Дневник препубликува от страницата на (АЕЖ) отворено писмо от журналисти,

...
Дневник препубликува от страницата на (АЕЖ) отворено писмо от журналисти,
Коментари Харесай

Държавата няма право да отказва достъп до събития на медии, които са критични

" Дневник " препубликува от страницата на (АЕЖ) отворено писмо от публицисти, които отхвърлят да се акредитират за достъп до Министерството на финансите. Наскоро министерството вкара правилото, че единствено упълномощени публицисти, които могат да потвърдят, че пишат за финанси, ще бъдат допускани до конференциите. Преди това до представянето на проектобюджета под претекст, че не е упълномощен, като в същото време му беше отказано да се акредитира на място.

АЕЖ-България се солидаризира с решението на подписалите се публицисти и припомня за позицията си по тематиката от 22 юни 2023 г, в която се обръща внимание, че държавните институции нямат право да лимитират случайно достъпа на публицисти до отворени конференции.

Уважаеми господин министър,

Ние, българските публицисти, подписали това писмо, отхвърляме да се акредитираме за достъп до Министерството на финансите, откакто по Ваше решение институцията вкара непропорционални условия, които затрудняват и лимитират достъпа до конференции и брифинги.

Задължение на институциите е да обезпечават бистрота и отчетност за активността си. Правото на жителите да търсят и получават информация е обезпечено от конституцията, а Законът за достъп до социална информация вкарва възбрана за дискриминация при даване на информация от публичния бранш и възбрана за ограничение на свободната конкуренция.

Един от методите за обезпечаване на правото на информация за активността на държавните институции е посредством достъпа на публицисти и медии до представителите на тези институции. Журналистите би трябвало да се употребяват от равнопоставеност и да не са обект на дискриминация. Институциите имат право да вкарват правила за държание и достъп до събитията с присъединяване на медиите, само че тези правила не би трябвало да основават ненужни спънки, нито да оставят чувството, че действителната им цел е да лимитират достъпа на избрани медии и техните представители, нито пък на публицистите на свободна процедура.

Държавата има право и обвързване да обмисля ограничения против дезинформацията, само че тези ограничения би трябвало да държат сметка за салдото на другите права, с цел да не се трансформират в скрита цензура. Не е инцидентно, че публицистиката не е контролирана специалност и на страната не е вменено задължението да дефинира кой е публицист и кой не. Медиите са свободни да провеждат работата си както решат и не са задължени да имат избрани публицисти, които да отразяват да вземем за пример сектор " Финанси ". Изискването да се потвърждава, че даден публицист отразява тази тематика, е дискриминационно. По никакъв метод не е неразрешено на някой да работи еднократно по дадена тематика и да изиска и получи достъп до представители на дадена институция, когато и както реши. Изискването да се даде писмо от основен редактор също е дискриминационно по отношение на публицистите на свободна процедура.

Мерките, които институциите могат да вземат, би трябвало да са ориентирани към тези представители на медиите, които с държанието си нарушават разпоредбите по време на конференциите, само че не могат да са отговор на метода на отразяване на работата на институциите. Държавата няма право да отхвърля достъп до събития на медии, които са сериозни, а на Министерството на финансите не му е вменено задължението да се бори посредством административни рестрикции против това, което преценя, че е дезинформация.

Тъй като считаме, че въведените бюрократични условия от Министерството на финансите биха могли да съставляват неприемлив казус, който да утежни достъпа до информация, заявяваме, че няма да подадем заявки за акредитация, до момента в който разпоредбите не бъдат преразгледани. Настояваме също по този начин МФ да разгласява заповедта, посредством която се вкарват тези ограничения, с цел да може тя да бъде оспорена в съда, в случай че в това време не бъде анулирана.

11 юли 2023 година

Таня Петрова, " Сега "

Цветелина Соколова, Mediapool.bg

Цветелина Катанска, Българска национална телевизия

Христо Воденов, Българска телеграфна агенция

Димитър Стоянов, Bird.bg

Генка Шикерова, публицист

Александра Маркарян, Offnews.bg

Стефан Антонов, " Гласове "

Мила Кисьова, " Сега "

Лили Границка, Mediapool.bg

Светослав Метанов, Offnews.bg

Красен Николов, Mediapool.bg

Зарина Василева, публицист

Ирина Генова, публицист

Миролюба Бенатова, публицист

Николай Марченко, " Биволъ "

Светлана (Христова) Бошов, публицист

Владимир Христовски, в. " Телеграф "

Илия Вълков, публицист

Александър Шабов, публицист

Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР