Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Съдът остави ТЕЦ "Марица изток 2" да продължи да замърсява наднормено въздуха

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Върховният административен съд (ВАС) отхвърли да вземе решение всъщност по заведено от природозащитни организации дело против държавната Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " на основанието на официални нарушавания и го връща в Стара Загора за наново разглеждане от локалния административен съд. Това става след четиригодишна правосъдна сага и решение от евросъда, оповестяват от " Грийнпийс - България ".

Бъдещото решение на Административния съд в Стара Загора още веднъж може да бъде обжалвано пред Върховен административен съд. Липсата на решение по същината на проблема значи, че в това време Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " ще продължи да се възползва от изключението от нормите за замърсяване въздуха, което ѝ разрешава да отделя серен диоксид близо два пъти над допустимото и живак - над четири пъти.

 Евросъдът постанови: България нелегално разрешава на Топлоелектрическа централа Евросъдът постанови: България нелегално разрешава на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да замърсява

Делото беше заведено от " Грийнпийс - България " и " За Земята " при започване на 2019 година, откакто Изпълнителната организация по околната среда (ИАОС) разреши на теца да не съблюдава новите по-строги екологични правила за замърсителите серен диоксид и живак - без краен период и без проект за справяне с нездравословните излъчвания.

Върховен административен съд отхвърля да разяснява обстоятелствата по делото и избира да се концентрира върху процесуални нарушавания, прецизират от " Грийнпийс ". Остро подлага на критика старозагорския съд за десетките механически неточности в решението му - да вземем за пример незавършени параграфи, замяна на думата " живак " с думата " желязо ", чуване на специалисти като очевидци, а не като движимости лица, и други

През март съдът на Европейския съюз, че България нарушава европейското законодателство, като поволява на Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да замърсява със серен диоксид безсрочно и без проект за справяне с въглеродните излъчвания. Евросъдът отговори на преюдициално питане на Върховен административен съд с решение по дело, заведено от природозащитните организации " Грийнпийс - България " и " За Земята ".

 Проучване: въглищните централи са предизвикали 11.8 милиарда евро здравни разноски за 5 година Проучване: въглищните централи са предизвикали 11.8 милиарда евро здравни разноски за 5 година

" Решението на висшия ни съд е крачка обратно за отбраната на правото на чиста околна среда. При ясните инструкции на Съда на Европейски Съюз и томовете правосъдни бумаги, събрани по делото, е учудващо, че Върховен административен съд търси още доказателства, вместо да вземе окончателното решение ", разяснява юрист Регина Стоилова.

" Още една институция си затваря очите пред сериозния проблем с продължаващото токсично замърсяване на въздуха. Прехвърлянето на топката не взема решение казуса с неналичието на ясна визия за бъдещето на държавната въглищна промишленост. Удължаването на мъката е пагубно за локалните общности и усилва към този момент натрупалите се здравни разноски за стопанската система. Преходът към по-чиста, евтина, възобновима сила към този момент се случва, време е и хората във въглищните райони да получат правото да се включат ", разяснява Меглена Антонова, шеф на " Грийнпийс " - България.

През последните месеци производството на сила от въглища в България се срина поради нормализирането на цените на енергоносителите и Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " все по-трудно продава силата си. За да се обезпечи работата на държавната централа, служебният министър на енергетиката Росен Христов подреди спомагателни количества от нейното произвеждане да бъдат включени в енергийния микс за битовите консуматори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР