Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Страх от "гражданска война": колко опасна за Израел е съдебната реформа

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Гражданска война " бе измежду най-често повтаряните изрази в някои арабски медии и Иран за последствията, откакто израелският ксенет прокара съществена част от правосъдната си рефорчма и ограничи пълномощията на Върховния съд.

Пропаганда? Не е толкоз просто, в случай че се съди по реакциите в страната.

Петдесет и осем % от израелците се притесняват от революция, а съвсем половината - че събитията отслабват армията, съгласно на " Маарив ". Друга анкета по-рано, че 43% са " срещу " правосъдната промяна и съответно прокараната предходната седмица уговорка за отменаме на пълномощия от Върховния съд: с с претекст, че са " неразумни ".

Действително, 38% не се притесняват от революция съгласно първото изследване, 31 на 100 поддържат правосъдната промяна, 25% не са сигурни съгласно второто. Разделението обаче единствено задълбочава казуса: то трансформира дейностите на кабинета на Бенямин Нетаняху, в коалиция с крайнодесни и ултраортодоксални партии, в освен това от оттегляне от демокрацията: свежда ги до въпроса какво съставлява Израел, да се промени ли и в случай че да, могат ли раните от това да зараснат.

Защо правосъдната промяна разделя Израел толкоз надълбоко и какви са заплахите?

Какво в действителност направиха депутатите

Опозицията излезе в символ на митинг при гласуването на промяната с 64 " за " и нито един " срещу " (от 120 депутати). Нетаняху, че промяната ще " отбрани, вместо да заплаши " демокрацията, и ще поправи " несъответствията " в нея.

Тя е първата от серия ремонти, които би трябвало да лимитират опцията Върховният съд - висшият в Израел, който няма конституция - да анулира закони с аргумента за липса на " разумност ". Кабинетът счита, че прекомерно общото разбиране дава в ръцете на съда голяма власт.

Не на това мнение са десетките - от време на време стотици - хиляди израелци, които излизат на улицата всяка седмица от началото на годината.

 Цял Израел е блокиран от нови митинги против Нетаняху Цял Израел е блокиран от нови митинги против Нетаняху

Вотът надалеч не е развръзката на рецесията: ще я задълбочат освен митинги, а и самият Върховен съд, който може да анулира законодателството. Правителството може да не се съобрази.

Съюзниците на Нетаняху упорстваха, че " неизбрани съдии " осуетяват волята на определените народни представители. От европейска позиция в това няма нищо извънредно: съдът, на 500 м от кнесета, се състои от 15 магистрати, назначени от президента, номиринани от Комисията за асортимент в правосъдната власт (правосъдния министър, различен представител на кабинета, депутати, представители на адвокатската гилдия и президента на съда). Съдиите във Върховния съд служат до пенсиониране - на 70 години.

Напрежението става междуинституционално

Това е единствено една от стъпките, мечтани от ръководещата коалиция. Други включват опцията болшинство от 61 души да отхвърля съвсем всяко решение на съда, и политиците да дават отговор за множеството назначения в институцията посредством усилване на ролята си в упоменатата комисия. Управляващите настояват, че и подборът на съдиите е недемократичен.

Нетаняху искаше, под напън от съдружните сътрудници, да бъде призната най-малко първата част от пакета промени, а останалото - след лятната почивка на ксенета (от края на август).

Също след лятната почивка обаче,. С други думи, магистратите сами ще решат ориста си, а с това може да отворят вратата за " конституционна " рецесия, в случай че държавно управление и парламент не се съобразят. Администрацията и другите съдилища ще бъдат принудени да вземат страна.

 Страх от
© Reuters

Правосъдният министър Ярив Левин, проектант на промяната, сподели преди месеци, че държавното управление " няма да одобри " анулацията ѝ от Върховния съд. В ултрарелигиозния лагер се чува аргументът, че съдът нямал право да се меси за закон, който задава границите му. Днес Левин се въздържа от сходни мнения, само че както " Ню Йорк таймс ", въздействието му върху обединението на Нетаняху " повдига въпроси " с каква власт разполага в действителност Нетаняху и " нечиста сделка, че господин Левин някой ден може да го наследи ".

Какво мисли " Мосад "? Появиха се изявления, съгласно които шефът на разузнаването, че ще застане на " вярната страна ", в случай че пристигна времето и се прекрачат граници, изправящи службата пред алтернатива. Според други " Мосад " на чиновниците си да вземат участие в митингите.

Далеч не са единствено деятели

Срещу промяната се оповестиха израелци от разнообразни сегменти на обществото. Освен опозицията, тя среща съперници в лицето на министъра на защитата Йоав Галант, високопоставени фрагменти на армията и разузнаването, някогашни висши съдии и други. Армията да анулира със задна дата повиквателните за запасняци, предизвестили, че ще откажа да се явят. А такива има стотици, в това число водачи, основни за сигурността на израелската " народна власт под блокада ".

Освен кардинални съображения за върховенството на закона и правовия ред, критиците имат и други: те виждат в промяната " политически чадър " над Нетаняху и споделят, че той я поддържа едвам откакто през 2017 година стана обект на следствие, по-късно - упрекнат в корупция и корист с доверие. Преди това Нетаняху бе покровител на независимостта на правосъдната система.

За тях масло в огъня налива и импортиран от депутати от " Ликуд " законопроект предходната сряда, с който основният прокурор може да бъде лишен от надзора на каузи против министри, в това число премиера. Това директно би засегнало процеса против Нетаняху (впоследствие партията опита да се разграничи и сподели, че планът бил самодейност на нейни обособени членове, а не на организацията).
,
Генералният шеф на просветителното министерство Асаф Цалел подаде оставка в петък, като съобщи, че решенето му е директно обвързвано със правосъдната промяна - не с цел да вземе страна, а тъй като усеща отговорност за " дълбокия ерес " в обществото. Медици дадоха обещание всеобща стачка.

Защо доста израелци са зад промяната

В деня на вота последователи и съперници на промяната проведоха паралелни демонстрации. Не се стигна до конфликти, само че тихото опълчване подсети, че ограниченията се употребяват с поддръжка.

Тя идва най-малкото от гласоподавателите на ултрарелигиозните и крайнодесните партии: Религиозната ционистка партия на финансовия министър Бецалел Смотрич, " Шас " на Арие Дери и " Обединен юдаизъм на тората " на Ицхак Голдкнопф получиха общо съвсем 25% от вота, а с тях пристигнаха и 32 места в ксенета. " Ликуд " на Нетаняху има също толкоз - 32 места - а в проценти получи по-малко от изброените партии дружно. Партията на Смотрич е трета мощ в Народното събрание, след " Ликуд " и водещата опозионна " Йеш атид " на някогашния министър председател Яир Лапид.

 Израел основава Израел основава " национална армия " без да е ясно на кого ще е подчинена

Промените, които те предложиха на електората си на изборите през есента на 2022 година (и които оферират отдавна), включват деен градеж на селища в окупирания Западен бряг (смятани от Организация на обединените нации за незаконни), освобождение от работа за ултраортодоксални студенти, ограничение на демократичните прояви в публичния живот на Израел.

Тези политици, дружно с част от " Ликуд ", и електоратът им виждат " демократичен " дневен ред във Върховния съд, ориентиран против ултрарелигиозните, заселниците и други. Не се одобри добре от тях решението на съда да отхвърли всички петиции, с които бе обжалван проектът на Ариел Шарон за евакуиране на израелската войска от линията Газа през 2005 година Изтеглянето тогава бе утвърдено от Народното събрание, само че съперници проведоха митинги из страната.

 Израелският министър председател Бенямин Нетаняху (в средата) с правосъдния министър Ярив Левин
© Reuters

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху (в средата) с правосъдния министър Ярив Левин

Самият Левин, от години труженик на промяната, работи по-скоро от националистически, в сравнение с от религиозни подбуди, поради съпротивата против основаване на палестинска страна и настояването за доста по-твърд метод към палестинците. Целта му е да се опълчи на съд, който желал Израел към този момент да не е " еврейска страна ", а единствено демократична, в която да може да се води, " еврейски живот, доколкото е допустимо ":

Ще работя, с цел да възстановя правосъдната система към типичен ционистки път, в който в уравнението сред еврейска и демократична еврейският темперамент на страната ще получи решаващата тежест, която заслужава.Ярив Левин, правосъден министър на Израел

Консенсусът е опустошен

Всъщност индивидът, заговорил за " революция ", е Нетаняху. През март, посред всеобщи митинги (), той, че търси разговор, само че сподели:

Едно не съм податлив да приема: има едно малцинство екстремисти, подготвени да раздерат страната на части, като ни поведат към революция и приканват за отвод от военна работа, а това е извънредно закононарушение.Бенямин Нетаняху, министър председател на Израел

От ден: " Отказвам да разделя страната на две... Казвам тук и в този момент: не може да има революция. Израелското общество е пред рисков конфликт. В рецесия сме, която заплашва базовото единение сред нас. "

 Срещу Срещу " неизбраните " съдии: за какво Нетаняху и част от Израел желаят промяната

За кои " две " половини приказва Нетаняху? Бомбата със закъснител е заложена в основаването на страната.
Израел е по едно и също време еврейска страна и народна власт. Още през 1948 година, когато не е реализирано единодушие към съставянето на конституция (в тогавашния вид на Върховен съд, завещан от английска институция, съвсем няма религиозни еврейски членове), политиците в страната пробват да поддържат този баланс.

Противниците на промяната се притесняват, че промяната внезапно ще го наруши: ще заглуши плуралистичните гласове в обществото.

" Израел е основан от левицата ", Джон Строусън, професор по право в University of East London. " И интернационална поддръжка за основаването му идва от руския блок, както и в общ проект от политици социалдемократи. Но създателите му, изключително първият министър председател Давид Бен Гурион, желаят да балансират сред социалистическия образ и уважението към религиозната общественост. "

Израел се трансформира

Тъкмо поради този баланс Израел остава без конституция: това компенсира метод " на парче " към конституционните въпроси, а в процеса се построява солидна правосъдна система.

Първият десен министър председател, Менахем Бегин (кръстник на Ярив Левин), идва на власт съвсем 30 години след основаването на Държавата Израел през 1948 година И след него, без Ицхак Шамир, всички са леви до идването на Нетаняху за първи мандат през 1999 година Оттогава до през днешния ден единствено Ехуд Барак (1999-2001 г.) е част от левицата.

За това време и израелското общество се трансформира. Нараства тежестта на евреите от Близкия изток (т. нар. мизрахим) за сметка на тези от европейски генезис. Ултраортодоксалните евреи пък се да доближат 16% от популацията до края на десетилетието, сега са 13.5 на 100. и са най-бързо растящата група в страната, с все по-ограничено светско обучение и надалеч по-малки стопански благоприятни условия. Заради високата раждаемост децата им са 20% от всички възпитаници и над една четвърт от говорещите иврит възпитаници (останалите приказват най-вече арабски).

Електоратът на партиите, които ги съставляват и които сега ръководят дружно с Нетаняху, единствено ще се разраства. С това ще все по-голям въпросът за светския темперамент на еврейската държава; правосъдната промяна евентуално е единствено началото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР