Дневник следи на живо данните за разпространението на коронавируса и

...
Дневник следи на живо данните за разпространението на коронавируса и
Коментари Харесай

Коронавирусът в България: протестиращи срещу мерките опитват да влязат в парламента

Дневник " следи онлайн данните за разпространяването на ковид и новините по тематиката.

, че четирима депутати от парламентарната група (13 човека) на " Възраждане ", са имунизирани, макар че един от тях твърди, че няма да го направи до момента в който няма опрян револвер в челото.



11:39Столичната районна здравна ревизия (СРЗИ) смята 11 януари за начална дата за карантина за управлението на страната, заяви нейният шеф Данчо Пенчев пред Би Ти Ви. За специалистите на инспекцията това е датата на в началото събитие и от нея стартират да оперират със периоди и дейности. На тази дата ръководителят на Народното събрание Никола Минчев е подал 28 контактни индивида, откакто на 10 януари е с позитивен тест за COVID-19, изработен след присъединяване му в Консултативния съвет за национална сигурност в президентството. Пенчев съобщи, че ще ревизира сигнал на фен на малкия екран, че с позитивен тест за COVID-19 също от 10 януари, контактни лица са карантинирани за 10 дни. В аналогичният случай с хората заемащи най-важните длъжности в страната, те са с карантина от 7 дни.

Вчера (11 януари), с която редуцира изолацията на инфектираните с COVID-19 на 10 дни, а карантината на контактните на 7 дни. Към момента на позитивния тест на Минчев обаче важеше заповед със периоди надлежно 10 и 14 дни.

Подробности -.09:29Новите случаи на ковид за денонощие от началото на пандемията. Това демонстрират данните на Единния информативен портал. Установените позитивни проби са 7062 при направени 37 952 теста. Процентът на позитивните проби се усилва спрямо предходното денонощие и доближава 18.6% от всички изследвани.

Настоящият брой от 7062 е с 246 души повече от пика, регистриран в края на октомври предходната година.

В болница са 5240 души, 580 от тях са в интензивни отделения. Починали са 89 души, като 92% от тях не са били имунизирани. Излекувани са 1323 души.

Официалната статистиката за обстановката към разпространяването на болестта в България в последното денонощие може да видите 09:11Лидерът на " Възраждане " е подложен под карантина и не би трябвало да взе участие в митинга на партията  Коронавирусът в България: протестиращи против ограниченията пробват да влязат в Народното събрание
© Надежда Чипева, Капитал

Лидерът на партия " Възраждане " Костадин Костадинов е подложен под карантина след съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. Това заяви шефът на столичната здравна ревизия Данчо Пенчев пред Би Ти Ви. В подобен случай той би трябвало да не напуща дома си и по този начин да пропусне.

" Той е осведомен, че е под карантина. Органите на Министерство на вътрешните работи са тези, които ревизират лицата под карантина. Ако се появи на обществено събитие, следват административни ограничения, може да се стигне и до съд ", посочи Пенчев.

Костадинов разгласи през вчерашния ден, че в случай че му бъде наложена карантина, ще се съобрази с решението на здравните управляващи.08:57След Съвета за сигурност при президента са карантинирани 28 души  Коронавирусът в България: протестиращи против ограниченията пробват да влязат в Народното събрание
© Цветелина Белутова, Капитал

Общо 28 души са карантинирани след Консултативния съвет за национална сигурност при президента в понеделник. След траялото повече от 5 часа съвещание ръководителят на Народното събрание Никола Минчев даде позитивна проба за ковид, което докара до бърза реакция и самоизолиране на съвсем всички взели участие в него. Сред тях са президентът Румен Радев, министър председателят Кирил Петков, няколко министри и представители на парламентарно показаните партии.

" Сред карантинираните има и специалисти, които са взели участие в срещата. По принцип предлагаме да се заобикалят сходни събирания, само че съответно това не е толкоз огромно. Просто пространството е относително малко и срещата е траяла прекомерно дълго. 28 души са карантинирани, като това е по преценка на епидемиолога ", изясни Кунчев.08:36Според Кунчев скоро всеки втори може да е контактен  Коронавирусът в България: протестиращи против ограниченията пробват да влязат в Народното събрание
© Юлия Лазарова

Главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев чака да пристигна миг, в който всеки втори в България да е контактен със инфектиран с ковид. Пред " Нова телевизия " той изясни, че догатката му е обвързвано с бързото разпространение на разновидността Омикрон, който визира прекомерно доста хора.

По думите му Омикрон е по-различен от досегашните разновидности и по тази причина не може да се кара със старите ограничения. Така той оправда решението за понижаване на карантината на боледуващите и контактните лица.

" Това не е разхлабване на ограниченията, а вземане предвид с характерностите на болестта. Ако бяхме с Делта разновидността при тези над 7000 позитивни проби през днешния ден за 3 дни щяхме да напълним лечебните заведения. И в този момент се пълнят, само че става по-бавно ", добави той.

Според Кунчев занапред ще пораства броят на инфектираните и новата вълна ще продължи и през целия февруари.

Той сподели още, че издаването на документ при съществуването на антитела е неверно. Като " безумно от здравна позиция " пък дефинира и издаването на здравния документ незабавно след първа игла. Кунчев изясни, че се търси решение и с хората, които желаят да се имунизират, само че към този момент имат Коронавирус документ, който явно бил подправен.

" Ще предложим опита на Германия – хора със документ за имунизация, които действително не са ваксинирани, само че желаят да го създадат, да не бъдат преследвани от закона. Това обаче не изключва наказването за служителя, издал подправения документ ", изясни Кунчев.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР