Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите

...
Дневник следи на живо новините за разпространението на коронавируса, реакциите
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: Бележка за поставена първа доза ще се приема вместо сертификат

" Дневник " следи онлайн новините за разпространяването на ковид, реакциите на управляващите и мненията на здравните специалисти.

11:16До понеделник няма да има санкции за липса на сертификатДо понеделник няма да се постановат санкции на обектите, в които има работещи без така наречен " зелен документ ", беше обявено на конференция на здравното министерство. При инспекциите ще се издават единствено наставления. Държавата ще обезпечи и безвъзмездни антигенни проби за всички наранени. Те ще си взимат от Регионалните здравни инспекции.

 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© Юлия Лазарова

" Разбира ме, че има неясноти и въпроси към новите ограничавания, тъй като сходна мярка се ползва за първи път. В контакт сме с прилагащите ги ", разяснява здравният министър Стойчо Кацаров. 11:11Валидността на документа за преболедуване става 1 годинаДокументът за сложена първа доза в границите на месец ще може да се употребява като сурогат на така наречен " зелен документ " и с него е може да се влиза в заведения, молове, магазини, кина, театри и така нататък, беше обявено на конференция на здравното министерство. Аргументът е, че за издаване на документа е нужно техническо време.
 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© Георги Кожухаров

Другата вест от през днешния ден е, че валидността на документа за преболедуване ще бъде удължена от 6 на 12 месеца, Одобрение на такава мярка има от два експертни съвета, през днешния ден се чака мнението на трети. Удължаването на периода ще стане евентуално още през днешния ден с нова заповед на здравния министър.

До понеделник от уеб страницата на Националната здравно-информационно система ще може да се извади зелен документ за преболедуване, открито и с антигенен тест, само че изработен в лицензирана лаборатория.
11:06На живо: Здравният министър за настоящата обстановка

11:00В НДК ще се влиза със документ, в постройката ще работи пункт за пробиДостъпът до всички културни и конгресно-конферентни събития в залите и пространствата на НДК се реализира с представянето на входа на зелен серфикат, получен посредством: ваксина за COVID-19, преболедуване на COVID-19, негативен PCR тест или негативен антигенен тест, оповестиха от пресцентъра на двореца на културата. Уточнява се, че за събитията през днешния ден (21 октомври) НДК обезпечава мобилна лаборатория за тестване, която се намира вътре в постройката, като входът за нея е през билетния център.
 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© Юлия Лазарова

Лабораторният пункт ще стартира работа в 17:00 ч. предпочитано за феновете на кино-литературния фестивал Cinelibri и прожекциите в зала 1 и кино " Люмиер ", за феновете на премиерния театър " Една българка " в Театър Азарян, за спектакъла " Поетесата " на Нов спектакъл и за посетителите на Литературен клуб " Перото ". Тестването ще се прави с бързи антигенни проби против проявление на закупен билет. Те ще са безвъзмездни, само че ще се заплащат 10 лева за взимането на пробата10:48Държавата е подготвена да банкрутира бизнеси вместо да заплаща за обществени и стопански ограничения. Това стана ясно от въвеждането на наложителния " зелен документ " за хотели и заведения за хранене, макар че едвам 20 на 100 от популацията у нас е имунизирано, се споделя в позиция на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Новите противоепидемични ограничения и въвеждането на наложителен зелен документ безусловно затварят нашите бизнеси, споделя ръководителят на Сдружението по туризъм – Кюстендил Станислав Георгиев. Организацията е една от 36-те районни структури на БХРА.
 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© Юлия Лазарова

От организацията желаят ограниченията да са годни за всички. " Недоумяваме за какво още веднъж разпоредбите са годни за бизнеса, само че учителите и администрацията ще не престават да се трудят без да се постанова да дават здравен документ, за разлика от нашите чиновници ", акцентират от УС на БХРА. Имайки поради настоящата обстановка в страната, от БХРА оферират да се наложи цялостно затваряне за три седмици вместо да се убива бизнесът посредством въвеждане на зелени документи.09:08Сринаха се здравно-информационната система и уеб страницата за COVID-19Сайтовете на Националната здравно-информационна система и Единният информативен портал не работят сега. През първия се вадят така наречен " Зелени документи ", които са наложителни от през днешния ден за влизане в редица обекти на закрито, а вторият дава систематизирани данни за заболеваемостта.
 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
Сривът на Националната здравно-информационна система бави и имунизацията, тъй като данните за всяка сложена доза би трябвало да се вкарат в нея. За да не стопира процеса, данните на пациентите се записват на лист и по-късно ще бъдат въведени в системата.

Сривовете при Националната здравно-информационна система започнаха през вчерашния ден, поради огромния интерес. От " Информационно обслужване " които поддържат уеб страницата, оповестиха, че се теглят по над 1000 документа в минута. В момента и уеб сайтът на компанията не се отваря.
 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© Скийншот
09:02Екипи на Министерство на вътрешните работи и Регионалната здравна ревизия (РЗИ) в София са почнали инспекции на заведения и посетителите им за зелен документ незабавно след среднощ, когато влезе в действие заповедта на министъра на опазването на здравето, заяви БНР. Проверките ще продължат и през идващите дни.
 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© Christophe Licoppe
От през днешния ден зеленият документ е наложителен за посещаване на заведения, молове, кина, театри и всички места на закрито без аптеки, банки, магазини за хранителни артикули и офиси на държавната и общинската администрация. Проверката при влизане ще се прави на входа, като е задоволително единствено документът да се покаже, дали той не е подправен, или на различен човек, могат да ревизират единствено органите на полицията и РЗИ.08:58Министър Денков: Няма да останат учители, в случай че им се изиска сертификатЕдинствената опция да не се минава към онлайн образование е била да се вкара наложителен зелен документ за влизане в учебно заведение. Това изясни служебният учебен министър Николай Денков по " Нова телевизия ". Той обаче посочи, че това мъчно е можело да се реализира на този стадий.
 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© Юлия Лазарова

По думите му концепцията за наложително имунизиране на чиновниците на държавната администрацията и учителите, която беше стартирана по-рано от здравния зам.-министър Димитър Петров, не може да се приложи от през днешния ден за на следващия ден. Според него просветителната система ще остане без учители, в случай че незабавно се изиска наложителен зелен документ.

Подробности 08:49И през днешния ден има опашки пред пунктовете за ваксинацияОпашки от искащи да се имунизират се извиха и през днешния ден пред имунизационните пунктове. В София най-голямо е натоварването на тези места в Пирогов и болница " Света Анна ", заяви Би Ти Ви. Вчера пунктът в " Света Анна " работи до 21.30 вместо до 20 часа. Сривовете на Националната здравно-информационна система, в която се записват имунизациите, забавиха процеса, сподели пред Българска национална телевизия представителят на " Света Анна " Антон Луков. Той добави, че през вчерашния ден са сложени 251 ваксини, като от тази заран работят два имунизационни екипа.
 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© МБАЛ
08:32Личен доктор: Пациентите да си вадят сами сертификатитеМного апелирам пациентите сами да си вадят документите, тъй като персоналните лекари имат доста работа, да се занимават и с това, сподели пред Би Ти Ви доктор Виктория Чобанова, която е ръководител на тяхното съдружие в София област. Тя добави, че джипитата могат да издадат документ единствено на хората, които са имунизирани.

 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© Юлия Лазарова

" В заповедта на здравния министър има доста неща, които будят терзания. Не е ясно да вземем за пример какво се случва с хората, които не могат да се имунизират, поради противопоказания ", добави Чобанова.08:25Ограниченията бяха въведени доста прибързано, счита зам.-кмет на СофияЗеленият документ е една добра концепция, въведена е в над 40 страни в света, само че някак си доста прибързано тръгнахме в тази посока. Едно по-добро обмисляне, една по-добра информационна акция в тази област щеше доста да помогне, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия зам.-кметът на София Дончо Барбалов. Според него поради неприятна връзка се е получило напрежение, което ще продължи в идващите дни. Барбалов вижда и несъгласие в това, че за учебните заведения има цялостно затваряне, а в други сфери на публичния живот такова липсва.
 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© Цветелина Белутова, Капитал

Според него учебните заведения са механически готови за отдалечено образование, тъй като то не се случа за първи път, само че не схваща какво е наложило за 24 часа да се затворят всички учебни заведения в София.

Зам.-кметът на София сподели, че на общинския щаб е препоръчано краткотрайно като изискване за достъп да се сложи началото на имунизационен развой. " Защото на процедура в случай че от през днешния ден човек би трябвало да има зелен документ, с цел да отиде на работа, на него му трябват към 35 дни, с цел да завърши имунизационния си курс даже при най-хубаво предпочитание ", разясни той.08:15Мерките закъсняха, има риск да станем разплодник на вируси, твърди вирусологЗаповедта на здравния министър, с която се вкарват рестриктивните мерки, има потребност от разяснения, само че е и доста закъсняла, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия вирусологът проф. Радка Аргирова, ръководител на Българското сдружение по здравна вирусология и член на експертния съвет по вирусология при министъра на опазването на здравето. Според нея те е трябвало да са факт още в края на август. Сега има риск да станем разплодник на нови мутантни форми ", добави тя.

 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© Юлия Лазарова
08:12Обсъжда се наложително имунизиране на държавната администрацияВ момента се разисква концепцията за наложително имунизиране на държавната администрация. Това се разбра от изявление на здравния зам.-министър Димитър Петров пред Би Ти Ви. Той изясни, че ще се даде гратисен интервал сред две и четири седмици, с цел да се сложи най-малко първата доза. Учителите най-вероятно също ще бъдат задължени да се имунизират. Така към 100 хиляди души от администрацията и към 90 хиляди учители ще би трябвало да си слагат ваксина, с цел да могат да вървят на работа. Искането администрацията да бъде задължена да се ваксинира пристигна от притежатели на заведения.
 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© Велко Ангелов
08:06Сдружението на заведенията разгласи " протести " в три градаПротести против заповедта на здравния министър под мотото " Това не е ПРОТЕСТ! Това е БУНТ "! ще се проведат през днешния ден в три града, оповестиха уредниците от Сдружение на заведенията.
 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© Цветелина Белутова

Във Варна през днешния ден и на следващия ден митингът ще се организира сред 15 и 17 часа пред постройката на общината. В същия час в Пловдив сборният пункт е пред РЗИ-Пловдив. В Бургас протестиращите се събират пред локалната здравна ревизия на следващия ден в 15 часа.

От заведенията са недоволни, че новите ограничения лимитират броя на посетителите, усилват се разноските им, поради потребността да се тества непрекъснато личния състав. Прид Би Ти Ви Ричард Алибегов от сдружението разгласи, че в Европа потреблението на зелените документи като пропуск е станало при равнище на имунизация от 60%, а тук е 20 на 100.

От бизнеса желаят също да важи и теста за антитела, а всички разноски за бързите проби да се поемат от страната. Последното искане е за равнопоставеност, като в тази връзка упорстват условието за зелен документ да важи и за работещите в държавната администрация към 400 хиляди души.08:02Броят на инфектираните още веднъж е над 4000За трети следващ ден броят на новите случаи на инфектираните с ковид е над 4000 - 4522. Положителните проби са над 18% от всички. Починалите са 107. Всички данни вижте
 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© Георги Кожухаров
07:58Влязоха в действие новите ограничаващи меркиНовите ограничаващи ограничения, които вкарват условия за посещаване на заведения, кина, театри, молове и други обекти на закрито, влязоха в действие от през днешния ден в среднощ. Със заповед на здравния министър всички работещи и гости би трябвало да имат така наречен " зелен документ ", получаван след имунизация, преболедуване или изработен негативен PCR или антигенен тест. Без документ могат да се посещават единствено аптеки, банки и магазини за хранителни артикули. Изискване за документ няма за децата до 18 години.
 Коронавирусът в България: Бележка за сложена първа доза ще се приема вместо документ
© Лили Тоушек

Същевременно на онлайн образование минават всички възпитаници в София и обособени общини в областите Видин, Монтана, Габрово, Кюстендил и Перник.

Подробности

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР