Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Цитат на деня: Президентът се държи като светски вариант на аятолах

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Президентът се държи необичайно от година-две. Откакто стартира да назначава едно след друго служебни държавни управления, той се овласти и стартира да приема това овластяване като естествена своя задача. Той се държи като всемирски вид на аятолах. Това минава всевъзможни граници. "

Това мнение изрази в изявление за Стефан Попов, професор по философия и социология в Нов български университет.

Запитан за желанията да се отнеме пълномощието на президента да издава декрет за избора на основен прокурор и ръководители на висшите съдилища, Стефан Попов сподели:

" Президентската институция има специфични, процедурни, не толкоз структури взаимоотношения с всички управляващи. Те са корективно, леко контролни. Не бих лишил това пълномощие на президента. Второ, не бих го смесвал със служебното държавно управление. При служебното държавно управление той става автентичен заместител на Народното събрание, което излъчва държавно управление. Тук той го излъчва. "

Според него служебното държавно управление може да се трансформира във " краткотрайно държавно управление ", процедура въз основата на сравнителни проучвания в много страни по света.

" Този тип - чисто служебното държавно управление, назначавано от президент, го няма даже в президентски републики. Това е прекомерно мощно лашкане на махалото от парламентарна към президентска република, от парламентарен надзор към липса на всевъзможен надзор ", съобщи Стефан Попов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР