Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Прокуратурата работела "ежеминутно" по случая с обезобразеното момиче, сега разбрала за заплахите от насилника

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Прокуратурата в Стара Загора продължава следствието за междинна телесна щета на и ще търси доказателства за " особена свирепост ". Едва месец (в събота 29 юли) след случая обаче е научила за закани към жертвата от обвинения, направени два дни преди нападението. Заявиха, че са работили " ритмично ", " ежеминутно " по случая и е от повече от месец насам и е била свършена " фактически доста работа ". Прокурорите се оплакаха и от закъснение на документите, която би трябвало да получат от локалната болница и претрупани движимости лица.

Това се разбра от специфичен взаимен брифинг на Министерство на вътрешните работи и прокуратурата в неделя (30 юли). На него те дадоха повече елементи от досъдебното произвеждане, следствието влючително през последните дни и за задържането на обвинения.

Обвинението

" Прокуратурата продължава да държи на мнението си, че се касае за междинна телесна щета ", съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов и уточни, че правосъдният доктор е установил, че момичето е получило 21 порезни рани. Майка ѝ сподели в петък пред " Нова телевизия ", че са ѝ направени 400 шева.

е образувала против Георги Николаев Георгиев досъдебно произвеждане за междинна телесна щета. Той е упрекнат за малтретирането и обезобразяването с макетен нож на 18-годишното момиче от Стара Загора. Това разгласи районният прокурор на Стара Загора Таня Димитрова по време на конференция в града.

По думите на прокурора момичето е имало мозъчно разтърсване и е изпаднало в безсъзнание след юмручни удари по главата, което доводът на държавното обвиняване да дефинира като междинна телесна щета получените пострадвания.

" Прокуратурата продължава да държи на мнението си, че се касае за междинна телесна щета ", съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов и уточни, че правосъдният доктор е установил, че момичето е получило 21 порезни рани. Майка ѝ сподели в петък пред " Нова телевизия ", че са ѝ направени 400 шева.

Атанасов твърди, че прокуратурата е работила по случая " ежеминутно " от повече от месец насам и е била свършена " фактически доста работа ".

От своя страна наблюдаващият прокурор Жанета Недкова посочи, че ще бъде назначена петорна съдебномедицинска експертиза. Очаква няколко междинни телесни повреди да излязат от експертизите, като използва думата " садизъм " за стореното от Георгиев. Според нея не е толкоз от голяма важност дали става въпрос за лека или междинна телесна щета, тъй като има закононарушение от общ темперамент, което е осъществено с особена свирепост. По думите ѝ макетният нож, с който е осъществено закононарушението, както и маската на мъжа и облеклата му, са открити и конфискувани и са изпратени в Националния институт по криминология в София за експертиза.

Уточнено беше, че два дни преди да обезобрази момичето на 26 юни Георгиев е отправил закани за ликвидиране към нея посредством текстови известия в интернет приложение - " Направо те умъртвявам " и " Ще ти закача главата ". Заради тези закани той беше арестуван тази заран при опит да излезе с колата си от града, както настояват от локалната полиция. За заканите е станало известно в събота (29 юли), когато обезобразеното момиче е отишло в Първо районно ръководство в Стара Загора и е подало сигнал.

След подадения в полиция почнали дейности по задържането на обвинения. Той не бил открит на домашния си адрес. Негови близки декларирали, че е напуснал дома си, не са го виждали и нямат връзка с него. Тогава Георги Георгиев е разгласен за общодържавно търсене. Полицията е проверила осем адреса в Стара Загора и е разговаряла с близки и другари на мъжа, както и с юриста му, посочи началникът на старозагорската полиция Лазар Христов.

" Имахме информация, че лицето се укрива и до тази заран то не беше намерено. Около 8 ч. наш пост сътрудници видя, че той се придвижва с лек автомобил и напуща обитаемото място. Незабавно са проведени заградителни мероприятия и мъжът е арестуван на входа на Стара Загора. В момента се намира в следствения арест ", изясни Христов.

Допълни, че на 26 юни малко преди среднощ 62-годишна съседка на обезобразеното момиче ѝ е помогнала, като е получила голям брой прорезни рани и щедро кръвотечение. Тя е настанена в неврохирургия, без заплаха за живота.

Христов посочи, че Георгиев е бил арестуван на 27 юни за закононарушението (по-рано се разбра, че е бил освободен под парична гаранция след 72 часа в ареста от окръжния съд в града). Към момента на задържането е бил с към този момент наложено наказване пробация от януари 2023 година за сходно закононарушение.

" Лицето има две сходни действия, а това е третото. Първото е завършило с административно наказване, а второто - с пробация ", разясни полицейският шеф и увери, че по време на пробацията не са подавани сигнали до полицията за нарушение на мярката и той я изпълнявал " съзнателно ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР