Дневник препечатва текста на Даниел Смилов от Дойче веле.Предизборната кампания

...
Дневник препечатва текста на Даниел Смилов от Дойче веле.Предизборната кампания
Коментари Харесай

Къщи, апартаменти, тераси: абсурд с мирис на чесън

" Дневник " препечатва текста на Даниел Смилов от " Дойче веле ".

Предизборната акция стартира по този начин, като че ли сюжетът ѝ е писан от Йожен Йонеско или Самюъл Бекет. В тази пиеса на парадокса партии, които населяват разнообразни вселени, неизвестно по какъв начин са попаднали на една сцена и би трябвало да водят диалог. Ще им идват посетители от Европа или пък те ще вървят на посетители в Европа (не излиза наяве кое от двете), а диалогът протича почти по този начин:

" Всички знаят, че крадете! "

ГЕРБ: Не съм откраднал парите. Аз по принцип не извършвам кражба. А в случай че някой краде, незабавно му желая оставката. Особено за жилища, тераси и асансьори. Там съм праволинеен. И стига с тези обвинявания. Ей в този момент ще дойдат гостите от Европа - ние отново единствено за обири ли ще приказваме! Сами се закопаваме с това обезверение.

Българска социалистическа партия: Идва нашият ред да слагаме трапезата. Не, в действителност е по-добре ние да отидем на посетители в Европа с цялата си рода. Половината от нея ненавижда Европа, само че другата половина я обича. Успяхме обаче да се споразумеем да сме дружно за пред гостите. Ще им осъществим частушки и " Интернационала ". Ей, ГЕРБ, оставките ви са прахуляк в очите на хората - всички знаят, че крадете!

ГЕРБ: А вие за какво не си давате оставките? Къщите за посетители къде ги забравихте?

Българска социалистическа партия: Не е вманиачен този, който яде зелника, а който му го дава. Не е грях да ядеш зелник.

" Патриотите ": Стига към този момент с тези посетители! Какъв ни е националният интерес от вървене по посетители? Ще вървим единствено в случай че има агне. А те да идват единствено в случай че носят агне. От нас чесънът, мерудията и шарената сол, че техните подправки не ги харесваме. Кога ще тръгваме?

Демократична България: То вие и по този начин си миришете на чесън. А задачата е с гостите да реализираме повече дружно и да се научим на европейски обноски.

Българска социалистическа партия: И в нашия зелник имаше доста чесън...

ГЕРБ: Но пейките не костват 10 000 лв. едната...

Този диалог продължава към този момент толкоз дълго, че най-после в залата ще останат единствено най-закоравелите последователи на театъра на парадокса (и платените клакьори).

Целта на упражнението с къщите и терасите

В началото на акцията ГЕРБ наподобява изпадат в глуха защита. Ежедневно излизат някакви корупционни компромати, които демонстрират главно едно: контролните органи на страната не са функционирали във връзка с близки до властта хора. Това беше и първопричината за грандиозния неуспех на ръководството при банкрута на КТБ. Цветан Василев, като непосредствен до властта човек, години наред е минавал под радарите на всевъзможен банков, разследващ, прокурорски, финансов и какъвто и да било различен държавен контрол.

По същия метод през днешния ден разбираме, че близки до властта хора са се уредили с " къщи за посетители ", в които гостуват единствено те. За което са получили стотици хиляди евросубсидии. Други пък са си купили жилища, в които хем терасата е обща, хем единствено те могат да я употребяват, вписана е в нотариалния им акт, само че не би трябвало да я заявяват. И по този начин нататък, и по този начин нататък.

Целта на упражнението е цялата социална сила да се излее към къщите, жилищата и терасите (където са забъркани мнозина), с цел да не се пита за подставените лица и офшорните компании, където са забъркани малко на брой, само че с доста.

Българска социалистическа партия не може да притегли по-голяма външна страна в сегашната обстановка, само че се надява повече гласоподаватели да се отдръпват от ГЕРБ. А не може да притегли, тъй като не е антикорупционна опция на ръководещите. Най-малкото тъй като е взела участие в същите схеми като бенефициер. Само един образец: " къщите за посетители " във семейството на Йончева са факт. Както и нейното съдружно присъединяване в офшорни компании с КТБ или нейни производни. Нещо повече - Българска социалистическа партия беше на власт с Движение за права и свободи в интервала 2013-2014 година, когато драмата с КТБ доближи своята кулминационна точка. Присъствието на социалистите в ръководството с нищо не усъвършенства картината - дори я утежни.

А и Корнелия Нинова не наподобява като човек, който ще си постави главата в торбата, с цел да се оправи със структурната корупция в страната. Когато се развихри ЦУМ-гейт, тя си замълча внимателно за присъединяване на основния прокурор и насочи гнева си към своя съпартиец Гергов. И вълкът утолен, и агнето изядено.

Сигурно е единствено едно

А като стане дума за чеверме, няма по какъв начин да минем без " патриоти " и " войводи ". За тях Европейски Съюз не е доста повече от огромен курбан, на който те би трябвало да дойдат със личен черпак. И постоянно ще се разсърдят, че са им сипали малко или без задоволително пипер. Изглежда е много мъчно да се проумее, че Европейски Съюз не е супа, приготвена от някой различен. Европейски Съюз съставлява общ план, със лични правила, полезности и хрумвания, които целят да подкрепят всяка една от страните-членки. И да им дадат опция да реализират повече дружно.

Именно това е девизът на обединението " Демократична България ", която би трябвало да показва, че това мото е използвано и към личните ѝ съставни партии. Част от евентуалните гласоподаватели на европейското, градското център-дясно към момента не са уверени, че " Демократична България " е ефикасен инструмент за посланичество. Тези хора не се съмняват, че ценностно най-близо до тях е точно тази коалиция. Но биха желали да я видят още по-организирана и ефикасна. Ако продължат да се двоумят, тези хора рискуват още веднъж да останат непредставени - и да се червят, че всички избраници на България в Брюксел намирисват на чесън.

Така стартира предизборната акция. А Българска социалистическа партия и " Патриотите " имат мощен интерес тя да продължи точно по този метод. Ако това се случи, ГЕРБ най-вероятно ще изгубят с малко, само че може и да изкарат еднакъв с Българска социалистическа партия, което, несъмнено, ще си отчетат като победа. Големият риск за ГЕРБ е на края на акцията Борисов да остане самичък левент на коня, а всички останали да са подали оставка. Пирова победа, само че въпреки всичко победа. Единствено " Демократична България " няма никакъв интерес от сходна абсурдистка акция. Но един участник не може самичък да създаде логичен разговор.

Каквото и да се случи обаче, едно е несъмнено занапред - Делян Пеевски ще бъде определен.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новите жилища на ръководещите (182)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР