Дневник препубликува отвореното писмо на Българския институт за правни инициативи

...
Дневник препубликува отвореното писмо на Българския институт за правни инициативи
Коментари Харесай

Органи с изтекли или прекратени мандати спешно чакат избор от парламента

" Дневник " препубликува отвореното писмо на Българския институт за правни начинания (БИПИ) по отношение на предприемането на незабавни дейности от Народното събрание за осъществяване на процедури за избор на органи. То е адресирано до народните представители от ГЕРБ-СДС и " Продължаваме промяната " - " Демократична България " (ПП-ДБ). Заглавието е на редакцията.

Уважаеми народни представители,

От обществено известната информация сред парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ текат на законодателна стратегия, която да получи необятна поддръжка. От изявленията на представители на двете обединения излиза наяве, че измежду тях попадат антикорупция и правосъдна промяна в подтекста на присъединението на България към еврозоната и Шенген и осъществяването на написаните в Националния проект за възобновяване и развиване (НПВУ) задължения.

От Българския институт за правни начинания оценяваме напъните на двете най-големи обединения в 49-ия парламент и в същото време желаеме да напомним, че не би трябвало да бъдат оставени на назад във времето процедурите за избор на органите с изминал мандат . Именно тяхното попълване подсигурява законосъобразното им действие, спазването на правилото за разделянето на управляващите и обезпечаването на господство на правото.

 Народното събрание да завиши стандартите си при избора на самостоятелни регулатори Народното събрание да завиши стандартите си при избора на самостоятелни регулатори

Нещо повече, организирането и провеждането на процедури за избор на основни контролни и регулаторни органи от 49-ото Народно заседание може да способства и за превъзмогване на политическата рецесия, която блокира развиването на страната ни към този момент повече от 2 години. Последните издания на Народното събрание освен че не съумяха да създадат и дребни стъпки в посока подсилване на институциите, само че доведоха до още по-голям безпорядък с спорно проведени процедури за избор или с голословни смени на ръководителите на органи.

Справянето с корупцията и продължаването на правосъдната промяна минават през работещи институции и по тази причина ви призоваваме към незабавни дейности за образуване на процедури за избор на органи с изтекли и предварително прекъснати мандати. В незабавен порядък би трябвало да изберете:

1. шеф и по негово предложение двама подуправители (управление " Банково " и " Емисионно " ) на Българската национална банка;

2. 11 членове на Висшия правосъден съвет (квотата на Народното събрание);

3. основен контрольор и 10 инспектори от Инспектората към Висшия правосъден съвет (ВСС);

4. ръководител и четирима членове на Комисията за отбрана на персоналните данни (по предложение на Министерския съвет);

5. ръководител и четирима членове (по предложение на председателя) на Комисията за обществен контрол над записаните одитори;

6. ръководител, зам.-председател, секретар и шестима членове на Комисията за откриване на документи откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална армия;

7. ръководител на Комисията за финансов надзор;

8. двама съдии в Конституционния съд (квотата на Народното събрание);

9. шеф на Националния застрахователен институт;

10. ръководител, двама зам.-председатели и двама членове (по предложение на председателя) на Сметната палата;

11. ръководител и четирима членове на Фискалният съвет;

12. ръководител, зам.-председател и трима членове на Комисията за отбрана от дискриминация;

13. член на Надзорния съвет на Агенцията за обществени предприятия и контрол;

14. ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество;

15. ръководител на Комисията за енергийно и водно регулиране;

16. един член на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства;

17. шеф на Националната здравноосигурителна каса.

В близо 10-годишната процедура на БИПИ по мониторинг непрекъснато сме посочвали кои би трябвало да са и водещите стандарти в тази парламентарна активност - бистрота, гласност, конкурентност и включеност. Те основават гаранции, че посредством процедурите ще се изберат най-подходящите фрагменти за съответната позиции, без да оставят в обществото усещания за политически патронаж и отрицателна селекция в държавното ръководство. Бездействието и на 49-ото Народно заседание единствено ще задълбочи политическата рецесия и ще даде сигнал към обществото, че и този парламент се проваля в осъществяването на една от главните си функционалности.

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР