Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Русия удвои разходите си за отбрана, училища и болници ще почакат

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Русия е удвоила задачата си за разноски за защита за 2023 година до повече от 100 милиарда $ - една трета от всички обществени разноски в бюджета. Това демонстрира държавен документ, представен от Ройтерс.

Цифрите хвърлят светлина върху разноските на Русия за войната в Украйна в миг, когато данните за бюджетните разноски по браншове към този момент не се разгласяват.

Те демонстрират, че единствено през първата половина на 2023 година Русия е похарчила 12%, или 600 милиарда рубли, повече за защита от 4.98 трилиона рубли (54 милиарда долара), които в началото е възнамерявала за 2023 година

Разходите за защита през първите шест месеца на 2023 година възлизат на 5.59 трилиона рубли, 37.3% от общо 14.97 трилиона рубли, изразходвани за интервала, демонстрира документът. Бюджетният проект на Русия планува 17.1% от общите средства, изразходвани за " национална защита ".

 Русия стартира да харчи повече, в сравнение с печели от горивата Русия стартира да харчи повече, в сравнение с печели от горивата

Нарастващите военни разноски поддържат скромното икономическо възобновяване на Русия тази година с по-високо промишлено произвеждане, само че към този момент са тласнали бюджетните финанси до недостиг от към 28 милиарда $.

Изчисленията на Ройтерс, основани на документа, демонстрират, че Русия е похарчила 19.2% за защита през първите шест месеца от всички в началото планувани бюджетни разноски за 2023 година

 Украйна подвига налозите до предвоенните равнища Украйна подвига налозите до предвоенните равнища

Последните обществено налични данни демонстрират, че Москва е похарчила 2 трилиона рубли за военни разноски през януари и февруари. През първото полугодие на тази година бюджетните разноски са с 2.44 трилиона рубли по-високи от същия интервал на 2022 година Според документа 97.1% от тази спомагателна сума е ориентирана към отбранителния бранш.

 Председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев наглежда продукцията на цех за снаряди в град Тула
© Reuters

Председателят на съветския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев наглежда продукцията на цех за снаряди в град Тула

Документът дава нова оценка за годишните разноски за защита от 9.7 трилиона рубли, една трета от общата цел за разноски от 29.05 трилиона рубли, което би било най-високият дял най-малко през последното десетилетие.

Между 2011 година и 2022 година Русия е изразходвала сред 13.9% и 23% от бюджета си за защита.

На цялостни обороти

Военното произвеждане докара до мощно възобновяване на промишленото произвеждане и анализаторите споделят, че договорите за държавна защита са били основен мотор за икономическото възобновяване на Русия към напредък на Брутният вътрешен продукт до момента тази година от стесняване от 2.1% през 2022 година

Документът, представен от Ройтерс демонстрира, че Русия е похарчила съвсем 1 трилион рубли за заплати на военните през първото полугодие, което е с 543 милиарда рубли повече от предходната година.

 Путин дава обещание растеж на стопанската система макар разноските за войната в Украйна Путин дава обещание растеж на стопанската система макар разноските за войната в Украйна

Вицепремиерът Денис Мантуров сподели през юли, че отбранителната промишленост създава повече муниции месечно, в сравнение с през цялата 2022 година

Финансирането за учебни заведения, лечебни заведения и пътища към този момент беше понижено тази година в интерес на защитата и сигурността.
" Военнопромишленият комплекс разрешава индустриален напредък, " цивилните " промишлености още веднъж се забавят ", сподели Дмитрий Полевой, началник на вложенията в съветската капиталова компания Locko-Invest, след публикуването на данните за промишленото произвеждане от предходната седмица за юни.

Икономистът на CentroCreditBank Евгений Суворов сподели, че военната промишленост работи на цялостен потенциал.

" Не знаем какъв е капацитетът за по-нататъшно увеличение на производството на танкове и ракети, сподели Суворов в канала си MMI Telegram. Но знаем, че увеличението на тази продукция още повече е допустимо единствено за сметка на приключването на повече личен състав от други браншове на стопанската система. "

Нетният експортьор Русия нормално регистрира бюджетни остатъци, само че ще регистрира недостиг за втора поредна година, като цената на износа на сила спадна с 47% на годишна база през първото полугодие.

По-високите бюджетни разноски усилват риска от инфлация. Централната банка увеличи лихвите до 8.5% през юли и анализаторите чакат цената на заемите да нарасне още.

 Притисната от инфлацията, Русия внезапно подвигна лихвата Притисната от инфлацията, Русия внезапно подвигна лихвата

Банката на Русия предвижда напредък на Брутният вътрешен продукт от 1.5%-2.5% за 2023 година, Международният валутен фонд счита, че той няма да надвиши 0.7% тази година.

" Изобилието от фискални " стероиди " оказва помощ относително добре към този момент, само че надали усъвършенства средносрочната или дълготрайната позиция на стопанската система. Веднага щом фискалната консолидация стане неизбежна, ще има бързо закъснение на стопанската система ", споделя Дмитрий Полевой пред Ройтерс.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР