Днешният ден е свързан с едно от най-големите открития на

...
Днешният ден е свързан с едно от най-големите открития на
Коментари Харесай

Айнщайн публикува формулата за равенството на масата и...

Днешният ден е обвързван с едно от най-големите открития на науката. На 21 ноември 1905 година френското списание " Annalen der Physik " разгласява първите научни разработки и приложения на равенството на масата и силата, известни повече като синтезираната от Алберт Айнщайн формула - E=mc².

Това се счита и за неговата „ чудодейна “ година (Annus Mirabilis) и въпреки той да не е първият, който предлага уравнение за равностойност сред сила и маса, той е първият, който предлага тази връзка като повсеместен принцип.

Простият на пръв взор принцип, синтезиран от Айнщайн, се оказва основа на огромна част от най-важните революционни скокове в науката.

Благодарение на труда му Ърнест Ръдърфорд съумява да стабилизира разпада на ядрото на атома. Стивън Хокинг пък демонстрира в своите проучвания, че черните дупки имат топлинно лъчение.

Теоретически е допустимо да се хвърли маса в една дребна черна дупка и да се употребява излъчването за зареждане на електрическа централа. Самият Хокинг приживе постоянно е отличавал труда на Алберт Айнщайн върху формулата за равенството на масата и силата като главен мотор на модерната просвета и астрономия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР