Днешното правителствено заседание може да е последното за румънския министър-председател

...
Днешното правителствено заседание може да е последното за румънския министър-председател
Коментари Харесай

Ще се случи ли днес очакваната ротация на премиерския пост в Румъния?

Днешното държавно съвещание може да е последното за румънския министър-председател Николае Чука, настояват източници, представени от телевизия Диджи 24. Те споделят, че след съвещанието водачът на либералите ще подаде оставка от премиерския пост, с цел да съобщи щафетата на ръководителя на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку, написа още Българска телеграфна агенция.

Тази ротация трябваше да се случи още на 26 май, само че проектите бяха осуетени поради почналата на 22 май стачка на учителите.

Президентът Клаус Йоханис съобщи тогава, че моментът не е подобаващ за реализиране на рокадата, планувана в съдружното съглашение от ноември 2021 година Лидерите на обединението, включваща Национално-либералната партия (НЛП) на Чука, Социалдемократическата партия (СДП) на Чолаку и Демократичния съюз на унгарците в Румъния (ДСУР) на Келемен Хунор, показаха подготвеност да запазят сегашния състав на държавното управление до решаването на трудовия спор в образованието.

Тази задача обаче не се оказа толкоз лесна. Синдикатите в просветителния бранш отхвърлиха серия от оферти на държавното управление за нараствания на заплатите и бонуси с претекста, че не дават отговор на настояванията им. Последната оферта на държавното управление беше направена в събота вечерта и планува неотложно нарастване на заплатите в образованието с 25%, както и с 50% от началото на 2024 година Тя обаче също беше отхвърлена и синдикалните федерации оповестиха, че стачката ще продължи и през днешния ден.

Недоволството на учителите и многохилядните им демонстрации в Букурещ от своя страна породиха същинска " мексиканска вълна " от митинги в редица други браншове. Стачки - ефикасни или алегорични - оповестиха също чиновниците в пандизите, здравните служащи, работещите в националната железопътната компания Че Фе Ре и чиновниците на букурещкото метро.

Същевременно календарът на държавната ротация, която трябваше да се реализира до 1 юни, не търпи дълготрайно отсрочване, означават локалните медии. Те показват, че рокадата се чака да се случи най-късно в границите на актуалната парламентарна сесия или до края на юни, въпреки че някои източници позволяват събитието да бъде отсрочено за есента.

Според новинарския уебсайт Зиаре Николае Чука би трябвало да подаде оставка още през днешния ден, 12 юни, в случай че синдикатите в образованието одобряват последното предложение на държавното управление и прекратят стачката. Назначаването на новото държавно управление би трябвало да стане до края на тази седмица, показват източници от НЛП, представени от изданието.

Преговорите за разпределението на постовете в новия кабинет обаче също не вървят безпрепятствено. Основен пострадал в разногласията сред двете съществени сили - СДП и НЛП, се оказва най-малкият съдружен сътрудник - партията на етническите унгарци. ДСУР към този момент заплаши, че може да напусне обединението, в случай че след рокадата бъде " избутан в ъгъла ".

Лидерът на ДСУР Келемен Хунор съобщи нощес, че отхвърля предлагането на водача на СДП Марчел Чолаку в бъдещото държавно управление партията да получи министерствата на енергетиката и европейските фондове вместо министерствата на развиването и околната среда, които управлява сега.

Според цитираните от Диджи 24 източници СДП взема поради в това число и сюжет, при който ДСУР излизат от държавното управление, само че в този случай се планува подписване на съглашение с партията за парламентарна поддръжка към държавното управление на Чолаку.

" Няма никакви затруднения в границите на ръководещата коалиция и ротацията ще се реализира в най-кратък период ", увери при започване на юни президентът Клаус Йоханис, представен от Аджерпрес. Неговата поддръжка към този развой е изключително значима, защото съгласно румънската конституцията президентът номинира новия претендент за министър председател, който по-късно би трябвало да получи дружно с целия състав на кабинета поддръжката на Народното събрание.

През ноември 2021 година след продължителна политическа рецесия двете най-големи партии в Румъния - СДП и НЛП - стигнаха до съглашение за съдружно ръководство дружно с по-малката ДСУР, което планува замяна на премиерския пост и на няколко основни министерства в средата на мандата. Това значи, че Николае Чука, водач на втората по величина партия НЛП, би трябвало да съобщи щафетата на Марчел Чолаку, ръководител на най-голямата парламентарна партия СДП.

Все още не е ясно дали след оставката си като министър председател Чука ще оглави някое от министерствата или ще избере поста ръководител на Сената - служба, считана за втората по значимост след президентската, защото според конституцията при положение на нужда точно той има задължението да замести президента.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР