Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

ЕС предупреди, че Русия предлага евтино зърно, за да създаде нови зависимости

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Европейският съюз предизвести разрастващите се страни, че Русия предлага на ниска цена зърно, " с цел да сътвори нови зависимости посредством изостряне на икономическата накърнимост и световната продоволствена неустановеност ", съгласно писмо, забелязано от " Ройтерс " в сряда.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел писа в понеделник до разрастващите се страни и до страните от Г-20, призовавайки ги да приказват " с явен и обединен глас ", с цел да накарат Москва да се върне към договорката, която позволяваше безвреден експорт на зърно от Украйна през Черно море и да спре офанзивите против селскостопанската инфраструктура на Украйна.

Сделката беше подписана през юли 2022 година с посредничеството Организация на обединените нации и Турция и целеше да помогне за облекчение на световната продоволствена рецесия след нахлуването на Русия в Украйна. След като предишния месец, тя стартира да нападна украинските пристанища и на Черно море и и международните цени на зърното скочиха.

" Докато светът се пробва да се оправи с нарушени доставки и по-високи цени, Русия в този момент се обръща към уязвимите страни с двустранни оферти за доставки на зърно на понижени цени, като се преструва, че взема решение проблем, който сама е основала ", сподели Борел.

" Това е цинична политика на съзнателно потребление на храната като оръжие за основаване на нови зависимости посредством изостряне на икономическата накърнимост и световната продоволствена неустановеност ", добави той.

Руският президент Владимир Путин сподели на африканските водачи предходната седмица, че да размени износа на украинско зърно за Африка както на комерсиална основа, по този начин и на база помощ, с цел да извърши това, което съгласно него е сериозната роля на Москва в световната продоволствена сигурност.

Русия съобщи, че за възстановяване на личния ѝ експорт на зърно и торове бъдат изпълнени, ще обмисли обновяване на черноморското съглашение. Едно от главните претенции на Москва е Руската земеделска банка да бъде още веднъж обвързвана към системата за интернационалните разплащания SWIFT, от където тя беше изключена по силата на интернационалните наказания поради войната в Украйна.

" Европейски Съюз не спести старания, с цел да подсигурява, че глобите нямат влияние върху продоволствената сигурност на трети страни. Няма наказания върху съветския експорт на храни и торове за трети страни ", написа Борел.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш сподели предишния месец, че представители на Организация на обединените нации " неотдавна са посредничили с съответно предложение " към Европейската комисия, което да разреши дъщерно сдружение на съветската земеделска банка да си възвърне достъпа до SWIFT.

 Организация на обединените нации предложи на Путин оферта за продължение на зърнения кулоар Организация на обединените нации предложи на Путин оферта за продължение на зърнения кулоар

Борел не загатна това предложение в писмото си. Той сподели, че Европейски Съюз ще " продължи да поддържа неуморните старания " на Организация на обединените нации и Турция за възкръсване на черноморската договорка за зърно.

Борел показа писмото от 31 юли с сътрудниците си от Европейски Съюз в сряда, заявявайки, че има за цел " да противодейства на съветската дезинформация за световната продоволствена сигурност и въздействието на глобите на Европейски Съюз ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР