Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Африканският съюз: Зърното на Путин е малко, искаме примирие с Украйна

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Председателят на Африканския съюз - най-голямата районна интернационална организация, Азали Асумани съобщи в петък, че предложенията на съветския президент Владимир Путин за даване на зърно на Африка не са задоволителни и че е належащо преустановяване на огъня в Украйна.

В заключителното си послание към срещата на върха Русия-Африка в Санкт Петербург той акцентира, че Путин е посочил подготвеност да договаря с Украйна и че " другата страна " в този момент би трябвало да бъде уверена, оповестява Ройтерс.

Руският президент предложи на африканските водачи да достави на Африка зърно, част от което гратис, откакто предходната седмица.

 Путин към африкански водачи: Ще ви дам гратис зърно макар лицемерния Запад Путин към африкански водачи: Ще ви дам гратис зърно макар лицемерния Запад

Това, както и последвалите бомбардировки от страна на Русия на украинските уреди и хранилища за експорт на зърно, доведоха до скок на международните цени на зърното.
" Президентът на Русия сподели, че е подготвен да ни помогне в региона на доставките на зърно. Да, това е значимо, само че може да не е задоволително.Трябва да реализираме преустановяване на огъня. ", сподели Ассумани.

 Африканските водачи притискат Путин за зърнената договорка и мирния проект за Украйна Африканските водачи притискат Путин за зърнената договорка и мирния проект за Украйна

" Президентът Путин ни сподели, че е подготвен да взе участие в разговор и да откри решение ", добави той. - Сега би трябвало да убедим другата страна. "

Ассумани добави, че организацията е подготвена да посредничи за диалози сред Киев и Москва, а съветският президент го увери, че изследва съществено предлагането, което африканската мирна задача му връчи през юни.

 Какво предлага африканската мирна задача на Украйна и Русия Какво предлага африканската мирна задача на Украйна и Русия

Путин беше споделил на африканските водачи, че точно Киев отхвърля да договаря с него според декрет, който беше подписан от украинския президент Володимир Зеленски предишния септември, откакто Путин подписа за анексирането на четири украински района - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон, отчасти окупирани от съветските военни.

Русия от дълго време сподели, че е отворена за договаряния, само че би трябвало да вземат поради тези " нови действителности " на място.

Зеленски отхвърля концепцията за преустановяване на огъня преди Русия да се отдръпна от украинската територия, като позицията му се поддържа и от западните съдружници на Украйна.

Междувременно зам.-директорът на Световната стратегия за прехраната на Организация на обединените нации Карл Скау съобщи, че Русия не е предложила гратис зърно.
" Досега не сме водили диалози за гратис зърно. Не са се обръщали към нас за такова разискване ", сподели той пред кореспонденти.

Лидерите на 17 африкански страни бяха в Санкт Петербург в четвъртък и петък на проведената от Русия среща, която подчертава върху въпросите на прехраната и сигурността. Тя е опит на президента Путин да откри нови съдружници и пазари на Москва, която от 17 месеца е в интернационална изолираност и под наказания от повече от 25 от най-развитите стопански системи в света поради нахлуването си в Украйна през февруари 2022 година

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР