Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

С оставки на министри най-голямата албанска партия в Скопие търси изход на кризата с Конституцията

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Най-голямата партия, представляваща етническото албанско малцинство в Северна Македония, предложи да изтегли своите министри от държавното управление, с цел да отговори на настояването на опозицията по този начин да се отвори пътя за договаряния за участие на страната в Европейския съюз, събщи " Ройтерс ".

Демократичният съюз за интеграция (DUI) съобщи, че оставките на неговите министри ще влязат в действие единствено в случай че главната опозиционна националистическа ВМРО-ДПМНЕ гласоподава за промени в Конституцията за признание на българско малцинство, както желае България и това бе включено в преговорната рамка с Европейски Съюз, с цел да разреши на страната да се причисли към Европейски Съюз.

Миналата година Народното събрание на Северна Македония одобри договорка с посредничеството на Франция, ориентирана към споразумяване на спор с България, която наложи несъгласие на договарянията Македония-ЕС. България анулира ветото при изискване Северна Македония да промени конституцията си, с цел да признае българско малцинство в съществени си закон. Опозицията стачкува против договорката с аргумента, че тя би трябвало да включва условие България, надлежно, да признае македонския език.

За смяна на Конституцията е належащо болшинство от две трети в Народното събрание на Северна Македония. Миналия месец ВМРО-ДПМНЕ сподели на държавното управление, че ще поддържа конституционните промени, в случай че DUI напусне държавното управление, бъде образувана нова държавна коалиция, включваща опозиционните партии, и са планувани нови избори.

" Осъзнавайки очакванията и целите/мечтите на жителите един ден да станат част от огромното европейско семейство,..., ние, министрите и държавните чиновници от редиците на Демократичния съюз за интеграция, подаваме оставка от функционалностите, които изпълняваме сега ", се споделя в писмо от DUI до премиера Димитър Ковачевски, оповестено от локални медии.

" Оставките, господин министър председател, ще влязат в действие автоматизирано сега, в който опозицията гласоподава конституционните промени ", приключва писмото.

Нямаше незабавна реакция от държавното управление. ВМРО-ДПМНЕ повтори, че DUI би трябвало да напусне държавното управление допустимо най-скоро и да бъдат проведени нови избори. Партията не отговори на настояването първо да гласоподава поддръжка за конституционните промени.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР