Днешният парад не е последният с участието на нашите изтребители

...
Днешният парад не е последният с участието на нашите изтребители
Коментари Харесай

Димитър Стоянов : МиГ-29 не летят за последен път на парад

" Днешният церемониал не е последният с присъединяване на нашите изтребители МиГ-29 ", това разгласи военният министър Димитър Стоянов преди началото на тържествата по случай 6 май - Денят на храбростта и празник на българската войска. Днешният боен церемониал в София ще се случи за пръв път след 3 години спиране поради пандемията от COVID-19 и ще стартира от 10:00 ч.

" Имаме уверенията на американския производител на изтребителите Ф-16, че ще стартираме да ги получаваме по този начин както беше планувано - при започване на 2025 година Но ние сме взели всички ограничения да запазим до тогава настоящите ни изтребители - обявихме публични поръчки за аварийни елементи за тях, обезпечили сме поддържането им досега, в който ще стартира подмяната ", добави Стоянов.

На пл. " Княз Александър I " в столицата ще се състои церемониален водосвет на бойните флагове и знамената светини на Българската войска, след което ще се организира и същинският церемониал. Водосветът тази година ще бъде по време на военния церемониал в София, което се случва за първи път. По традиция службата се организира пред Паметника на незнайния боец в София, само че в региона има ремонт.

В честванията ще вземат участие президентът и висш главнокомандващ Румен Радев, министърът на защитата Димитър Стоянов, началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов, висши офицери от Българската войска.

По случая от Националната работа за защита (НСО) оповестиха специфични ограничения за сигурност, включващи прекосяването пред пропусквателни пунктове за жителите, които желаят да участват на парада. Там ще се правят инспекции за рискови предмети и субстанции.

Също по този начин за времето от 8:30 до 12:30 ч. се вкарва възбрана за потребление на безпилотни летателни средства (дронове) в радиус от 1000 м към зоната за сигурност.

Очаква се по време на парада преминат над 800 военнослужещи. Ще бъдат показани мостри на типове сухопътна и летателна военна техника на въоръжените ни сили. За първи път в парада ще дефилират италианските бойни машини Freccia ( " Стрела " ) от състава на многонационалната бойна група в България. В парада ще вземат участие и 174 военни музиканти.

По случай днешния празник пред постройката на администрацията на президента ще се извърши тържествена промяна на почетния гвардейски часовой от 12:00 ч.

По традиция на 6 май от 10:00 до 17:00 ч. Националният военноисторически музей в София ще работи с вход свободен за непрекъснатата вътрешна и външна експозиция, както и за изложбата " Българската войска. Началото ". Специалната стратегия за Деня на храбростта и Празник на Българската войска включва дегустация на обичайна войнишка фасул супа от 12:00 часа, а от 14:30 часа за празничното въодушевление на всички гости ще се погрижи Представителният духов оркестър на Сухопътни войски.

Днешният празник ще бъде маркиран с Ден на отворени порти и във филиалите на НВИМ - Военноморският музей и Парк-музей " Владислав Варненчик " във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

В Крумово посетителите ще видят документалната експозиция " Въздушното фоторазузнаване в България 1912 – 1945 ". Организирани са два безвъзмездни тура - от 11:00 и 14:00 ч.

Самолети МиГ-29 от авиобаза " Граф Игнатиево " пък ще прелетят над Пловдив във групировка " чеп " към 11:30 ч., също по случай празника.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР