Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17

...
Дневник Експрес Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17
Коментари Харесай

Световното потребление на въглища е достигнало рекордни нива през 2022 г.

Дневник Експрес Научавайте най-важното и забавното всеки ден в 17 часа.
Световното ползване на въглища доближи нов връх през 2022 година и ще остане покрай това равнище през тази година, защото мощният напредък в Азия изпреварва спада на потреблението в Съединените щати и Европа, заяви Международната организация по енергетика (МАЕ), представена от " Ройтерс ".

Потреблението на въглища предходната година е повишено с 3.3% до 8.3 милиарда тона, съгласно МАЕ.

Тази и идната година лекият спад в производството на електрическа енергия от въглища евентуално ще бъде обезщетен от увеличение на потреблението на въглища в индустрията.

Оценките са, че световното търсене на въглища е повишено с към 1.5% през първата половина на тази година до общо към 4.7 милиарда тона, покачено от нарастване от 1% в производството на електрическа енергия и 2% в промишлената приложимост отвън енергетиката.

През първата половина на тази година търсенето на въглища е спаднало по-бързо от предстоящото в Съединени американски щати и Европейския съюз - надлежно с 24% и 16%.

Но търсенето от двата най-големи консуматори, Китай и Индия, е повишено с повече от 5%.

През 2023 година Китай и Индия може да имат дял от близо 70% от международното ползване на въглища, до момента в който Съединените щати и Европейският съюз биха могли да имат едвам 10%, се споделя в отчета.

 " Политико ": Българските миньори са изправени пред тъмно бъдеще, милиони евро от Европейски Съюз са в риск

" Въглищата са най-големият индивидуален източник на въглеродни излъчвания от енергийния бранш, а в Европа и Съединените щати растежът на чистата сила докара до систематичен спад на потреблението на въглища ", сподели шефът на МАЕ за енергийните пазари и сигурността Кейсуке Садамори.

" Но търсенето остава трайно високо в Азия, макар че доста от тези стопански системи са нараснали доста възобновимите енергийни източници ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР