друга страна, извънредно ниският брой на имунизирани у нас, а от трета - дефицитът на личен състав, което няма по какъв начин да бъде обезщетено даже и с ограничения ", сподели проф. вирусологът проф. Радостина Александрова от Българска академия на науките.

" Хората, които в този момент ще се имунизират, ще имат отбрана след три седмици, по тази причина и призовавахме това да стане в по-ранен стадий. Колкото и да не са съвършени имунизациите, това ни оказва помощ да прекараме по-леко болестта и по тази причина би трябвало да го използваме, с цел да не стигаме до болница ", заключи тя.

По думите ѝ подлото при този вирус е, че е мощно рисков и може да нападна по едно и също време над 140 типа кафези в организма. " В момента този вид нападна и по-младите и децата. Влошаването при болните става доста бързо. Затова в този момент при съществуването на ваксини е тъжно, че поемаме риск да се срещнем челно с този вирус ", съобщи проф. Александрова.

Подробности -.08:46Зеленият документ, получен с тест, ще важи единствено часове  Коронавирусът в България: имунизационното покритие при учителите е 36%
© Георги Кожухаров

Зеленият документ ще важи 48 часа, в случай че притежателят му си е направил антигенен тест, и 72 при по-скъпия PCR тест. Това заяви в изявление за Би Ти Ви зам.-министърът на опазването на здравето Александър Златанов. Днес специалисти ще разискват в Министерството на здравеопазването дали да вкарат условието за зелен документ за достъп до публични прояви, спортни и културни събития и туристически обекти. Така ще се даде опция на хората, които не са имунизирани и не са преболедували от COVID-19, да ги посещават.

Държавата е в развой на покупка на 1 млн. антигенни теста, които ще са безвъзмездни за хората, само че за тяхна сметка ще е работата на лабораторията по обработката на теста и качването на резултата в единната осведомителна система. Това значи, че хората, които желаят да получат документ с антигенен тест, ще би трябвало да доплатят в границите на към 5 лева, обясни Златанов.

По думите му въвеждането на национални ограничения с постанова, тъй като цялата страна към този момент е в алената зона. Въвеждането на зелен документ за достъп е опция на разновидността с по-строги ограничавания и прекратяване на избрани действия, който също ще се разисква през днешния ден. Решението се чака през днешния ден следобяд.08:36Активните Коронавирус случаи са над 60 хиляди  Коронавирусът в България: имунизационното покритие при учителите е 36%
© Надежда Чипева

1000 са записаните позитивни случаи в неделния ден, 86.60% от тях не са имунизирани. Положителните проби са 17.59% от направените 5683 теста. Активните случаи на инфектирани със SARS-CoV-2 са 60 485.

За последното денонощие са оздравели 504 души. Починалите са 43, като 95.35% от тях не са имунизирани.

Данни с графики за развиването на епидемията –.
08:18Според здравния министър не се постанова цялостно затваряне и вечерен час  Коронавирусът в България: имунизационното покритие при учителите е 36%
© Велко Ангелов

На този стадий не се постанова цялостно затваряне и вечерен час, съобщи пред Българска национална телевизия здравният министър доктор Стойчо Кацаров. Днес след уголемен съвет по епидемиология ще се реши какви нови противоепидемични ограничения против разпространяването на ковид ще бъдат наложени за цялата страна. На 15 октомври основният държавен здравен контрольор. С идната заповед ще бъдат уеднаквени рестрикциите, които до този миг постановяваха шефовете на районните здравни инспекции.

Кацаров още веднъж повтори, че. В лечебните заведения в страната е основана организация за последователно откриване на нови кревати за Коронавирус заболели, а на среща в министерството през днешния ден шефовете на Спешна помощ и столичното РЗИ ще обяснят за координацията между тях поради разкарван сред лечебни заведения пациент. Засега плановите интервенции няма да бъдат спирани, като Кацаров дефинира това като последна мярка. " От 1 ноември 2020 в лечебни заведения в страната са постъпили над 150 хиляди души с COVID-19, от тях над 20 хиляди са умряли, всеки седми е умрял ", заяви Кацаров.
Юристите на министерството преглеждат вид неимунизираните да си заплащат лекуването, осведоми още той.

Министърът прикани политическите партии към уместност. " Знам, че са в предизборна акция, само че се намираме в доста тежка обстановка и да се преценяват, животът е по-голям от политиката ", сподели той.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР