Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

"Последни надеждни новини": ЕС санкционира пропагандатори на Кремъл, подправяли сайтове

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Европейски Съюз глоби седем съветски жители и пет организации за присъединяване им в хибридни офанзиви, целящи манипулиране на цифрова информация, заяви Съветът на Европейски Съюз в петък.

Операцията, в която те са взели участие наречена RRN (Recent Reliable News/ " Последни надеждни вести " ), е била ориентирана към деформиране на информация и разпространяване на агитация в поддръжка на войната в Украйна.

В акцията, в която са взели участие съветски държавни органи или организации, свързани с съветската страна, оповестява Съветът.

RRN е употребила подправени уеб страници, копиращи самоличността на национални медии и държавни уеб страници, както и подправени сметки в обществените мрежи, с цел да популяризират манипулирана информация.

Операцията е била координирана и е част от по-широка хибридна акция на Русия против Европейски Съюз и страните-членки, се споделя в Съвета.

Санкционирани са онлайн изданието " Инфорос " и трима от неговите създатели. В претекстовете се споделя, че уеб сайтът е " тясно обвързван с съветското военно външно разузнаване (ГРУ) и дава отговор за основаването на повече от 270 медийни прокси онлайн издания, които популяризират агитация в поддръжка на нападателната война на Русия против Украйна ".

Под европейските ограничавания попада и АНО " Диалог " - съветски държавен център, основан от Московския отдел за информация и технологии и тясно обвързвана с президентската администрация. " Диалог " беше ангажирана с рекламата на измененията в конституцията, с които мандатът на Владимир Путин беше продължен до 2036 година, а също и с мобилизацията, оповестена от съветския президент през 2022 година за набиране на войски за войната в Украйна.

Санкционирани са и Институтът на съветската диаспора и Social Design Agency и Structura National Technologies , както и съветски ИТ компании и техни шефове.

" С новите наказания изпращаме мощен сигнал, че знаем по какъв начин те манипулират нашето осведомително пространство и по какъв начин работят ", съобщи висшият представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел в петък.

 България остава измежду най-уязвимите към дезинформация в Европа в годишна ранглиста България остава измежду най-уязвимите към дезинформация в Европа в годишна ранглиста

С последните добавки към санкционните описи поради войната в Украйна в тях към този момент влизат към 1800 физически и юридически лица. Всички посочени подлежат на заледяване на активи и възбрана за влизане и директно прекосяване през Европейски Съюз. На жителите и фирмите на Европейски Съюз е неразрешено да им дават средства.
.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР