Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Незаконната миграция в ЕС расте, най-натоварени са Средиземно море и Балканите

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Незаконната имиграция в Европейския съюз се е нараснала с една десета през първата половина на 2023 година, заяви граничната организация " Фронтекс " в понеделник. По-голямата част от новопристигналите са прекосили Средиземно море.

" Фронтекс " заяви за 132 370 опита за влизане в Европейски Съюз отвън постоянните гранични пунктове от началото на годината до края на юни, като сподели, че това е с 10% повече от същия интервал на 2022 година

Преминаванията през централният маршрут в Средиземно море са се нараснали с повече от една трета и съставляват половината от общия брой, защото идващите от Тунис до Италия са нарастнали. Трафикът по всички останали направления към Европейски Съюз е намалял от първата половина на 2022 година

Европейската гранична работа чака този напън да продължи, защото трафикантите оферират по-ниски цени за мигранти, заминаващи от Либия и Тунис на фона на жестоката конкуренция сред незаконните групи.

По-рано този месец Европейски Съюз подписа съглашение с Тунис за прекъсване на противозаконната миграция към блока, който е решен да наложи строги ограничавания върху идващите по море преди изборите за Европейски парламент след една година.

 Европейски Съюз и Тунис договориха договорка за прекъсване на противозаконните мигранти Европейски Съюз и Тунис договориха договорка за прекъсване на противозаконните мигранти

Европейски Съюз от дълго време упорства за понижаване на противозаконната имиграция от Близкия изток, Африка и Азия макар рецензиите от правозащитни групи, че поддържа недемократични режими, с цел да реализира това, написа Ройтерс.

Органът за наблюдаване на правата на Европейски Съюз съобщи, че ще изследва договорката с Тунис и към този момент изследва дали " Фронтекс " съблюдава отговорностите за правата на индивида, в това число задължението да избавя животи в морето, като в същото време оказва помощ за ръководството на външните граници на 27-членния Европейски Съюз.

 Омбудсманът на Европейски Съюз проверява дейностите на Омбудсманът на Европейски Съюз проверява дейностите на " Фронтекс " при покруса с мигранти
Балканският маршрут

Граничната организация на Европейски Съюз следи спад от 29% по Балканския маршрут, който минава и през България. За първите шест месеца на годината по него са открити 39 580 противозаконни влизания.

Въпреки спада Балканският маршрут остава вторият най-натоварен път за вкарване на противозаконни мигранти след централния Средиземноморски.

Основните националности, употребяващи Балканският миграционен машрут са сирийци, афганистанци и турци, оповестява " Фронтекс ".

Значително понижаване на противозаконната миграция през Балканите е изискване на Австрия, с цел да смъкна ветото си приемане на България и Румъния в Шенген. Двете европейски гранични страни се надяват да слагат още веднъж кандидатурите си към края на годината и да получат единодушието на останалите шенгенски страни през декември.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР