Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Путин към африкански лидери: Ще ви дам безплатно зърно въпреки лицемерния Запад

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Руският президент Владимир Путин сподели на африкански водачи, че ще им даде десетки хиляди тонове зърно в границите на няколко месеца макар западните наказания, които съгласно него затрудняват Москва да изнася зърно и торове, съобщи " Ройтерс ".

Говорейки на среща на върха в Санкт Петербург, отдадена на руско-африканските връзки, Путин сподели, че Русия чака рекордна зърнена годишна продукция тази година и е подготвена да размени износа на украинско зърно за Африка както на комерсиална основа, по този начин и на база помощ и да извърши това, което по думите му е сериозната роля на Москва в световната продоволствена сигурност.

" Ще бъдем подготвени да предоставим на Буркина Фасо, Зимбабве, Мали, Сомалия, Централноафриканската република и Еритрея по 25-50 хиляди тона гратис зърно през идващите 3-4 месеца ", сподели Путин на срещата на върха, чиито участници реагираха с овации.
" Освен това ще осигурим безвъзмездна доставка на тези артикули до потребителите ", добави той.

Събитието, на което се чака да бъдат подписани разнообразни съглашения, следва първата среща на върха Русия-Африка в Москва през 2019 година и е част от координиран опит за въздействие и бизнес на континента, където наемниците от съветската група " Вагнер " остават дейни макар несполучливия протест в Русия предишния месец.

В отговор на рецензиите на Запада против решението на Русия предходната седмица, съглашение, което разреши на Украйна безвредно да изнася зърното си, Путин повтори, че Москва е напуснала, тъй като нито едно от дадените ѝ обещания за улеснение на личния ѝ експорт на зърно и торове не е било спазено.

Някои западни политици споделиха, че излизането на Русия от договорката е безконтролно и ще докара до страданието на милиони хора в бедните страни.

Но Путин съобщи на срещата на върха, че над 70% от украинското зърно, изнесено с помощта на към този момент изтеклата договорка, е отишло в страни с високи приходи или приходи над междинните, в това число в Европейския съюз, и че небогати страни като Судан са били " изиграни " и са получили по-малко от 3% от пратките.
По думите му западните наказания, наложени поради войната на Русия в Украйна, която тя назовава " специфична военна интервенция ", даже са попречили на Русия да доставя безвъзмездни торове на бедните страни.

" Получава се парадоксална картина. От една страна, западните страни попречват доставките на нашето зърно и торове (чрез санкции), а от друга лицемерно ни упрекват за сегашната спешна обстановка на международния хранителен пазар ", акцентира Путин.

 С удари по дунавски пристанища Русия тласка зърнения експорт на Украйна към обсада С удари по дунавски пристанища Русия тласка зърнения експорт на Украйна към обсада

Русия споделя, че 49 от 54-те страни на континента са показани на срещата на върха в Санкт Петербург, в това число 17 от техните държавни глави и четири от държавни ръководители.

Това е по-малко от половината от броя на водачите, взели участие в последното сходно събитие през 2019 година - спад, за който Кремъл частично упрекна това, което назова " безочливи " старания на Съединените щати, Франция и други страни да разубедят водачите да участват.

Програмата на срещата включва серия от панелни полемики по тематики, вариращи от сигурност, нуклеарна сила и изкуствен интелект до обучение и спорт.

Гостуващите високопоставени лица също по този начин са поканени да посетят съветските императорски дворци или да гледат церемония мач сред съветски и африкански " футболни митове ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР