Днешното парламентарно заседание започна с въпрос на Йордан Цонев към

...
Днешното парламентарно заседание започна с въпрос на Йордан Цонев към
Коментари Харесай

НА ЖИВО: НС започна с деклараця за паметта на Димитър Пешев и спасяването на българските евреи

Днешното парламентарно съвещание стартира с въпрос на Йордан Цонев към Никола Минчев по отношение на това дали въпросите на Движение за права и свободи са отнесени към премиера. След него процедура направи Хамид Хамид, който сподели, че от Движение за права и свободи са внесли два законопроекта, които до момента не са включвани в дневния ред на съответните парламентарни комисии: „ Моля да не разделяме законопроектите на тези на опозицията и ръководещото болшинство “.

Думата взе и Радослав Чолаков, който съобщи, че страната е във форсмажорна обстановка. Той подлага на критика дневния ред нас на Народното събрание като сподели, че включените точки не дават отговор на дневния ред на обществото. По думите му законопроектите, касаещи статута на бежанците и различен за доброволчеството, импортирани от ГЕРБ-СДС, дават отговор доста повече на настоящата обстановка.

Депутатите дебатираха дали би трябвало да се включват микрофоните на Българска национална телевизия и БНР и да се предава онлайн. Предложението направи Никола Димитров. Радомир Чолаков моли това да не се случва: „ Целият български народ ще ни гледа по какъв начин се излагаме с този дневен ред “. След гласоподаване предлагането не беше признато.

Снежанка Траянска от Има Такъв Народ направи декларация, с която уважи спасяването на българските евреи по време на Втората международна война: „ Сваляме глава пред Димитър Пешев. С включване на съглашението за депортиране на българските евреи е заплашен техния живот. Мигновената му реакция е повода за избавяне на живота на българските евреи “. Тя напомни, че Пешев изпраща писмо до Богдан Филов, подписано от 42 депутати: „ На този ден кюстендилци сервират цветя на паметника на Димитър Пешев в града. Прекланяме се пред смелостта и човеколюбието на героите, избавили българските евреи. Днес на фона на война и пандемия от ден на ден се замисляме за цената на човешкия живот. Той няма цена “.

Декларация направиха от „ Възраждане “. Те припомниха за атентата на гара Буново от 1985 година: „ Не би трябвало да забравяме, че вътрешните врагове са по-опасни от външните. Не би трябвало да позволяваме политиците да не помнят, че отбраната на отечеството е от първа нужда. Ние няма да забравим Буново. Ние от „ Възраждане “ призоваваме да станем на крайници и с минута безмълвие да почетен жертвите на турския атентат “.

Думата взе и Росен Костурков от „ Продължаваме промяната “. Той сподели, че не е имало различен случай, в който български народен представител да получи черен щемпел и възбрана за влизане в свободна и демократична страна. Костурков изиска повече информация по случая. Той се обърна към разследващите служби да осведомят Народно събрание в най-спешен порядък: “България не е във война, само че се водят в непосредствена непосредственост военни дейности. Ако в Народно събрание има хора, които прокарват непознати ползи, това би трябвало да се знае “.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР