Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Депутатите вдигнаха минималните присъди за причиняване на смърт на пътя

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Минимум 5 години затвор става наказването за водач, който аргументи гибел на пътя и е дрогиран или пийнал, няма брошура, избяга от местопроизшествието или в случай че действието е осъществено на пешеходна пътека. Това плануват измененията в Наказателния кодекс, които депутатите утвърдиха дефинитивно на второ четене през днешния ден, съобщи 24 часа.

В момента наказванията са от 3 до 15 години затвор, а в изключително тежки случаи - от 5 до 20 години. Депутатите подвигнаха долната граница и одобриха да станат надлежно от 5 до 15 години и от 10 до 20 години.

Депутатите усилиха и глобите за причиняване на гибел в злополука при несъобразителност. В момента те са от 2 до 6 години затвор, а в изключително тежки случаи - от 3 до 10 години. Според новите текстове наказването става от 3 до 8 година затвор, а в изключително тежки случаи - от 10 до 20 година

Отпада синият ваучър

Отпада и синият ваучър от наложителните документи за водачите. Вместо него информацията за отнетите точки ще се съхранява в указател.

Парламентът увеличи наказванията за трафик на незаконни мигранти и за прояви на свирепост към гръбначни животни. Депутатите одобриха на второ четене текстове от измененията в Наказателния кодекс (НК), заяви Българска телеграфна агенция.

Който преведе през границата на страната обособени лица или групи от хора без позволение на надлежните органи на властта или въпреки с позволение, само че не през избраните за това места, се санкционира с отнемане от независимост от три до осем години и санкция от пет хиляди до двадесет хиляди лв., одобриха народните представители. Досега за това закононарушение се предвиждаше затвор от една до шест години.

Наказанието е отнемане от независимост от три до 10 години, санкция от 10 хиляди до тридесет хиляди лв. и конфискация на част или на цялото имущество на дееца, в случай че през границата е преведено малолетно или малолетно лице, превеждането е проведено от група или организация или е осъществено по предписание и/или в осъществяване на решение на проведена незаконна група, когато действието е съпроводено със опозиция и/или непокорство по отношение на орган на властта и/или е осъществено посредством разрушение, подкопаване или разваляне на оборудване за защита на границата. Досега наказването беше от една до 10 години затвор.

Ако тези действия са осъществени наново или съставлява рисков рецидив, наказването е отнемане от независимост от три до дванадесет години, санкция от 10 хиляди до тридесет хиляди лв. и конфискация на част или цялото имущество на дееца, записаха депутатите. В случаите, когато превеждането през границата е осъществено от проведена незаконна група, транспортното средство се лишава в интерес на страната, в случай че е благосъстоятелност на дееца, или се постанова санкция в размер на пазарната стойност на транспортното средство в лв., когато не е негова благосъстоятелност.

Който по какъвто и да е метод незаконно подкрепя чужденец да обитава или минава в страната в нарушаване на закона, се санкционира с отнемане от независимост от една до шест години и с санкция от три хиляди до 10 хиляди лв., записаха депутатите. Досега плануваното наказване беше до пет години затвор.

Депутатите покачиха и наказванията за прояви на свирепост към гръбначни животни. Който, като прояви свирепост към гръбначно животно, му аргументи незаконно гибел, тежко или трайно увреждане, се санкционира с отнемане от независимост от една до четири години и с санкция от хиляда до пет хиляди лв.. Досега Наказателен кодекс предвиждаше наказване за сходно закононарушение до три години затвор. Когато действието съставлява рисков рецидив, наказването е отнемане от независимост от две до пет години и санкция от пет до 10 хиляди лв., одобри Народното събрание.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР