Дневник на антарктическия стопаджия е първият филм, чиято премиера в

...
Дневник на антарктическия стопаджия е първият филм, чиято премиера в
Коментари Харесай

БНТ отбелязва месеца на Антарктида с филми в YouTube от началото на българските полярни експедиции

" Дневник на антарктическия стопаджия " е първият филм, чиято премиера в YouTube канала на Българска национална телевизия ще даде начало на поредицата, отдадена на месеца на Антарктида. Филмът демонстрира неизлъчвани фрагменти от подготовката на първата експедиция година преди тя да се осъществя. Във кино лентата описват и участниците в това пътешестване, което ще постави началото на едно почтено наличие на България на ледения континент. С прожекцията на този филм стартира и поредицата от събития и прожекции през декември на Българския антарктически институт и на Регионалния исторически музей - София в Ларгото.

Тази година беше маркирана 30-ата юбилейна експедиция и 35 години от наличието на България на Антарктида.



Българска национална телевизия е била част от всички експедиции и е съхранила паметта за първопроходците в своите архиви. Сега те са цифровизирани и могат да станат притежание на необятната аудитория през интернетканалите на Българска национална телевизия.



До завършек на месеца ще бъдат качени 13 кино лентата в Youtube канала на Българска национална телевизия, които ще бъдат представяни всеки петък, събота и неделя.





Декември се отбелязва като месец на Антарктида от 2010 година Поводът е, че на 1 декември 1959 година е подписан Антарктическия контракт, който постановява, че " Антарктика би трябвало да бъде употребена извънредно за мирни цели и подсигурява свободата на научните изследвания; подкрепя интернационалното научно сътрудничество; отхвърля опцията за разногласия за териториален суверенитет сред страните по контракта. България е една от 48-те страни подписали този контракт.





Но също така тази година ще бъде маркирана в историята на антарктическото ни наличие, с първото корабоплаване на български транспортен съд до ледения континент. Корабът " Св. Св. Кирил и Методий " се ръководи от Българския антарктически институт и Висшето военноморско учебно заведение и той ще форсира неимоверно научните проучвания.



Екип на Българска национална телевизия ще се качи на кораба и ще има опция да документира и това преломно за българските полярни проучвания корабоплаване.




Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР