Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

След преврата президентът на Нигер се закани да запази демокрацията

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Президентът на Нигер Мохамед Базум се появи в обществена медиа в четвъртък, отправяйки предизвикателно заричане да отбрани " мъчно извоюваните " демократични достижения ден откакто с боен прелом, съобщи " Ройтерс ".

Министърът на външните работи на страната Хасуми Масуду също насочи апел в " Екс " (X), платформата, известна преди като " Туитър ", към " всички демократи и патриоти " да провалят преврата.

Техните изказвания последваха късното вечерно послание на бойци по националната телевизия, които оповестиха, че Базум е отхвърлен от власт и всички институции на републиката са спрени, отбелязвайки седмия прелом в Западна и Централна Африка от 2020 година насам.

По-рано в сряда членове на президентската армия бяха отделили президентския замък в столицата Ниамей и блокираха Базум вътре, предизвиквайки районна и интернационална угриженост за неустойчивостта в страната, главен съдружник на западните сили, помагащ в битката с протест в района на Сахел.

 Огромна страна в Африка, Огромна страна в Африка, " пазеща " Европа от мигранти, е в капан

В четвъртък сутринта Базум към момента е бил държан в президентския замък, сподели Масуду в изявление за френската телевизия France 24. Местонахождението на министъра не е известно.

В Ниамей беше безшумно в четвъртък сутринта, когато хората се разсъниха, заварвайки затворени граници и народен полицейски час, натрапен от военните.

Няколко поддръжници на Базум се бяха събрали в града по време на събитията в сряда, с цел да изразят несъгласието си със промяната на властта, сподели кореспондент на " Ройтерс ". По-късно те бяха разпръснати.

Все още не е ясно кой е поел командването. Президентската армия се управлява от военачалник Омар Чиани, само че телевизионното изказване беше прочетено от член на военновъздушните сили на име полковник Амаду Абдраман.
Седнал в офис, а не в телевизионно студио и обграден от девет други офицери в униформи, Абдраман сподели, че силите за защита и сигурност са работили в отговор на влошаващата се сигурност и неприятното ръководство.

Нигер, който няма изход на море и е някогашна френска колония, е една от няколкото западноафрикански страни, които се борят с джихадистките военни, водещи яростни протести в района през последното десетилетие.

Разочарованието от неуспеха на страната да предотврати насилствени офанзиви против градове и села частично подтиква два преврата в Мали и два в Буркина Фасо от 2020 година насам.

Ролята на Нигер стана все по-важна за западните сили, помагащи в битката с джихадистите, откакто връзките с военните държавни управления на Буркина Фасо и Мали се утежниха, което докара до евакуиране на задгранични войски.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР