Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Твърдолинеен анти-ЕС настроен ще води германските крайнодесни на евроизборите

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Германската крайнодясна партия " Алтернатива за Германия " (AfD) реши да избере хардлайнер, който се застъпва за " Европа на националните страни ", за собствен водещ претендент за, съобщи. Междувременно остава неразбираемо дали партията ще упорства Германия да излезе от Европейски Съюз.

По време на конгреса на AfD този уикенд (28-30 юли) Максимилиан Кра, един от деветимата сегашни евродепутати на партията, беше определен да оглави листата на партията за европейските избори през юни 2024 година, което я прави една от първите немски партии, номинирали собствен водещ претендент.

Макар и относително незнаен преди номинацията си, Кра влезе в заглавията в медиите със своите евроскептични възгледи и анализаторите одобряват избора на AfD като знак, че партията поема корав анти-ЕС курс за предизборната си акция.
В изявление за радио Dlf в понеделник сутринта Кра призна, че е нужна някаква форма на политическа съгласуваност на европейско равнище, само че прикани за систематична промяна на Европейски Съюз за връщане на доста количество надзор назад на националните страни.

" Искаме 80% по-малко Европа и повече национално самоуправление ", акцентира той и добави, че " Европа на бъдещето би трябвало да бъде Европа на отечествата, а не Европа на бюрократите ".

Кра също по този начин съобщи, че доста от организациите и институциите на Европейски Съюз са " остарели ", защото дефинират цели, които са " фундаментално неправилни ", като " фокусът върху климата, фокусът върху пола, фокусът върху имиграцията, фокусът върху войната в Украйна ".

Екстремисткото крило печели превъзходство

Изборът на Кра " е доста явен сигнал, че AfD най-сетне се нарежда като дясна във връзка с европейската политика - и в действителност като извънредно дясна ", сподели Дейвид Бегрих, откривател, фокусиран върху десния екстремизъм, пред публичната телевизия ARD.

Междувременно Томас Халденванг, началник на немската организация за вътрешно разузнаване, съобщи пред RND, че конгресът през уикенда е " потвърдил още един път нашата оценка, че има мощни антиконституционни течения в партията, чието въздействие нараства още повече ".

 Крайнодясната Крайнодясната " Алтернатива за Германия " доближава исторически връх по известност

Разузнавателната организация, на която е предоставена задачата да пази демократичния парламентарен ред на Германия, класифицира AfD като " хипотетичен случай " на десен екстремизъм през март 2022 година

Кандидатурата на Кра беше подкрепена и от Бьорн Хьоке, най-известната фигура в екстремисткото крило на партията и водач на парламентарната група на районния клон на AfD в Тюрингия, който е систематизиран от организацията като " доказани десни екстремисти ".

" Този Европейски Съюз би трябвало да почине, с цел да живее същинската Европа ", сподели Хьоке в коридорите на конгреса.

Излизане от Европейски Съюз?

Междувременно основни решения за предизборната стратегия на AfD към момента не са взети - в това число дали партията ще се застъпва за излизане на Германия от Европейски Съюз, наречено Dexit (въз основа на името на страната на немски Deutschland).

Въпросът остана без отговор, защото конгресът на партията трябваше да бъде преустановен в неделя вечерта заради организационни въпроси. Очаква се той да бъде възобновен през идния уикенд, когато делегатите ще вземат решения за наличието на предизборната стратегия на AfD.

Въпреки че изтекло главно предложение в програмата включва апел за " следено разформироване на Европейски Съюз ", партийното управление по-късно отстъпи, заявявайки, че включването на фразата е " публицистично недовиждане ".

Това беше повторено и от Кра, който сподели пред Dlf, че партията се застъпва за " систематична промяна " на Европейски Съюз, а не за неговото раздробяване. Партията също така не поддържа Dexit, в случай че това значи " овакантяване на Германия и оставане на всички други ", добави той.

Трудно съдействие с " Идентичност и народна власт "

Междувременно делегатите на AfD взеха решение в петък партията да се причисли към крайнодясната група " Идентичност и народна власт " в Европейския парламент. В момента нейните евродепутати са членове на парламентарната група на " Идентичност и народна власт " (ИД), само че AfD като цяло не е част от партийното семейство.

Отношенията сред представителите на AfD и техните сътрудници от ИД обаче не са били безпроблемни в предишното.

 Край на санитарния кордон: Десни и крайнодесни в Европейски Съюз вървят към съюз, ключът е в Мелони Край на санитарния кордон: Десни и крайнодесни в Европейски Съюз вървят към съюз, ключът е в Мелони

Новоизбраният водещ претендент Кра към този момент е бил отстраняван от парламентарната група два пъти - един път при започване на 2023 година за хипотетично манипулиране на партиен документ и един път през 2022 година за поддръжка на крайнодесния претендент Ерик Земур на изборите във Франция пред члена на ИД Марин Льо Пен.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР