Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Украйна и Полша привикаха посланиците си заради коментар за подкрепата във войната

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Украйна и Полша привикаха взаимно посланиците си поради дискусия, подбудена от изказвания на полски държавен секретар, съобщи ДПА.

Съветникът по външна политика на полския президент Анджей Дуда отбрани по малкия екран в понеделник полските ограничавания за импорт на украински селскостопански артикули. Марчин Пшидач, също по този начин прикани за повече признателност от страна на Киев в този подтекст.

" Украйна би трябвало да стартира да прави оценка това, което Полша е направила за нея ", сподели той. В отговор на това полският дипломат беше извикан в украинското външно министерство през вчерашния ден. Той е бил известен, че забележките на Пшидач са " неприемливи ".

Варшава, която в действителност е считана за един от най-важните поддръжници и най-близки сътрудници на Киев от началото на съветската военна инвазия в Украйна, реагира яростно на приучване и извика на собствен ред украинския дипломат в полското външно министерство.

" В интернационалната политика, в изискванията на продължаваща война, като се има поради голямата поддръжка, която Полша оказва на Украйна, такива неточности не трябва да се случват ", написа полският министър-председател Матеуш Моравецки в " Туитър " през вчерашния ден.

След това украинският президент Володимир Зеленски зададе по-примирителен звук.

" Няма да допуснем никакви политически моменти да скапват връзките сред украинския и полския народ ", написа той в " Туитър ". " Емоциите несъмнено би трябвало да се охладят ", сподели още Зеленски. " Свободата и благоденствието на нашите нации, полезностите на нашата Европа и успеха над общия съветски зложелател са над всичко ", напомни Зеленски.

Изявленията на Пшидач бяха свързани с за импорт на по-евтино украинско зърно. Тя има за цел да резервира цените на зърното в страната постоянни за полските фермери. Забраната за импорт не визира преноса през Полша на украински селскостопански артикули за трети страни.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР