Днешният ден ще бъде белязан от два големи протеста. От

...
Днешният ден ще бъде белязан от два големи протеста. От
Коментари Харесай

Недоволството на земеделци и енергетици бележат днешния ден

Днешният ден ще бъде белязан от два огромни митинга. От една страна продължаващото неодобрение на земеделските производители, които са строили тракторите си в покраинините на София, а от другия - енергетици и въглищари, които ще скандират под прозорците на държавното управление, предава кореспондент на БГНЕС.


С шествие в 11.30 часа миньори и енергетици потеглят на шествие от площад " Св. Александър Невски ", с цел да стигнат до така наречен " триъгълник на властта ", където ще проведат протестен протест. Синдикалните организации на КНСБ и КТ " Подкрепа " в комплекса " Марица Изток ", Националната федерация на енергетиците към КНСБ, Федерацията на самостоятелните синдикати на миньорите към КНСБ, СМФ - КТ " Подкрепа ", Федерация " Енергетика " към КТ " Подкрепа ", са го озаглавили " За ясно и несъмнено енергийно бъдеще на България! ".


Освен миньори в митинга ще се включат хиляди служащи от целия въгледобивен бранш в България.


Междувременно продължава и митинга на земеделския бранш, който стартира в понеделник във всички краища на страната. Фермерите няма да влизат в центъра на София с тежката си техника, точно поради енергетиците. Заявката им обаче е, в случай че министър председателят Денков и кабинетът не припознаят техните претенции, да влязат с трактори и комбаини на жълтите павета в сряда.

Основното искане на зърнопроизводителите е въвеждане на национална възбрана за импорт на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на възбрана за импорт на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни артикули, месо и месни артикули, живи животни, мед и пчелни артикули от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и сигурността на вноса на селскостопански артикули в страната.

Фермерите упорстват за погашение до 30 септември на цялостния размер на обезщетенията за нарасналите разноски за произвеждане в резултат на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта. Освен това те желаят неотложно погашение на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100% пропаднали площи.

Като номер 4 в настояванията им секторът слага обезпечаването на нужните средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, в това число за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед. Земеделският бранш желае и облекчение на изискванията по интервенциите по Стратегическия проект по ОСП предвид на доказване на създадената продукция по интервенциите за обвързано с производството подкрепяне.

В рамките на днешния ден машините и земеделците остават в региона на Долни Богров, в сряда цялата жива мощ ще се събере пред Министерски съвет. Те са безапелационни, че ефикасните протестни дейности не престават до осъществяването на всички претенции. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР