Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Полша, Литва и Латвия не изключват изолация на Беларус заради "Вагнер"

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Полша, Литва и Латвия могат взаимно да решат да затворят границите си с Беларус, в случай че има съществени произшествия, включващи групата " Вагнер " по техните граници, сподели полският вътрешен министър в четвъртък.

Полша, членка на НАТО, на 19 юли реши да реалокира военни елементи на изток, откакто наемниците на " Вагнер " започнаха да образоват беларуски специфични елементи на километри от нейната граница.

Два дни по-късно президентът Владимир Путин упрекна Полша в териториални упоритости в някогашния Съветски съюз и сподели, че всяка експанзия против Беларус ще се смята за офанзива против Русия.

 Путин предизвести Полша да не поглежда към Беларус Путин предизвести Полша да не поглежда към Беларус

" Несъмнено, в случай че има съществени произшествия с присъединяване на групата " Вагнер " на границите на страни от НАТО и Европейски Съюз, като Полша, Литва или Латвия, ние ще предприемем дейности дружно ", сподели министърът Мариуш Камински, представен от Ройтерс.

" Не изключвам, че в случай че решим, че това е верният отговор сега, да доведем до цялостна изолираност на Беларус ", добави той.

 Полша ще трансферира бойци към източните си елементи поради опасности от Полша ще трансферира бойци към източните си елементи поради опасности от " Вагнер "

Полша, която отхвърля всевъзможни териториални упоритости в Беларус, е значимо леговище за съперниците на президента на Беларус Александър Лукашенко, а Варшава се трансформира в един от най-верните поддръжници на Киев, откогато Русия нахлу в Украйна през 2022 година, написа Ройтерс.

Автомобилният трафик сред Полша и Беларус е стеснен от февруари на фона на влошените връзки сред двете страни.

Бойците на " Вагнер " бяха поканени в Беларус след несполучливия протест против Москва, а техният притежател Евгений Пригожин трябваше да остане в заточение там като част от договорката си Кремъл за събаряне на обвиняванията против него.

 " Вагнер " към този момент образова военни в Беларус

Пригожин обаче към този момент не съблюдава този ангажимент и съгласно съветски изявления в обществените мрежи се намира в Санкт Петербург и даже в компания на участници в срещата Русия-Африка, проведена от президента Владимир Путин.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР