Дневник препубликува от фейсбук профила на Съюза на съдиите коментара

...
Дневник препубликува от фейсбук профила на Съюза на съдиите коментара
Коментари Харесай

Част от измененията на закона могат да ликвидират независимостта на съда

" Дневник " препубликува от фейсбук профила на Съюза на съдиите коментара на арбитър Мирослава Тодорова след снощното съвещание на правната комисия. На него ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподаваха омекотен режим за освобождението на основния прокурор, само че дадоха опция за лесна промяна на ръководителите на висшите съдилища с решителен глас на прокурорите във Висшия правосъден съвет (ВСС). Това погазва правилото на независимостта на съда и неприемливо обвързва статута на основния прокурор с този на ръководителите на съда.

 ГЕРБ и Движение за права и свободи пуснаха механизма за следствие на основния прокурор, само че удариха съдийската самостоятелност ГЕРБ и Движение за права и свободи пуснаха механизма за следствие на основния прокурор, само че удариха съдийската самостоятелност

Дали е резултат на недоумение или е съзнателно, само че е реалност - част от промените на Закона за правосъдната власт могат да унищожават независимостта на съда.

В Съдийската гилдия членовете, избирани от съдиите, все по този начин ще са малцинство - 6 от 25, само че в това време Народното събрание няма да има опция да избира съдии в парламентарните квоти на Висш съдебен съвет. И това се случва макар интернационалните стандарти за преобладаващото присъединяване на съдиите в органите, които ги управляват.

Предлага се също така ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд да могат да бъдат предварително освобождавани от служба с 13 гласа. С обикновена аритметична интервенция се обяснява, че освобождението на ръководителите на висшите съдилища може да бъде реализирано с гласовете на 11-те членове на Прокурорската гилдия и 2-ма членове на Съдийската гилдия, определени от Народното събрание, т.е. без гласа на нито един член, избиран от съдиите.

И това се случва макар мнението на Венецианската комисия, че е належащо да се разграничава статусът на основния прокурор от този на ръководителите на висшите съдилища и се предлага за назначението и освобождението на ръководителите на висшите съдилища да се планува квалифицирано болшинство плюс болшинство на определените съдии.

Междувременно предлаганите похищения върху съда се правят в хода на огромен скандал за политическа и/или престъпна корист с прокуратурата, в който всички държавнически старания би следвало да бъдат ориентирани към реализиране на подсилване на независимостта на съда, тъй като той е единствената отбрана на жителите от всеки властови произвол.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР