Дневен център за украински деца бе открит в Пловдив. В

...
Дневен център за украински деца бе открит в Пловдив. В
Коментари Харесай

Дневен център за украински деца откриха в Пловдив

" Дневен център за украински деца бе открит в Пловдив. В пространствата, предоставени от община Пловдив, към този момент се образоват 18 деца, чиито майки работят ".

Това заяви Наталия Елис от фондация „ Подкрепа и възобновяване на Украйна ", която координира настаняването на бежанци в Пловдив. Предоставените пространства са били подблокови градини в регион " Тракия ", които не се употребяват от години.

За децата в центъра ще се грижат украински преподаватели, също избягали от войната, изясни Елис. По думите й е подписан контракт за кетъринг и децата ще се хранят със същата храна, която се сервира в българските детски градини, с цел да привикнат към нея.

За образованието по български език в центъра ще се включват пенсионирани преподаватели. Разрешаваме майки да влизат с децата, тъй като има доста уплашени от бягството от войната, изясни Елис и добави, че някои деца в никакъв случай не са ходили на градина и стресът за тях е още по-голям.

Към фондацията има питане за навестяване на детски център от още 200 деца, чиито майки търсят или са намерили към този момент работа. Най-лесно се интегрира майка с повече деца, описа Елис. Тя даде образец с жена, която е с пет деца и на третия ден си е намерила работа в цех край Пловдив.

" С огромна част от майките работят психолози, тъй като те в този момент схващат, че няма да могат да се върнат в домовете си, които са в изцяло разрушени от военните дейности градове.

Много хора, които бяха настанени в хотели на морето, насочат запитвания и желаят да дойдат в Пловдив ", описа Елис. " Децата минават през доваксинация и в края на лятото, когато са привикнали с българската просвета, език, хранене и се отделят от майките, ще могат да влязат в български учебни заведения и градини ", обясниха от фондацията.

" Вече има 35 деца в детски градини и 10 в учебни заведения, само че процесът е муден основно поради имунизацията " , заяви Стефан Стоянов, заместник-кмет в община Пловдив. По думите му за пространствата фондацията заплаща алегоричен наем и тя дава отговор за стопанисването им.

" Сградата на някогашната Белодробна болница в града ще може да приема бежанци след две седмици. Тя ще бъде краткотраен център за настаняване, до момента в който хората си оправят документите, намерят си работа, научат език ", изясни Георги Титюков, заместник-кмет в община Пловдив.

За реновирането й са се присъединили стотици хора с труд и дарения, компании, общински предприятия. По думите на Титюков други общински пространства в града няма. " Има няколко фамилии, настанени в разнообразни обществени центрове, само че това е временно', добави заместник-кметът. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР