Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Пеевски: Идеите за два мандата и за още правомощия на главния прокурор не са на ДПС

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Движение за права и свободи отхвърли да е създател на импортираните концепциите за конституционни промени, съгласно които основният прокурор ще има право да заема поста по-дълго - за два петгодишни мандата, и ще управлява съвещанията на бъдещия прокурорски съвет.

Пред медиите през днешния ден депутатът Делян Пеевски отхвърли обвиняванията, че партията му е " предходна с алена писалка " през оферти в края на юли план за ремонти на " Продължаваме промяната - Демократична България ", и разгласи, че даже ще упорства за смяна на двете противоречиви проекторазпоредби.

Текстовете, които опонират на концепцията за ограничение пълномощията на основния прокурор, не попадаха в черновата на поправките, препоръчана от " Продължаваме промяната - Демократична България ". Изненадващо обаче се появиха в общия проектозакон, импортиран пет дни по-късно дружно с ГЕРБ и Движение за права и свободи - от името на трите групи, които би трябвало да обезпечат нужното болшинство за приемането му. Редакциите станаха причина неправителствената организация " Правосъдие за всеки " да се отдръпна от съглашението си с " Продължаваме промяната - Демократична България " с за конституционни ремонти.

" В плана няма оферти на Движение за права и свободи [...] Всички оферти са на " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ, ние ги припознахме. Единствено не се съгласихме с предложенията на кметовете за ограничение на мандатите и те отпаднаха ", разяснява в коридорите на Народното събрание през днешния ден Делян Пеевски. Депутатът, глобен за корупция по световния закон " Магнитски ", е главен представител на Движение за права и свободи по измененията в конституцията. Допълни, че чул изказванията на един от водачите на " Правосъдие за всеки " - Велислав Величков, за алената писалка на Движение за права и свободи, само че " такова нещо няма ".

 " Стъпка в вярната посока ": ръководещите и Движение за права и свободи внесоха общ законопроект за промени в Конституцията

Пеевски изясни, че концепцията за два петгодишни мандата на основния прокурор се появила в " плана, квалифициран от работните групи на " Продължаваме промяната - Демократична България " и ГЕРБ ", и била припозната от Движение за права и свободи, тъй като била сметната за добра. След което я поправя в придвижване: " Като се замислим, в действителност е по-добре, щом ще махаме пълномощия на основния прокурор, той да има по-кратък, петгодишен, мандат и да не може да повтаря, с цел да не може да се задържа дълго един човек на поста. "

Пеевски припозна още едно от настояванията на " Правосъдие за всеки " и плана на " Продължаваме промяната - Демократична България " - бъдещият прокурорски съвет да не бъде управляван от основния прокурор, с цел да се ограничи въздействие му върху органа. Предложението в черновата на обединението беше отпред на съвещанията да е правосъдният министър. Пеевски посочи, че партията му ще желае отпред да е " някой определен от съвета ", и назова това добра концепция.

По-рано денем Лена Бориславова, един от водещите адвокати на " Продължаваме промяната ", трансферира към ГЕРБ и Движение за права и свободи отговорността за променените текстове. В телевизионно изявление тя повтори, че в първичния план на обединението те не попадат, и отхвърли да уточни кой е създателят им, само че ги назова " хрумвания, застъпени от другите вносители ". Третият вносител на конституционните ремонти - ГЕРБ, към този момент не е коментирала проблема.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР