Дневник следи на живо новините след тежкия инцидент, при който

...
Дневник следи на живо новините след тежкия инцидент, при който
Коментари Харесай

Катастрофата на "Струма": на мястото имало туби, но не те причинили инцидента, смята главният прокурор на Северна Македония

" Дневник " следи онлайн новините след тежкия случай, при който 45 души починаха в запалил се рейс на автомагистрала " Струма ".

09:27Експерт: Липсата на осветяване и сигнализация е причина за злополуката с автобусаЛипсата на осветяване, както и нужната сигнализация с хоризонтална и отвесна маркировка е причина за злополуката с рейса от Северна Македония, сподели пред Би Ти Ви пътният специалист инж. Владимир Жиянски. " Получава се различно трасе. Шофьорът се е заблудил, като се е усетил, реагира вярно, само че за жалост, там е направена и една еластична ограда, която виждате каква пакост е направила ", заключи той.

 Катастрофата на
© Гугъл maps

За специалиста неточност има още в самия план. " Какво прави този остров и мантинела там. И въпреки всичко, в случай че е имало осветления, някакви си жалки 10 лампи, това в никакъв случай при никакви условия не би се случило ", е мнението на инж. Жиянски.

По думите му правата е изпълнена според нормативната база, като наклонът е в границите на нормите, а завоите са с огромен радиус, което разрешава висока скорост. Днес данни за злополуката ще бъдат обявени от Националната следствена работа.08:37Двамата македонски митнически чиновници, които са пропуснали рейса през границата без документи, са отстранени от работа, оповестиха управляващите в Северна Македония. Превозното средство не е имало нужното позволение за интернационалните транспорти на пасажери. Предстои да бъде глобен и директният началник на двамата уволнени.

Излизането на рейса от Северна Македония не е отразено в митническата система на страната, демонстрира първичната инспекция на управляващите.

Повече четете 08:15Премиерът: За злополуката с рейса да изчакаме мненията на специалистите  Катастрофата на
© Булфото, Булфото

След подобен случай се изричат доста специалисти, само че проверяващите органи са доста по-подготвени. Нека изчакаме те да си свършат работата и да разясняват, сподели през днешния ден пред Българска национална телевизия служебният министър председател Стефан Янев.

За него най-важното в този момент е страната с нейните благоприятни условия и органи да извърши по най-хубавия метод следствието.

" Неговата цел не е толкоз да се осведоми обществото, а да се създадат заключения и да се изведат поучения, с цел да няма сходни нещастия в бъдеще ", акцентира Янев.

С мотив че върви следствие, той отхвърли да разяснява по какъв начин рейс без лиценз за интернационален транспорт на пасажери два пъти е минал през български гранични пунктове.08:10Според специалисти водачът е изгубил ориентировка поради инфраструктуратаПричината за злополуката с рейса от Северна Македония в нощта против вторник, при която починаха 45 души, най-вероятно е загуба на пространствена ориентировка на лидера поради положението на инфраструктурата, като това включва пътя, знаците и маркировката. До това мнение стигат специалистите от Европейския център за пътна сигурност Дияна Русинова и Красимир Георгиев.
 Катастрофата на
© Reuters

Снощи те са създали опит с сходен рейс по маршрута на авариралото транспортно средство. При него не са съумели да стигнат до самото място на случая, тъй като пътят още е затворен. Въпреки това още преди този сектор положението на " маркировката и знаците е, меко казано, недобро ", уточни Георгиев.

Експертите въпреки всичко означават, че това е работна версия и може да има и други аргументи. Като проблеми се показват също неналичието на " котешки очи " по мантинелите, монтирането на рискова мантинела на отбивката за отмора и неналичието на осветяване на пътните възли. Нарушение на наредбите е и пътуването с деца през нощта и евентуалният транспорт на леснозапалими материали. Красимир Георгиев уточни още, че незабавно след злополуката другите два рейса от конвоя са се насочили с цялостна скорост към границата, а е трябвало да бъдат спрени и тествани.

Вчера уредникът на курсове по безвредно шофиране и някогашен рали водач Димитър Илиев сподели във видео съществени нередности с маркировката и знаците тъкмо в сектора, където стана злополуката.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР