Дневник публикува пълния текст на изявлението, с което президентът Румен

...
Дневник публикува пълния текст на изявлението, с което президентът Румен
Коментари Харесай

Президентът: От разума ни днес зависи утрешният ден на България

" Дневник " разгласява цялостния текст на изказването, с което президентът Румен Радев разгласи, че връща за ново разискване текстове от Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, свързани с ограничение на медиите, налагането на държавно контролирани цени, потреблението на армията по решение на кабинета и блокирането на градовете. Видеозапис на изказването можете да гледате тук.

Уважаеми сънародници,

Народното събрание гласоподава Закон за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на 13 март. Моето решение е да наложа несъгласие върху част от закона и да го върна за наново разглеждане в българския парламент.

Кризата изисква сливане на напъните на институциите и обществото. Кредитът на доверие, който ръководещите получиха, би трябвало да се употребява рационално, а не да е въведения към безотговорно практикуване на властта. Липсата на фрагменти, на съоръжение и потенциал в здравната ни система и дефицити при организацията се компенсират с извънредно рестриктивни ограничения, които ускоряват напрежението и самата рецесия, в които условия работят медиците и хората в жизненоважни производства и услуги.

Законът нападна последните останки от свободата на словото. Няма формулировка за погрешна информация, по тази причина пък българите ги грозят тежки санкции и затвор. Експертите, публицистите и жителите ще бъдат принудени да си постановат автоцензура и то в изискванията на динамична смяна на разбирането ни за пандемията, за нейното разбиране и за нуждата от различни позиции. Тази норма може да бъде използвана за интерпретиране на всяко неловко свободомислие. И още нещо значимо - съгласно признатия закон това ограничаване остава и след приключване на изключителното състояние.

Скъпи сънародници,

В момента в света и в частност в България протичат редом две рецесии: първата е здравната рецесия, подбудена от ковид, втората е икономическа и обществена, подбудена от ограниченията за битка против вируса. Икономическата рецесия към този момент се подценява, тя е на втори проект, само че тя хвърля стотици хиляди българи в сложна борба за оцеляване. Те имат потребност не от закани, а от поддръжка. Всички наранени страни одобряват избавителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и междинните бизнесмени, отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че опциите на нашият бюджет са по-скромни, само че потребностите на българите са по-остри и неотложни заради ниските приходи. Липсата на безапелационни ограничения в поддръжка на засегнатите ще породи обществено напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и следствията рискуват да бъдат разрушителни, по тази причина държавното управление следва наложително да преразгледа своята политика по отношение на най-пострадалите и засегнатите.

Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и персонални защитни средства разрушава по този начин нужното доверие в обществото. Срещу спекулата би трябвало да има безкомпромисни ограничения, само че те от своя страна не би трябвало да водят до блокиране на стопанските действия, до отсрочване на дълго чаканото намаление на цените на топлоенергията и горивата, да попречват предстоящото сезонно понижение на редица артикули. Така препоръчаният модел за битка със спекулата на процедура прави неосъществим вносът на животоспасяващи медикаменти и артикули, чиято цена на интернационалния пазар се покачва.

Споделям изцяло убеждението, че в моменти на тежки тествания въоръжените сили са длъжни да оказват помощ на обществото, само че когато им се вменяват функционалности за приложимост на мощ отвън конституционните пълномощия, следва да се търси оптимален консенсус сред всички виновни институции за минимизиране на риска от корист със мощ, а не решенията да се вменяват на една единствена институция - изпълнителната власт, игнорирайки ролята на висшия главнокомандващ в спокойно и във военно време.

Самият закон обрасна с оферти, които нямат директно отношение към битката с ковид.

Скъпи сънародници,
Уважаеми български политици,

Никоя борба не е извоювана със боязън. Тоталната обсада поражда повече проблеми, в сравнение с взема решение. В днешното тестване е значима отговорността на всеки един: ограничението на контактите, персоналната хигиена, защитните средства и публичната взаимност, изключително с акцент за запазване на възрасните хора.

Разгърнатите претекстове за ветото ще бъдат оповестени в най-кратък период. Надявам се българските народни представители да ги вземат под внимание, когато гласоподават ветото. А българското държавно управление да побърза с още ограничения в поддръжка на най-слабите и засегнатите и то съответни и съответни. Нека не забравяме, че ние имаме бъдеще и след изключителното състояние и от нашия разсъдък, дейности и взаимност през днешния ден зависи какъв ще бъде утрешният ден на България.

Благодаря ви за вниманието.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (850)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР