Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Хунтата в Нигер получи ултиматум до неделя да върне властта

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS) - най-голямата междуправителствена организация в района, даде период на хунтата в Нигер да върне законния президент до неделя.

на 26 юли, а нейният шеф ген. Абдурахман Чиани се разгласи за държавен глава.

Стотици поддръжници на хунтата в Нигер излязоха по улиците в столицата Ниамей в четвъртък, с цел да стачкуват против глобите, наложени от съседите им от Западна Африка, до момента в който военните министри от района обсъждаха допустима интервенция за възобновяване на демокрацията.

Министрите на защитата от общността, които се събраха в четвъртък в Абуджа, не изключиха разрешаване на потреблението на мощ, в случай че бойците не върнат Базум на власт до неделя.

ECOWAS съобщи, че превратите повече няма да бъдат толерирани в района, откакто военни завзеха властта в Мали, Буркина Фасо и Гвинея, възприемайки най-твърдата си линия до момента с Нигер.

Чиани, който завоюва поддръжката на хунтите в Мали и Буркина Фасо, съобщи, че страната му ще отвърне на удара.

" Ако те (ECOWAS) следват разрушителната си логичност до дъно, дано Аллах бди над Нигер и подсигурява, че това е последната огромна борба, която ще водим дружно за същинска самостоятелност на нашата нация ", сподели той в телевизионна тирада в сряда вечерта.

Миналия уикенд ECOWAS наложи наказания, в това число прекъсване на всички финансови транзакции и заледяване на национални активи, само че хунтите, ръководещи в прилежащите Буркина Фасо, Мали и Гвинея показаха поддръжката си за водачите на преврата.

" Да живее Русия, долу Европейски Съюз "

Протестът в четвъртък се сплоти с празнуващите националния празник - Денят на независимостта от Франция, получена преди 63 година

Един от стачкуващите в Ниамей държеше афиш с надпис: " Да живеят Нигер, Русия, Мали и Буркина. Долу Франция, ECOWAS, Европейски Съюз ", написа Ройтерс.

 Руски флагове могат да се видят на всички манифестации в поддръжка на хунтата
© Reuters

Руски флагове могат да се видят на всички манифестации в поддръжка на хунтата

Франция има сред 1000 и 1500 бойци в Нигер, които оказват помощ в битката с бунтовниците на групи, свързани с " Ал Кайда " и " Ислямска страна ". Буркина Фасо и Мали към този момент изгониха френските войски, доста от които в този момент са ситуирани в Нигер.

Западните страни са загрижени, че Нигер може да подражава на тези съседи, обръщайки се към Русия като съдружник и че безредиците могат да разрешат на ислямистите да завоюват позиции.

План за интервенция

Ръководителите на защитата на Западна Африка, които се срещат в Нигерия, трябваше да приключат полемиките си за допустима интервенция в Нигер, макар че обявиха, че тя би била единствено последна мярка.

 Италия изключи западна военна интервенция в Нигер, само че не и Западна Африка Италия изключи западна военна интервенция в Нигер, само че не и Западна Африка

Сенегалският външен министър Айсата Тал Сал съобщи, че ще изпрати бойци, в случай че ECOWAS реши да се намеси.

ECOWAS упълномощи своя делегация за договаряния с хунтата в Ниамей, само че източник от президентството на Нигерия сподели, че делегацията към момента не е отпътувала заради проблем с разрешителните за полети, откакто Нигер затвори въздушното си пространство като се изключи пет страни.

Мали и Буркина Фасо обявиха, че ще третират интервенцията в Нигер като " оповестяване на война " и против тях и ще се отдръпват от ECOWAS и ще защитят Ниамей.

Имаше признаци, че районните наказания стартират да оказват въздействие: Нигерия прекъсна електроснабдяването на Нигер, до момента в който нигерските водачи на камиони бяха блокирани от затварянето на граници.

Нигер е седмият максимален производител на уран в света, необятно употребен за нуклеарна сила и лекуване на рак. на уран, който се обработва във Франция и Испания.

Междувременно френското външно министерство разгласи, че е завършило евакуацията от Нигер, превозвайки 1079 души с пет самолета, половината от тях французи, както и жители на близо 50 страни. Италия също изпрати аероплан за 87 пасажери от Ниамей в сряда, измежду тях и четирима българи.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР