Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Китари в пламъци: талибаните в Афганистан се насочиха и към музиката

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
" Насърчаването на музиката води към честен крах, а изпълняването ѝ отклонява младежта от правия път ", обявиха талибанските управляващи в Афганистан. Те конфискуват музикални принадлежности и ги горят, написа " ".

Талибаните в Афганистан изгориха на клада иззети музикални принадлежности, с цел да попречат на тях да се извършва световна музика, която религиозно отхвърлят.

Според талибаните светската музика е рискова

" Насърчаването на музиката води към честен крах, а изпълняването ѝ отклонява младежта от правия път ", съобщи ръководителят на локалното бюро на Министерството за поощряване на добродетелите и битка с пороците в провинция Херат, където бяха запалени кладите. През 90-те години, когато бяха на власт, талибаните не разрешиха всяка друга музика с изключение на религиозната.

В Херат бяха изгорени принадлежности и екипировки на стойност няколко стотин евро, като доста от предметите преди този момент бяха иззети от сватбени зали. Талибаните хвърлиха в огъня китара и други струнни принадлежности, един хармониум, обичайни локални ударни принадлежности, усилватели и високоговорители.

Откакто се върнаха на власт през август 2021 година талибаните постановиха редица закони и наставления, които отразяват тяхното доста рестриктивно пояснение на Корана. Сред тях е и възбраната да се извършва. Афганистан има съществени музикални обичаи, мощно повлияни и от музиката на Иран и Индия.

Продължават тежките репресии против дамите

Талибаните унищожиха и многочислени културни монументи, които считат за " неислямски ". Сред тях са статуите на Буда в Бамян, които са международно културно завещание под закрилата на ЮНЕСКО, както и будистки експонати в Националния музей в Кабул.

Най-тежко наранени от религиозните репресии са дамите и девойките. Талибаните поредно ги отстраняват от всевъзможни форми на обществен живот. Те към този момент нямат право да учат в гимназия и, а кракът им не трябва да стъпва в, по панаирите или във фитнесите. На обществени места би трябвало да вървят с бурка. И да не приказват високо, тъй като непознати не трябвало да чуват гласовете им.

След осемгодишна възраст дамата няма право на контакти с мъже, с изключение на с родственици. Жените нямат право да излизат на улицата без мъж компаньон, както и да носят обувки на токчета, тъй като вдигали звук и привличали вниманието на мъжете. Всички прозорци на партера и първия етаж би трябвало да са запердени, с цел да не може мъжки взор да проникне в женските палати. Строго неразрешено и да се фотографират или филмират дами, както и да се излагат изображения на дами на обществени места.

Дори обитаемоте места, съдържащи женски имена, бяха прекръстени. Жените са прокудени и от стратегиите на радиото и малкия екран, както и от обществените събрания от всевъзможен тип. А предходната седмица в цялата страна, откакто управляващите оповестиха, че част от процедурите в тези салони са или доста скъпи, или " неислямски ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР