Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Случаят с обезобразеното момиче провокира нови законодателни инициативи

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Министърът на правораздаването Атанас Славов и омбудманът проф. Диана Ковачева се оповестиха за законови промени поради обезобразеното момиче в Стара Загора. Исканите промени са и в Наказателния кодекс.

От изявлението на Славов стана известно, че предложенията на Министерството на правораздаването ще бъдат за включване в закона на домашното принуждение при интимна връзка, която обаче не е общуване.

" Проблемът с принуждение по време на интимна връзка, която не е общуване сред две лица, беше подложен. За страдание в два съответни следващи Народното събрание този въпрос беше изкаран от законопроекта и не беше признат ", сподели Атанас Славов. Припомни, че първият вид на законорпоект за промени в закона за отбрана от домашното принуждение.

Според информация на " Дневник " от източници в Народното събрание на включването на партньорските връзки в закона за отбрана от домашното принуждение се е противопоставила най-много Българска социалистическа партия, която дружно с " Възраждане " от много време вижда в измененията опити за пробутване на " джендър идеология ".

" Много е значимо, когато става дума за принуждение, учредено на пола, за домашно принуждение да не използваме популистки причини, да не развихрим някакви нервности, свързани с джендър идеологията, а в действителност да се грижим за жертвите и да се опитваме да ги защитим оптимално ", сподели министърът на правосъдуето Славов, Българската телеграфна организация (БТА).

 " Не си сама ": Десетки хиляди излязоха в поддръжка на обезобразеното момиче от Стара Загора

В изявление пред Би Ти Ви омбудсманът проф. Диана Ковачева също се разгласи за включване на интимните връзки в закона за отбрана от домашното принуждение: " Партньорските връзки останаха отвън хипотезата на закона и случаи като тези не престават да не могат да бъдат осъдени в хипотезата на домашното принуждение ", сподели тя.

Ковачева разгласи, че е подготвена да внесе в Народното събрание оферти за промени и в Наказателния кодекс, тъй като в сегашните текстове " има бели петна " и случаите на физическо, психическо, иономиническо принуждение, въпреки и да са вписани в нормативната уредба, " са оставени напълно на правосъдната процедура, на дискреция, на убеждение ".

" Случаите на тежко принуждение, което не убива, само че смазва човекешкото достолепие са доста, само че те не могат да бъдат осъдени, тъй като в Наказателния кодекс няма подобен текст: за инкриминиране на изтезания, за грубо, унизително отношение ", сподели Диана Ковачева.

По думите ѝ би трябвало да се вкарат и образования за служителите на реда, с цел да могат те да реагират с повече сензитивност към сигнализиращите за домашно принуждение, вместо да ги подценяват.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР