Днешният парламентарен ден в 49-ото Народно събрание започна с официалното

...
Днешният парламентарен ден в 49-ото Народно събрание започна с официалното
Коментари Харесай

Разнопосочни политически реакции за Мария Габриел: Добра визитка, но напомня Плевнелиев

Днешният парламентарен ден в 49-ото Народно заседание стартира с формалното оповестяване от трибуната на името на Мария Габриел, която е номинацията на ГЕРБ-СДС за кандидат-премииер. Това бе направено от водачът на партията Бойко Борисов. Не закъсняха и политическите мнения за номинацията. 
" Доколкото познавам персонално Мария Габриел, мисля, че това е един добър, обмислен избор ". Това съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание служебният министър председател Гълъб Донев и добави: " Надявам се в края на седмицата да знаем имената на претендентите за министри в предлагането на ГЕРБ-СДС ".
Придържам се към позицията на президентската институция, че ще разясняваме, когато забележим целия лист на кабинета, сподели вицепрезидентът Илияна Йотова пред публицисти преди началото на дискусионния конгрес „ Демографската рецесия – аргументи, фактори, динамичност “, проведен от Стратегическият институт за национални политики и хрумвания (СИНПИ).
Йотова изясни, че ще разяснява, когато види Мария Габриел и целия състав на кабинет, който ще предложи първата политическа мощ.
Няма да подкрепим мандат на ГЕРБ и явно не бихме предложили и наши персони в него, разяснява в коридорите на Народното събрание Даниел Лорер от парламентарната група на „ Продължаваме промяната-Демократична България “ (ПП-ДБ). " Нашето главно заричане пред гласоподавателите беше да не допуснем представители на ГЕРБ в изпълнителната власт ", акцентира той, като напомни, че още преди изборите са решили да не поддържат кабинет с мандат на ГЕРБ-СДС и това няма никаква  връзка с претендента, който ГЕРБ биха предложили за министър председател. 
Според Лорер Мария Габриел извършва почтено дилемите си като еврокомисар и до известна степен за ПП-ДБ било изненадващо, че тя е предпочела да одобри номинацията за министър председател с първия мандат на ГЕРБ, за който огромна част от политическите сили са били ясни, че няма да поддържат, без значение коя е личността. " Именно заради сериозната история, която ГЕРБ носи със себе си ", разяснява депутатът и обърна внимание, че от диалозите, които са провели, е станало ясно, че с ГЕРБ нямат съществени разлики по управническата и законодателната стратегия. По думите му разликите са в това кой има доверието на хората да ръководи страната. " ПП-ДБ неведнъж завиха, че това не е ГЕРБ ", посочи депутатът.
Той посочи, че значително личността в този случай няма значение, тъй като Мария Габриел не е единственият човек в ГЕРБ, който извършва почтено отговорностите си. Въпросът е кардинален, пред нашите гласоподаватели сме дали кардинална позиция, че първият мандат няма да бъде подсилен заради неналичието на доверие в цялата партия ГЕРБ, а не на обособени човеци в нея, означи Даниел Лорер.
На въпрос дали не биха се възползвали от опцията да предложат Асен Василев за финансов министър в кабинета „ Габриел ", представителят на ПП-ДБ уточни, че това би станало, в случай че се стигне до втори мандат. Николай Денков би предложил Василев за финансов министър поради експертизата му, а не поради това, че е съпредседател на „ Продължаваме промяната “. С втория мандат няма проблем, водихме тези предварителни диалози с тях, с цел да им покажем и състава, и програмата, и законодателните цели на този мандат, добави Лорер. И напомни, че имат опцията през Народното събрание да упражняват надзор.
Според Даниел Лорер не е добре да има нови предварителни парламентарни избори. 
" Мария Габриел е с добра визитка в Европа, само че това нищо не значи, защото още Има Такъв Народ не е получила покана за диалог. Подкрепата за ГЕРБ минава през задълбочени диалози за стратегии и цели ”, това съобщи Станислав Балабанов от Има Такъв Народ във връзка номинацията ѝ за министър председател от страна на ГЕРБ-СДС. 
“Надяваме се да се сътвори кабинет на споделените отговорности, с цел да може най-накрая държавниците да изведат българските жители от рецесиите ”, сподели още Балабанов. “Ако първия мандат не е сполучлив, вторият няма да е сполучлив по този начин или другояче, ние сме подготвени да получим третия мандат, в случай че това се случи тогава ще кажем какво съгласно нас би трябвало да се случи ”, разясни още Балабанов.
" Забелязваме, сякаш по-скоро едно преструване на предпочитание за сформиране на държавно управление. Очевидно е, че кандидатурата на Мария Габриел не се издига, с цел да може да завоюва поддръжка ", разяснява пред публицисти в Народното събрание водачът на „ Възраждане “ Костадин Костадинов.
Защото, изясни той, Габриел не е човек, който може да поеме отговорност за ръководство на страната, заради ред аргументи, значително тя прилича виталния път и политическата кариера на президента Росен Плевнелиев. 
" Няма никакво значение кой ще бъде претендентът за министър-председател, а каква политика ще следва той. В съответния случай виждаме, че няма никаква смяна в политиката нито на ГЕРБ, нито на другите политически сили, към които е отправена офертата за поддръжка ", разяснява водачът на „ Възраждане “. 
За следващ път Костадинов съобщи, че на „ Възраждане “ им би трябвало цялата власт, а не да оферират собствен министър в различен кабинет, с цел да могат да въздействат при установяване политиката на страната. Ние не желаеме България да продължава да бъде парцелирана. Първото сходно нещо се случи по време на тройната коалиция, когато беше въведен моделът  3-5-8, имахме същото нещо при предходното ръководство на Кирил Петков, когато страната беше разпределена на четири пропорции, посочи политикът.
" Възраждане " са подготвени да поемат цялата отговорност за ръководството на страната, акцентира за следващ път Костадин Костадинов.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР